Radmila Trbojević

„Dobrom uhu i komarac je muzika „ (I. Šo)"

Ili kako necenzurisana izjava ministra Mekića u meni budi nadu da nešto ipak može da uskovitla jalovu političku scenu Republike Srpske u kojoj političari ne crvene ni kad ih nazivaju krminalcima, pljačkašima , tajkunima, prevarantima itd. , a stvarnost običnog teškog života neumoljivo udara pesnicom u čelo preostalih stanovnika RS-a.


Ovo je nešto uzbudljivo. Nije napad na savez, nije odbrana aktuelnih vladara od optužbi Saveza, nije „naduravanje„ ko je za šta kriv i koliko je ko maznuo dok je vladao, ko će biti uhapšen, a ko neće itd. Free Lanser u Savezu Mektić je spomenuuo orgazam ! Zamislite tu riječ spomenuti javno. To se u politici plaća do te mjere skupo, da je mrvica političkog orgazma tj. iskrenosti na sceni skuplja od mrvice, recimo, kokaina.

Šta će biti s Mektićem nemam pojma!

Jer kad Mektić nastupa na svoj prepoznatljiv način, do sada je za njim išla i SIPA. Šta će biti kasnije i da li je tužilac Salihoivić nešto u međuvremenu prodao, uzeo, sklonio, zametnuo... Ne zna se. Odnosno on nakon prve - ubrzo daje drugu izjavu o onome o čemu se priča.. To je inače način da se zaje .... e narod. Smetena javnost pojma nema o čemu se radi, kao i uvijek. Pominje se čak Sanader. Sam narod (mislim ukupno u BiH) je i onako zabavljen sam sobom - pa sada ne reaguje čak ni kad bi i čuo i vidio sve ono što ne može ni čuti ni vidjeti.
Šta je poenta ili vrhunac cijele priče?!

Mektićev i s p a d je uzdrmao nevine i udara željne PDP –ovce (ne vidim šta bi drugo bio povod za borbeno istupanje ministra inostranih djela) do te mjere da Crnadak, javno poziva narod da izađe na proteste. A on će biti gdje ? U Briselu, ili ... Dobro, nije važno gdje će biti, ali sigurno je da nije bio u parku. Tamo ide bivši policajac Mektić koga sam, izgleda brzopleto, ubacila u sistem meni brojnih nesimpatičnih političara iz Saveza, ali i ovih vladajućih, i prema kome sam bila izuzetno kritična.

Ne mislim da uporedim nastup ministra Mektića sa gore pomenutom muzikom jer još ne znam za koji instrument je ista napisana, ali moram reći da on u zadnje vrijeme nastupa sve hrabrije, bez obzira kak ko o tome sudio, jer sjetićete se, mnogi od današnjih političara na javnoj sceni na početku karijere bili su kao slonovi u staklarskoj radnji. Sjetimo se samo čuvene Spome, danas osobe bez koje nema političke emisije na svim TV –ima. Ko zna možda ona zamjeni Pavića! Ministar Mektić nosi novu energiju, više ne oteže s odgovorima, ponaša se muški, iako zapravo nije završio Pravo (kao da je uopšte važno šta je završio !), a pritom, zamislite, za njega se još uvijek ne priča da je zavodnik kao napr. po seksepilu čuveni Ahmetović. Neko će reći da je Mektić nevaspitan, sirov, da nema manire itd. Zaista ostavlja taj utisak. Ali i sama javnost zna, jer nije tajna, da neki dobro vaspitani političari, uglađeni nevini, naizgled potpuno neizraženih „mačo“ osobina, ali sistematični, tihi i nenametljivi zapravo jesu veliki zavodnici i ljubitelji života na visokoj nozi, što i ne bi mogli biti kad bi hranili ženu i dvoje djece od svoje službeničke plate, i uz to otplaćivali kredite. Ovdje moram istaći misao Hilari Klinton, koja je svojevremeno amnestirala sve muškarce svijeta od ubjeđivanja da su zavodnici i koja je za svoga nestašnog supruga rekla, nakon avanture sa Monikom L. ,parafraziram, da njen muž nije rimski Papa, nego samo muškarac kao i svi ostali. Zamislite tu toleranciju! Nije čudo što je Amerika zemlje velika !

Vratimo se mi Mektiću.Do juče, nedorađeni i neobrađeni ministar, pojavi se on neki dan u parku, okružen djecom palih boraca bez posla i budućnosti i izreče nešto što ovi gore pomenuti ne bi ni u snu izgovorili. Stide se ljudi, jer na sceni oni su smjerni očevi dobrostojećih porodica, koji rade i samo rade. Za dobrobit svoga naroda.

U pricipu mene i nije briga, niti mi je to posao da istražujem na čiji je orgazam Mektić mislio. neka istražuju organi, koji su zato plaćeni. Ja imam samo penziju.
Mene interesuje ova druga izjava tj. Crnadkov borbeni poklič od prije koji dan. Kad u proteste zove PDP postavlja se pitanje koga i zašto zove. Ako je upitanju struja – OK ! To mi ima smisla. Ali, ako je u pitanju rušenje režima, e, takav protest je nešto drugo.
Tek kad narod vidi da su OVI, svi bez opravdanih izostanaka, uzeli toljage pa krenuli na Lukača, tog zastrašujuće mirnog borca sa reputacijom iz otadžbinskog rata, bez obzira da li nam je isti danas simpatičan ili nije, je li mali Putin ili nije, da li brani režim ili bi se možda I P A K stavio na stranu pobunjenog naroda, kome je prekipjelo, e tada će kocka biti bačena.

Kad Crnadak kaže narodu ZA MNOM - a ne NAPRIJED NARODE - to će da bude druga priča.
Do tada, ja ću drugačije da gledam gromadu od Mektića, koji sam, gurnut u ralje lava koji ne spava, u momentu kad ništa i nikome nije jasno - stoji kano klisurina i kaže da što ga više napadaju on je sve jači - što je meni u osnovi veoma simpatično - dakle, gledaću ga kao PRAVOG vođu Saveza, jer Bosića i ove druge lutke tako ne vidim - bez obzira što se čini da dalje od parka M. Stojanovića, dalje od vrhunca naše zajedničke nevolje – ni on, a ni mi s njim – ne možemo da se odvojimo ni pedlja.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog