Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Banjaluka 3 mjeseca prije izbora

Imamo tri mjeseca do lokalnih izbora za gradonačelnika Banjaluke, dva sigurna kandidata za gradonačelnika i jedno istraživanje javnog mnjenja.
Pa da vidimo šta kaže istraživanje?

Prije svega, treba imati na umu da je ovo ogroman uzorak za grad Banjaluku, i ako je sve odrađeno metodološki kako treba, u šta ne sumnjam, margina greške je +/- 3,06%. Ipak malo je čudno da Nezavisne novine i Alternativna televizija daju različite procente, ali to možemo pripisati različitima načinima obrade tj. isčitavanja podataka (ukupan uzorak, oni koji su kazali za koga će glasati, oni koji su rekli da će izaći na glasanje ili kroz analizu prisilnog izbora između dva kandidata).

Ja ću se ovdje držati onih procenata koje je saopštila Alternativna televizija.

Kada rezultate pogledamo rezultate za pojedine političke partije vidimo bi za SNSD glasalo 33%, SDS 21%, PDP 15%, NPD 13%, DNS 7%, Ujedinjena Srpska 4% , a ostalih 7% sve druge partije i pojedinci. S obzirom na današnji sastav koalicija na niovu Republike Srpske 55% Banjalučana bi glasalo za opoziciju, dok bi 45% glasova dobila sadašnja vlast.

Kada se radi o kandidatima za gradonačelnika Banjaluke najviše glasova bi dobio Igor Radojičić 32% (SNSD), slijedi Dragan Čavić 21% (NPD), Slobodan Gavranović 6% (SNSD), Dragoljub Davidović 2% (SNSD), Nenad Stevandić 2% (SNSD) i Branislav Borenović 2 % (PDP). Ako ovdje zbrojimo glasove možemo da vidimo da kandidati vlasti dobijaju 42%, a kandidati opozicije 23%. Ostali su vjerovatno mudro ćutali na ovom pitanju ili jednostavno ne misle glasati u oktobru.

Imamo li u vidu predhodne činjenice i pozovemo li se na logiku dobićemo vrlo čudne zaključke?

Zaključak 1. Ko glasa za koaliciju SNSD, DNS i Socijalističku partiju glasaće i za Igora Radojičića.

Zaključak 2. Dobar dio onih koji će glasati za partije iz Saveza sa promjene neće glasati za Dragana Čavića.

Priznaćete da je ovaj zaključak broj 2 vrlo čudan i teško vjerovatan jer ispada da sigurni glasači Saveza za promjene neće glasati za Dragana Čavića. Nadam se da u ovo neće povjerovati SNSD jer će u protivnom glat izgubiti i mjesto gradonačelnika i većinu u gradskom parlamentu.

Druga stvar je prilično jasna. Savez za promjene, ako želi pobjedu u Banjaluci, mora raditi na što većoj izlaznosti građana Banjaluke koji nisu fanovi neke partije jer najveći broj onih koji su u anketi rekli da su nezadovoljni trenutnim stanjem u gradu ili da ne znaju za koga da glasaju su više Čavićevi nego Radojičićevi glasači.

Sasvim je jasno da je SNSD izabrao trenutno najbljeg svog kandidata, ali nisam siguran da je njegova pobjeda izvjesna.

Savez za promjene i Dragan Čavić je danas u mnogo lakšoj poziciji, u Banjaluci, nego SNSD i Igor Radjičić a evo i zašto:

1. SNSD je već 16 godina na vlasti u Banjaluci i dobar dio građana smatra da je vrijeme da se nešto promjeni.

2. U posljednjih nekoliko godina sadašnji gradonačelnik Gavranović i SNSD nemaju mnogo čime da se pohvale u vezi s Banjalukom.

3. SNSD je u protekla četiri izborna ciklusa Banjalučanima sve obećao što se moglo obećati, bilo bi interesantno vidjeti šta je sve od toga ispunjeno.

4. Velikom broju Banjalučana više nije do pjesme.

5. U Banjaluci je NVO sektor, kakav god da je, u najvećoj mjeri protiv SNSD-a.

6. Banjaluka je ipak mali grad u kojem se sve zna i u kojoj mediji bliski SNSD-u i vlastima u Republici Srpskoj (RTRS, Nezavisne novine, Glas Srpske) nemaju toliki uticaj kao u drugim djelovima Republike Srpske.

Ipak, poznavajući opoziciju, ne bih se smio kladiti da će ona ovo znati iskoristiti.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog