Goran Dakić

Zaludno mrčenje hartije

Dobar dan, građani atinski. Moje ime se nalazi na vrhu ili na dnu ove kolumne, pa da se ne ponavljam. Diplomirao sam na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, na Odsjeku za srpski jezik i književnost. Nakon prvog brucoškog predavanja počeo sam da radim, pa se nauka otegla i više nego sam mislio, ali posao je urađen. Mati je godinama roditeljski brižno insistirala i na mogućnost njenog razočarenja morao sam staviti uzvičnik. Toliko o tome. 

Radio sam u dnevnim novinama, za nedeljnike, na televiziji i na portalima. Krckam četrnaestu novinarsku godinu. Pola redakcija sam napustio, ostali su me ljubazno pozdravili ili grubo otjerali. Vjerujem da je smisao u ravnoteži i ne brinem se mnogo zbog toga. Dvanaest godina sam pisao o premijerama, književnim nagradama i filmskim festivalima, a potom sam – nužda zakon mijenja – u naslove počeo da „mećem“ Dodika i Bosića, referendum i popis, posebne i redovne skupštinske sjednice.

U međuvremenu sam napisao i nekoliko tekstova koji su trebali biti početak (toliko potrebnih) polemika, ali babica je samo jednom imala posla, a i to je bilo kilavo bebče. Polovina onih koji ponekad pročitaju ono što napišem misle da je to dobro, a oni drugi smatraju da sam jeftini provokator i prznica prvog reda. Vjerujem, velim, da je smisao u ravnoteži i ne brinem se mnogo ni zbog ovoga. Pokušavam da dohvatim poneku rečenicu i da u njoj osvojim istinu koja mi treba, a sve preko toga je – mašala.

Priroda novinarskog posla je takva da ponekad i nema šta da se piše. Nisam toliko dokon da lovim pokemone niti toliko širok da razglabam o prirodi balkanske demokratije ili o suštini Hegelovog poimanja istorije filozofije. Razmišljam kako da nastavim ovo slovo koje je počelo sa mnom i traje već četiri pasusa. U nedoumici sam i ne znam kako, gdje i šta dalje nakon ovih dnevničkih bilješki.

I eto, tek onako na četvrt uma mi pade da pokušam da odagnam jednu vašu dilemu, građani atinski. Ona je, naravno, političke prirode, a kako su lokalni izbori pred pendžerima možda ove naredne rečenice nekome i posluže kada u oktobru stane pred glasačke listiće.
Milorad Dodik svoju kampanju već dvije godine temelji na „izdajničkoj politici“ Saveza za promjene, a glavni adut u toj galami su mu Sud i Tužilaštvo BiH. Pominjao se, naravno, i neki referendum o radu ovih ustanova, čak je i Narodna skupština RS usvojila odluku o njegovom održavanju, ali bili su to Dodikovi politički ćorci koji su dva ili tri dana imali snagu bojeve municije. Dodik je rekao da su „oni“ krivi za Sud i Tužilaštvo BiH, a „oni“ su se nejako branili tvrdeći da to nije istina. A istina je, kako to već i biva, na pola puta.
Nа sjednici Doma nаrodа Pаrlаmentа BiH 25. juna 2002. godine Zаkon o Sudu BiH usvojen je sа 11 glаsovа (12 prisutnih). Zа Zаkon su glаsаli svi poslаnici iz FBiH i poslаnici iz RS Nikolа Špirić (PDP), Drаgutin Rodić (DNS), Drаgutin Ilić (SPRS) i GorаnTurjаčаnin (SNSD).Predstаvnički dom Pаrlаmentа BiH 3. jula iste godine usvojio je Zаkon o Sudu BiH i za njega su tada, pored svih poslanika iz FBiH, glasali i Branislav Lolić (SNS), Tihomir Gligorić (SPRS), Željko Mirjаnić (SNSD),Abdulrаhmаn Mаlkić (SDA), Nedžаd Šаšivаrević (SBiH), Drаgi Stаnimirović (SDP).Sjednicu su nаpustili svi poslаnici SDS-a(Mirko Bаnjаc, Miloš Jovаnović, Ljubo Kovаčević, Mirko Mijаtović, Zorаn Spаsojević i Momir Tošić), а dva poslanika PDP-a, Brаnko Dokić i Dušаn Stokić, bili su uzdržаni.

Predstаvnički dom Pаrlаmentа BiH 13. oktobra 2003. godine usvojio je Zаkon o Tužilаštvu BiH. Za zakon su glasali svi poslаnici iz FBiH, а iz RS su ga podržali Nikola Špirić, Nikola Kragulj i Milorad Živković (SNSD), Jelina Đurković (PDP) i Tihomir Gligorić (SP). Protiv su bili poslаnici SDS-a i SRS Vojislav Šešelj. I taman kada je SDS-u s ovom pričom krenulo kako treba došla je na red sjednica Doma naroda i Zakon o Tužilaštvu su podržali poslanici SDS-a i PDP-a, među kojima su bili Boško Šiljegović i Goran Milojević.

Ako i poslije ovoga znate kome treba da poklonite glasačko povjerenje, hartija je džaba mrčena.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog