Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Pismo pravoslavnim bogoutjerateljima

Vjerovatno ste neki dan pročitali vijest da Ministarstvo prosvjete u kulture zabranilo proslavljanje Noć vještica u školama i vrtićima Republike Srpske. Interesantan je komentar  jer “nije propisan Zakonom o praznicima RS” i kako oni smatraju nije u skaldu sa razvojem slobode, demokratije i tolerancije, niti je “u duhu sa tradicijom našeg naroda”.

Drago moje Ministarstvo prosvete i kulture ako ćemo se držati Zakona o praznicima Republike Srpske iz 2007. godine kao „pijan plota“,  ni proslava Svetog Save u školama nije propisana Zakonom o praznicima RS.

Ako ćemo razgovarati o razvoju slobode, demokratije i tolerancije zamislite kako se osjećaju djeca islamske, katoličke, jevrejske vjerosipovjeti, a bogme i djeca ateista, kada moraju na školskoj slavi da slušaju ode pravoslavlju i srpstvu tog 27. januara i to u svim školama na teritoriji Republike Srpske.

Znači nema ovo veze ni sa zakonom, ni sa demokratijom, već je to sistematsko i sistemsko utjerivanje pravoslavlja u maloljetnike.

E sad dolazimo do ekipe koja je podnijela iniciativu o ukidanju Noći vještica, a koje je ministarstvo tako zdušno podržalo i sprovelo u djelo.

Dragi moji  Društvo prijatelja manastira Hilandar, Udruženje porodica četiri plus, Kolo srpskih sestara, SNP “Izbor je naš”, Balkanološki istraživački centar, Krajiški kulturni klub “Sveti Sava”, Baštovnik vi ste baš besposleni. Od toliko problema u našem školstvu vi krenuli da se obračunavate sa paganstvom i satanizmom.

Kako ovo srednjovjekovno zvuči zar ne?

  • Dragi moja srpska braćo da znate da je ove godine upisano 500 prvačića manje, nego prošle godine u Republici Srpskoj?
  • Draga moja konzervativna braćo, da li vam smeta to što djeca u našim vrtićima i školama nose sapun i ubruse, jer im Republike Srpska nije u stanju to obezbijediti?
  • Draga moja pravoslavna braćo da li znate da je više prvačića iz Mrkonjić Grada upisano u Beču, nego u Mrkonjić Gradu?
  • Draga moji tradicionalni Srbi  da li znate da su u prvi razred u Kalinoviku upisana 4 prvačića?

Naravno da znate, ali za to je kriv Soroš, Bakir, nevladine organizacije, ne Dodik i SNSD koji je već 12 godina vlasti u Republici Srpskoj.

Zapitajte se čemu onda 8 godina pravoslavna vjeronauka u osnovnim školama, ako jedna Noć vještica pokoleba dječiju vjeru pravoslavnu i navede ih na satanizam i paganstvo?

I na kraju kada ste uspjeli da pobijedite Noć vještica vrijeme je da se obračunate sa još nekim pojavama u društvu koje pogubno utiču na srpski i pravoslavni identitet naše omladine i to:

  • Sve više na dječijim rođendanima u Republici Srpskoj djeca razbijaju pinjete, a to je običaj koji je došao iz Kine, a sada se upražnjava u katoličkom Meksiku.
  • Raširilo se kod nas braćo pravoslavna i obilježavanja djevojačke večeri, što nije ni naša tradicija, niti naši običaji. Kod nas su se obično dogovarali brakovi i otimale žene, ali mi smo se odrodili od naše tradicije.
  • A tek Valnetinovo, zlo i naopako. To se kupuju pokloni, to se provodi po kafanama, to se ide na koncerte, to se slavi katolička ljubav. Dobro vi znate koliko je to paganski da potiče iz Stare Grčke i Rima, a koji je katoličanstvo i neoliberalizam nastoje da što više unovče.
  • Izbacimo iz biblioteka braćo ortodoksna Harija Potera, pa u njemu ima toliko jeresi i stanazima kao da ga je sam Đavo pisao.
  • Nadam se da ćete se pobuniti i protiv proslavljana  kineske Nove godine u Kulturnom centru Banski dvor, i onom vatrometu koji je uslijedio kasnije, njemu je prisustvovao i predsjednik Dodik, a koji sa našim zakonom, tradicijom, demokratijom i tolerancijom nema nikakve veze. Ima li išta paganskije od kineske kulture?

Drage moja pravoslavne patriote ja vjerujem u vašu iskrenu želju da nas vratite u 14. vijek i slavno vrijeme cara Dušana i zato vas molim da nastavite sa vašom principijelnom borbom, zajedno sa Ministarstvom prosvete kao egzekutorom,  protiv inaovjeraca i pagana za srpskiju i pravoslavniju Republiku Srpsku.

Rab božiji

 

#VašStav #VašaPriča

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog