Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Milorad Dodik, humanista ili licemjer?

Prošle srijede na bosanskohercegovačkim portalima su se u isto vrijeme našle tri vijesti, da je umrla trogodišnja Sofija Mićević, da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predlaže da se osnuje fond za liječenje teško oboljele djece i da se na javnim nabavkama u BiH ukrade milijarda i 200 miliona KM. 

Znam, da naslućujete vezu između ove tri vijesti, ali dopustite mi da je kažem šta mislim.
Odavno Republika Srpska, a čini mi se i cijela BiH, nije bila tako ujedinjena u želji da se prikupi novac za liječenje male Sofije i uspjeli su, za kratko vijeme prikupljeno je 270 000 dolara za odlazak u SAD. Na žalost, bilo je prekasno.

U isto vrijeme Miloroda Dodik nas obavještava o formiranju fonda za liječenje teško oboljele djece i hrišćansko- socijaldemokratski skrušeno obećava da će „Sve informacije o fondu biti dostupne na internetu, i u svakom momentu će se moći pratiti šta on radi, koliko novca se troši i s čim raspolaže.“, a potom dodaje „komisiju će činiti stručnjaci izvan politike, oni sa najvišim vrijednostima.“

I dok Dodik obećava da će formirati fond koji će biti potpuno transparentan i bez uticaja politike, nesvjesno priznaje da je mnogo toga u Republici Srpskoj nevidjivo i uslovljeno politikom.

Istovremeno sa Dodikovim priznanjem pojavljuju se procjene da se javnim nabavkama u BiH ukrade milijardu i 200 miliona KM.

E sada se sama nameću neka vrlo logična i prilično naivna pitanja za predsjednika Dodika:

1. Zašto se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne zauzme za sređivanje situacije u javnim nabavkama i uštedi par stotina miliona KM, umjesto što se bavi osnivanjem humanitarnog fonda?

2. Zašto se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne zauzme da iz našeg društva i naših života protjera uticaj politike i stručne stvari prepusti profesionalcima?

3. Kada će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prestati da glumi najhumanijeg Srbina u Republici Srpskoj sa našim parama?

4. Zašto predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne prestane da koristi tuđu tragediju da bi dobijao jeftine političke poene?

5. Kada će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik postati pravi predsjednik i prestati da se ugrađuje u Republiku Srpsku. 


Takođe i građani Republike Srpske trebaju da se zapitaju:

1. Kako je moguće da su za ovakvo stanje u Republici Srpskoj kriv Bakir Izetbegović, OHR, ambasade, Savez za promjene, Soroš ili nevladin sektor kada Dodik i SNSD, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, apsolutno vladaju Republikom Srpskom od 2006. godine?

2. Da li vlast Republike Srpske zloupotrebljava humanost svojih građana da bi se prikrio sav kriminal i javašluk u Republici Srpskoj?

3. Zašto je kupovina rendgen aparata u Trebinju i aparata za ultrazvuk postala prvorazredna vijest u 21. vijeku, a nedostatak medicinskog materijala i lijekova u bolnicama nešto normalno?

4. Da li je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i SNSD dio ovog problema ili dio rješenja?

Pitanja su laka, ali se bojim da su odgovori veoma teški i bolni.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog