Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kako da razumijete evoluciju uz pomoć Nikole Špirića?

Elem ovih dana je bilo baš popularno među Srbima, ali vjerujem i među drugim balkanskim narodima, filozofirati o teoriji evolucije. Sve je počelo u Srbiji da bi se, kako to obično biva sa glupostima, prelilo i u Republiku Srpsku. O tome se čak morao izjasniti i Senat univerziteta, ali za divno čudo Dodik ništa nije rekao. On se bavio Ljubijom.

Kao svaki sorošovac koji po cijeli dan nasrće na pravoslavni identitet Srba u Republici Srpskoj razmišljao sam kako da evoluciju šuknem Srbima i uvjerim ih da su rođaci šimpanze sa kojima dijelimo 98% gena.

Elem uzmem ja knjigu i krenem da čitam. Čitam ti ja čitam i naletih na poglavlje „Mehanizmi evolucije“ , gdje se govori o mutacijama, migracije i prirodna selekcija i dok ja to čitam u mislima mi se javlja Nikola Špirić.

Pitate se kakve veze ima Špirić sa evolucijom, mutacijom, migracijom i prirodnom selekcijom?

Mutacija u Drvaru

Svi mi dobro znamo da je Nikola Špirić rođen u Drvaru daleke 1956. godine. Da je potrajao socijalizam Špirić bi vjerovatno bio nosilac spomenice NOB-a, kao i mnogi drugi Drvarčani rođeni nakon Drugog svjetskog rata. Elem, prosječan stanovnik Drvara je genetski  predodređen da budu komunista i antifašista. Neki su zbog te genetike goloruki skakali na njemačke tenkove i umirali na njima da bi drugi mogli živjeti. Kod Špirića se desila neka genetska mutacija i on je naprasno postao pravoslavac i svetosavac. Da li se ta mutacija desila u samom sastavu nukleotida pojedinačnih gena ili je došlo do promjena u genetskim skupovima teško je reći, ali su posledice bile evidentne i dramatične.

Migracija

Jedan od načina da se geni šire su i migracije. Na taj način mogu da nastanu novi genetički elementi u prirodnu populaciju. Sa dolaskom Špirića iz Drvara u Sarajevo, a potom i u  i Banjaluku,  on nastoji da miješa svoje gene sa drugim genima i tako genetsku kartu sredine u koju je došao učini učini bogatijom i raznovrsnijom. U želji da svoje gene učini kvalitetnijim miješa ih u mješovitom braku.

Adaptacija i prirodna selekcija

Adaptacija rezultat uzajamnih odnosa organizma i sredine nastale posredstvom prirodne selekcije. Selekcija iz generacije u generaciju bira bolje prilagođena jedinke i eliminiše manje prilagođene. Jedan od primjera je Nikola Špirić. Njegova moć adaptacije je tolika da je od 1992. godine do danas (25 godina) promijenio najmanje 5 političkih partija čiji se programi dijametralno razlikuju. Ta sposobnost adaptacije dovela je do toga da on i dalje figurira visoko u SNSD-u, dok je prirodna selekcija mnoge od  prvoboraca i osnivača SNSD-a odbacila na smetljište istorije i socijaldemokratije.

Danas Špirića ima u Banjauci, Beču i Beogradu gdje nastoje da svojim superiornim genima usreće i obogate svekoliko čovječanstvo, na čemu im je evolucija neizmjerno zahvalna.

 

#MojGlas #MojaPrica

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog