Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Tolimir- heroj ili zvijer

Draga Republiko Srpska imam problem, imam veliki problem. Pokušavam da vaspitavam djecu da budu dobri i pošteni ljudi, da budu vrijedni i patriote. Za sada ih uspjevam držati što dalje od Farme i Parova, ne gledaju Pink Zvezdice, ne znaju koje je Soraja i Stanija, što je moraš priznati uspjeh u današnjem vremenu. Naravno, ne mogu da ih držim u potpunoj izolaciji. Elem, juče sam imao veliki problem sa Milicom koja voli da gleda dnevnike, političke emisije i prati rad haškog tribunala i sl.. Juče je gledala izvještaj sa komemorativne sjednice generalu Tolimiru na kojoj je govorio predsjednik Dodik i još neki drugi ljudi, i potpuno me sludila. 

Ne bih da mi djeca imaju pogrešne uzore u životu, pa te molim da mi pomogneš da ubijedim Milicu da je general Tolimir heroj, a ne zvijer?

Evo kako je tekao naš razgovor.

Ja: “Po nekima, to je njegov (Tolimirov) osnovni grijeh, a po nama najviši dokaz patriotizma i onoga što jedan čovjek može da učini za svoj narod. Sila je na strani onih drugih, koji su uspjeli da neprevdu nametnu kao vrhunski princip pravde i osude mnoge za nedokazana djela, a pogotovo za djela zločina.”

Milica: “Pretresno vijeće je utvrdilo da je već 1992. na najvišim razinama Republike Srpske vladala politika čiji je cilj bio uklanjanje bosanskog muslimanskog stanovništva iz istočne Bosne i Hercegovine. Ta politika je potvrđena Direktivom 7 iz marta 1995., koju je potpisao predsjednik RS Radovan Karadžić, kome su u njenom sastavljanju pomagali razni sektori u Glavnom štabu VRS-a, uključujući i sektor za obavještajne i bezbjednosne poslove, na čijem je čelu bio optuženi.”

Ja: “I danas, ako ste u poziciji da malo otvorenije branite Srpsku, onda imate problem. Ta nepravda koja se sakrije u priči o međunarodnj pravdi završi sa ogromnim katastrofama, koje vidimo širom svijeta.”

Milica: “Sudačka većina je utvrdila da su u istočnoj Bosni u julu 1995. postojala dva udružena zločinačka poduhvata (UZP): UZP ubistva vojno sposobnih muškaraca bosanskih Muslimana iz Srebrenice i UZP prisilnog premiještanja bosanskog muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe. Vijeće je konstatovalo da je od 13. jula do nekog dana u avgustu 1995., u toku sprovođenja UZP ubistva, ubijeno najmanje 4.970 muškaraca bosanskih Muslimana. Sudačka većina je naglasila da je to konzervativna procjena najmanjeg broja i da je ukupan broj ubijenih bosanskih Muslimana iz Srebrenice bliži brojci od najmanje 6.000 osoba.”

Ja: “Ono što moramo uraditi da njegova smrt, kao i smrt mnogih drugih znanih i neznanih generala i običnih vojnika, ne bi bila besmislena, je da se mora Republika Srpska okupiti ponovo oko onih istih vrijednosti svog opstanka, rehabilitovati svoju snagu i institucije, povjerenje u njih.”

Milica: “Zaključeno je da je Tolimir bio detaljno upoznat sa situacijom na terenu od marta 1995. godine pa nadalje. Zločini koji su počinjeni bili su masovnih razmjera, po svom intenzitetu veoma teški i imali su razorne posljedice. Ta dva zločinačka poduhvata sprovedena su u kratkom vremenskom razdoblju na malom geografskom prostoru. Sudačka većina je zaključila da je optuženi u cijelom tom periodu imao koordinirajuću i rukovodeću ulogu. Osim toga, sudačka većina je zaključila da je on znao za genocidnu namjeru drugih učesnika UZP-a, uključujući i svojih obavještajno-bezbjednosnih organa, koji su bili uključeni u realizaciju tih UZP-a. Vijeće je zaključilo da optuženi ne samo da je znao za genocidnu namjeru drugih već je i sam posjedovao takvu namjeru. Prema tome, proglašen je krivim za krivično djelo genocida. Također je proglašen krivim, u skladu sa III vidom UZP-a, za ubistvo trojice bosanskih Muslimana iz Žepe za koje je sudačka većina zaključila da predstavlja genocid.”

Ja: “General Zdravko Tolimir nije umro, već ga je ubila takozvana svjetska pravda i demokratija, ali, kako je naveo, general Tolimir će ih sve nadživjeti, jer će oni biti nebitni, mali i zaboravljeni, dok će Tolimir ući u legendu.”

Milica: “Zdravko Tolimir je, na osnovu individualne krivične odgovornosti (član 7(1) Statuta Međunarodnog suda), proglašen krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.”

Ja: “On je bio legenda za vrijeme svog života. Zajedno sa svima nama, borcima i srpskim narodom branio je svoju otadžbinu od potomaka onih zbog kojih vijekovima prolivamo krv i natapamo našu otadžbinu, želeći samo mir i slobodu.”

Draga Republiko Srpska kao što vidiš moja je bila zadnja ali se plašim da je uticaj Haga mnogo veći.

 

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

3) Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

Komentari
Blog