Marko Knežević

Trn u oku – Dačić, Milošević, Republika Srpska i ostavinska rasprava

Juče je (nedelja, 05.06.2016.), na rođendanskoj žurci Socijalističke partije u Banjaluci, ničim izazvan, ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Srbije izjavio da je Republika Srpska najveća zaostavština Slobodana Miloševića.

Nisam siguran da li je mislio na onog istog Slobodana Miloševića koji je Srpskoj u najtežim trenucima po njen opstanak uveo sankcije, ili onog Slobodana Miloševića čiji su paravojni oficiri bili „pomoć“ Srpskoj u smislu zločina zbog kojih smo stalno na nekom stubu srama, dok su isti ti skupo naplaćivali kamione nafte, brašna, ulja i ostalih prijeko potrebnih roba, a onda te kamione odavde tovarili opljačkanim ratnim plijenom u vidu televizora, frižidera i sl.?

Možda je u pitanju onaj Slobodan Milošević iza kog nisu opstali Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija, Pavle Bulatović, Žika Petrović, Ivan Stambolić, Momir Gavrilović i mnogi drugi. Njihove smrti jesu zaostavština Slobodana Miloševića i njegovog režima.
Ljubav Slobodana Miloševića prema Srpskoj osjetio je svako ko se igrom slučaja sa dokumentima Republike Srpske 1999-2001. našao u njegovim prstenima obezbjeđenja, a pogotovo ako se to dešavalo u neke sitne noćne sate. Negdje 2000. kod Karađorđeva sam 600 m prolazio 4 sata, a ko me i tjerao da u pogrešno vrijeme budem na pogrešnom mjestu sa pogrešnim dokumentima.

Možda je Dačić i u pravu. Možda Republika Srpska, pri čemu mislim na sve ono negativno u njoj, i jeste zaostavština Slobodana Miloševića. Da nije bilo njega, njegovog uticaja i njegovih „ljudi“, sigurno bi i negativnih pojava bilo manje.
A Slobodan Milošević, takav kakav je i bio, zajedno sa glavešinama svih ostalih nesretnih naroda na Balkanu, savršeno je uradio ono zašto je i postavljen. Sve su nas odveli u ambis, nažalost, mnogo trnovitijim putem od onog koji su i njihovi nalogodavci očekivali.
Zato poručujem Dačiću da na budućim žurkama pjeva Miljacku, jer manje vrijeđa.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog