Radmila Trbojević

Burek u svemiru

Biram tako neko veče kanale TOTALA – tražim neki dobar film - kad naletih na INTERVJU 20, a voditeljica, TV zvijezda BiH, s dobrim nogama u prvom planu, u PURPLE haljini sa izrezom (ne predubokim, istina, jer ipak je tema vojna), s volanima na rukama, kao da je izašla iz salona za kompletno uljepšavanje, tako dobro izgleda! Ali, da kažem o čemu je riječ.

Te večeri, voditeljka “na klupu” za ispitivanje u nekakvoj sali, koja meni liči na sjedište masona po unutrašnjem uređenju (neka ne zamjere), na naš začudo skroman način, ili vojničku halu, koja je netom preuređena u nešto što bi trebalo da liči na salon za priamnje Oružanih snaga - stavlja ministricu odbrane Marinu Pendeš, u crnom kostimu, zakopčanu do grla, mirnu “usredsređenu” - a oko nje niti ima svjeta, niti drugog života. Svemir i oružane snage tj. ročnici BiH. Te respektabilne, vrijedne poštovanja, svjetski poznate snage koje će TEK kad postanu dio šire NATO porodice, kako kaže ministrica, koja (porodica) nama treba, jer smo bez nje kao siročad - biće ono što treba da budu: ZDRUŽENA VOJSKA BiH. Oni iz 63. Padobranske preko - su niko i ništa, male bebe – šta će biti ovi, kad se obuče, spreme i utegnu u nove uniforme, koje će Marina kupiti čim smogne novac od Predsjedništva, odnosno kad se proda topljeno i drugo oružje (da u to ne ulazim) i postanu NAŠA OBRANA. Prije svega od mogućih poplava i prirodnih katastrofa. Za drugo, oni, oružane snage BiH neće ni trebati. Neću se ovdje upuštati u to ko, kako i pod kojim uslovima odlazi u NATO -mirovne misije. To je tema za vojne stručnjake, recimo za gđu. Majkić, koja materiju poznaje i sigurno o svemu zna više od mene.

Dakle, voditeljka, uzbuđena time što joj ministrica daje nadu da će otići u Avganistan, pa tamo vidjeti naše ročnike na licu mjesta, obući uniformu, osjetiti uživo (kao Kolinda onda), miris talibana negdje u brdima, dakle doživjeti ono o čemu pita - skoro da se gubi od zadovoljstva. Marina, na pitanje kad ćemo ući - utonula u skoro budistički mir, kaže da će se čekati da ONI što nisu za NATO (ali ne upada u zamku da kaže KO i ZAŠTO, jer ona je obučena da ne elaborira ništa što joj nisu rekli, niti se upušta u ono što ne zna – ali dobro zna ono što zna) mirna i dozirana, lagano, ali ne previše, nasmješena - reče da će se čekati godinu, dvije i deset, ako treba, ali da će se ući ! Ne spominjući pri tome, ni jedna ni druga – a obilazeći kao mačke oko vruće kaše neizgovoreno - one prećutkuju r a z l o g zbog čega ti neki drugi to ne žele, ili bar to još nisu referendumom odlučili, baš kao sav normalan svijet.

Riječ BOMBARDOVANJE Srba od strane NATO aviona za njih dvije ne postoji.

Po mojoj procjeni, nema boljeg kandidata za sljedećeg člana Predsjedništva od Marine Pendeš. Čijeg ? Uopšte nije važno. Ta žena ima budućnost ! Ona je u stanju (što rekao moj pokojni otac, pukovnik JNA) da vrati nazad vojsku koja kreće u proboj ! On je tada mislio na kukavicu, koji je u stanju da cijelu vojsku pokoleba – a ja mislim na tihu vodu, koja bregove valja. Valja, valja dok nas ne uvalja. U brašno.

Ili, još bolje dok od nas ne napravi pitu. Burek, naravno.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog