Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Postizborna diferencijacija Bošnjaka u Republici Srpskoj

Nije lako biti Srbin i patriota u Republici Srpskoj.

Na primjer, jedan dan sjedneš sa nekim Srbinom na kafi ili ručku, a naveče vidiš da su ga vlast i RTRS proglasila izdajnikom jer ih je kritikovao, našao se na zbornoj listi „takozvanog“ Saveza za promjene ili je član neke nevladine organizacije.

Sa Hrvatima je malo komplikovanije. Dok te ubjeđuju da ti zavide na Republici Srpskoj ti znaš da jedva čekaju da raspakuju Dejtonski sporazum, da te pokatoliče ili relativizuju broj ubijenih Srba u Jasenovcu?

Sa Bošnjacima je situacija potpuno šizofrena, a kako i ne bi kada nas uče da oni cijeli život jedno misle, drugo pričaju, a treće rade. Kako vjerovati nekome ko je prodao vjeru za večeru?

Imajuću sve to u vidu, ja svake dvije godine redefinišem odnos prema Bošnjacima koji žive u Republici Srpskoj, i to u zavisnosti od toga da li su na izborima glasali za SNSD ili izdajnike i strane plaćenike.

Recimo, Bošnjaci u Prijedoru nisu loši ljudi, a nisu ni dobri. Oni su nekako 'nako, to zavisi kako glasaju na lokalnim ili parlamentarnim izborima. Mada uvijek glasaju za svoje partije, one su u Prijedoru na lokalu uvijek u koaliciji sa DNS-om, koji je opet na entitetskom nivou u koaliciji sa SNSD-om, a SNSD je mjerilo patriotizma u Republici Srpskoj. Naravno, bili bi još bolji da zaborave šta je bilo 90-ih i da na parlamentarnim izborima glasaju za čuvare Republike Srpske.

Bošnjaci u Doboju su u stvari Turci. Oni ne samo da podržavaju SDS- ovca Obrena Petrovića već pokušavaju da Doboj pripoje Zajednici opština Turske. Ako ne vjerujete meni, pitajte Rajka Vasića iz SNSD-a.

Brčko preskačem, pošto ono nije Republika Srpska, jer da jeste u njemu bi bio održan referendum. Idem pravo za Bijeljinu.

U stvari, idemo u Janju u kojoj žive fanatici. Pitate se zašto fanatici? Dok Srbi biraju između Mićića i Maksimovića, Bošnjaci iz Janje nemaju tih dilema. Podstaknuti Alijinom „Islamskom deklaracijom“ i ideologijom ISIL-a, oni redovno glasaju za Miću Mićića i na taj način poništavaju volju Srba. U SNSD-u tvrde da oni na taj način Mićiću i SDS-u daju legalitet, ali ne i legitimitet.

U Zvorniku žive pristojni Bošnjaci, oni glasaju za svoje i ne glasaju za Savez za promjene, zato ih Dodik i SNSD vole, paze i poštuju.

U Srebrenici Bošnjaci glasaju za svoje, baš kao i Srbi za svoje, što je i normalno. Istina, u posljednje vrijeme su se nešto pokvarili pa se bune, hoće svoj jezik, spominju neki moral i etiku, traže dodatna prebrojavanja i poništavanje izbora, ali to je i očekivano kada gube vlast.

Ali čim prođete Srebrenicu, eto vas u opštinu Rogatica i MZ Žepa, e tamo žive neki mnogo fini Bošnjaci. Oni su na posljednjim izborima masovno glasali za SNSD, 5 ih je glasao za Socijalističku partiju, 2 za SDS, te po jedno za PDP i DNS. Istina, neki iz Federacije BiH, a bogme i Islamske zajednice, dovode u pitanje bošnjački identitet ovih ljudi, ali SNSD čvrsto stoji na stanovištu da su to autohtoni Bošnjaci koji prihvataju Republiku Srpsku i uživaju u svim njenim blagodetima. Šta god da je u pitanju, vjerujem da će MZ Žepa dobiti specijalnu emisiju na RTRS-u.

Bošnjaci u Foči su posebna sorta ljudi, neka zajebana sekta, jer su protiv i SNSD-a i SDS-a i tradicionalno glasaju za onog Face Krsmanovića. To pravog Srbina i patriotu posebno nervira.

Napomena: Ova karakterizacija važi do 2018. godine kada ćemo vidjeti kako će Bošnjaci glasati i kojoj će se strani prikloniti. U planu je i kreiranje aplikacije „Prosrpski Bošnjak“ koja će srpskim patriotama omogućiti lakše snalaženje u multietničkoj Republici Srpskoj, a do tada ovo upustvo možete slobodno da je šaljete prijateljima, rodbini i poznanicima radi lakšeg snalaženja.

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je isključivo uz pismeno odobrenje redakcije

2) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

3) Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog