Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kraljev gambit nije bio dobar, kakva će biti završnica?

Osnovna karakteristika ovog šahovskog otvaranja je žrtvovanje figure pješaka radi bržeg otvaranja i razvoja figura, a s ciljem postizanja trenutnih napada na protivnika prije nego protivnik uspije razviti svoje figure. U daljnjoj razradi nastoji se, često uz još žrtvovanja figura, doći do matne pozicije. 

Taj prvi pijun je bio Mile Radišić.

Svjedoci smo da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik počinje da žrtvuje sve više figura ne bi li ostavio privid kontrole situacije u ovogodišnjoj predizbornoj partiji šaha. Realno, u ovoj partiji pijuni nisu bitni, oni ionako služe da popune šatore i sale na mitinzima, da histerično viču njegovo ime i frenetično mašu zastavama, da lijepe plakate i ubjeđuju druge na slavama i po kafanama da se mora vjerovati SNSD-u, a ne svojim očima.

Naravno, u posljednjih nekoliko godina bilo je mnogo smijena i postavljanja, ali to je obavljano rutinski i bez velike pompe, pa nam se činilo da je to želja SNSD-a da osvježi i podmladi ekipu, ali i da pojedine figure jedva čekaju da napuste igru.

Prvo pravo žrtvovanje imali smo 2013. godine kada je pod pritiskom javnosti ili straha od studenata i njihovih roditelja Dodik morao da žrtvuje konja tj. Rajka Vasića sa pozicije generalnog sekretara SNSD-a.

Tada je drugi konj, rodom iz Drvara, gdje se u Drugom svjetskom ratu desio njemčki padobranski desant kodnog naziva “Konjićev skok” Nikola Špirić, došao do mnogo većeg izražaja sa svojim nebuloznim izjavama o stranim plaćenicima i kraju zapošljavanja po rođačkim i partijskim linijama.

Topovi - ministar ekonomije Tegeltija i policije Lukač još uvijek nešto improvizuju po paralelama, ali se prostor za njihovo manevrisanje sve više smanjuje jer kako nestaje novca, siva zamjenjuje crno ili bijelo.

Lauferi zaposleni po javnim institucijam (IRB i Agencije za bankarstvo RS) se sve više žrtvuju, da bi se održao tempo partije i da bi se zaštitile ostale jake figure. Naravno, problem nastaje što u laufere ne smiješ imati mnogo povjerenja, jer nikad ne znaš kad i zašto mogu progovoriti.

Kraljicu još niko ne napada jer su potpuno svjesni da njena igra potpuno zavisi od kralja. Ona bjesomučno luta po tabli, bez plana i cilja, u nadi da bi mogla naići na nezaštićenog protivničkog pijuna kojeg će pojesti u slast, uz odobravanje publike.

Svima se čini da se lagano približava kraj partije u Republici Srpskoj, ne samo što je sve manje figura, već i što vrijeme polako ističe.

Kralj je možda pogriješio kod otvaranja, ali je vrijeme da razmišlja kako će se partija zatvoriti.

 

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

3) Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog