Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Ovo nije propast Republike Srpske, ali je šansa za opoziciju

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je  prihvatio apelaciju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i proglasio neustavnim određene odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske tj. proglasio je neustavnim Dan Republike Srpske, koji se oblježava 9. januara, kada je pravoslavni praznik Sveti Stefan.  

Nakon toga je uslijedila reakcija političara iz Republike Srpske koji su “odlučili su da se u narednom periodu raspiše referendum na kom će se građani Republike Srpske izjasniti o tome da li podržavaju Odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske i da li su za to da 9. januar ostane Dan Republike Srpeke”.

Na prvi loptu, što jeste opšteprihvaćena teza danas,  Bakir Izetbegović i Ustavni sud Bosne i Hercegovine su svojom odlukom je udahnuo novi život Miloradu Dodiku i SNSD-u.

Moja teza je malo drugačija i smatram da će ova situacija na duge staze oslabiti i Dodika i SNSD, a evo i zašto.

Vlasti Republike Srpske već dugo vremena nemaju odgovor na probleme koji svakodnevno muče prosječnog stanovnika ovog entiteta. Para je sve manje, penzije se prolongiraju, međunarodna izolacija je sve veća, kao i nezaposlenost. Školstvo i zdravstvo životare, harizma Dodika polako blijedi. Narod je sve nezadovoljniji, a opozicija sve organizovanija.

Ne mogavši da odgovori na te izazove, vlast u Republici Srpskoj su polarizovale društvo pričom o patriotama i izdajnicima, dok čekamo referendum.  Naravno, vlasti sebe prikazuju kao patriote, dok se opozicija nastoji prikazati kao izdajnici.

Od danas ta priča postaje vrlo problematična jer potpisivanjem zajedničke „Izjave“ o odluci Ustavnog suda BiH i najava referenduma o ovom sudu, opozicija prestaje da bude izdajnička. Jer zašto bi SNSD, DNS i Socijalistička partija branili Republiku Srpsku sa izdajnicima iz opozicije? Nema logike.

Ako SNSD nastavi sa potenciranjem priče o patriotama i izdajnicima ona će se u narodu još manje „primati“ nego ranije, ali šta SNSD može da ponudi novo, što već nije ponudio? Malo toga.

Opoziciji, koja je sada pokazala i dokazala da je srpska, ostaje priča o kriminalu, lošoj ekonomskoj situaciji i sl, koja nema veze sa Bosnom i Hercegovinom, a koju forsiraju već određeno vrijeme. Opoziciji ostaje još onih 140 afera koji oni nazivaju kriminalom. Opozicija može da zadrži kontinuitet  svoga nastupa, dok će SNSD motrati da napravi radikalni zaokret u svojoj politici ili će propasti.

Da li je SNSD spreman i kadar da to učini?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog