Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Braćo Bošnjaci sada je prilika da se riješite svojih demona

Braćo Bošnjaci,

Pomno sam pratio vaše reakcije povodom izricanja presude generalu Ratku Mladiću i šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da ste zadovoljni presudama, mislite da su one pravedne i oslikavaju pravu prirodu rata u Bosni i Hercegovini. Srbi i Hrvati su ujedinjeni u „udruženom zločinačkom poduhvatu, u Srebrenici se desio genocid, Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Mogu slobodno reći da ste na momente bili i euforični povodom zaključaka suda u Hagu.

Pa rekoh da iskoristim tu vašu euforiju i na njenim krilima predložim nešto veoma konstruktivno i za dobrobit svih nas u Bosni i Hercegovini. Predlažem vam da u 2018. godini smognete snage i raščistite „leševe iz vašeg ormara, ispod tepiha ili dvorišta“ i na taj način pokrenemo proces istinskog suočavanja sa prošlošću u zemlji koju toliko volite.

Kako mislite da vi nemate „leševa u ormaru“?

Naravno da imate, samo ne želite da ih vidite i da se suočite sa njima.
Evo, za početak, bilo bi veoma humano i ljudski da kažete gdje ste sakrili tj. zakopali onih 19 Hrvata iz Bugojna koji su bili zarobljeni u logoru „Stadion“ ili da kažete gdje su sakrivena tijela 1665 srpskih vojnika i civila stradalih u posljednjem ratu.

Ne znam da li znate, ali u Srebrenici i šest opština oko Srebrenice je tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno 387 srpskih civila i niko za to nije odgovarao. Baš niko. Morate priznati da je to nedopustivo i nema tu ali. Da li ste čuli za zločine u sela Šušanj i Ovnak između Zenice i Travnika gdje je ubijeno oko 17 hrvatskih civila?

U napadu na selu Jošanica pored Foče 19. 12. 1992. godine ubijeno je 56 Srba mahom civila, ni zato, do sada, niko za to nije odgovarao. Da li ste čuli za Križančevo selo? Tu je 1993. godine ubijeno 30 zarobljenih hrvatskih civila i vojnika i nikom ništa.

Ima toga još braćo Bošnjaci nije da nema, moglo bi se nabrajati dosta dugo i to 22. godine poslije rata.

Prije nego što se naljutite na mene, proglasite me četnikom i provokatorom, imajte na umu da ovo nema veze sa relativizacijom zločina ili izjednačavanjem zločinaca i žrtve. Ovo nema veze ni sa sa reinterpretacijom rata u Bosni i Hercegovini.

Ovdje se radi o ljudima, žrtvama i jedinstvenoj prilici da se danas svi suočimo sa svojim zločinima i proces suočavanja sa prošlošću pokrenemo sa mrtve tačke zbog budućnosti naše djece i unuka.

Ovo bi bio veliki korak za vas, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju evo šta vam je neki dan poručio reis Kavazović povodom haških presuda „Ne možemo učiti iz naših grešaka ako tvrdimo da ih nije bilo. Zato još jednom apelujem na sve da ne poistovjećuju čitave narode sa djelima zločinaca i politika koje su nas dijelile i stvarale etnički «čiste» prostore. Tim politikama se ovih dana sudi, ne narodima. Ali se i narodi, zajedno sa svojim elitama, jasno od njih moraju distancirati.“

Braćo Bošnjaci nemojte biti kao Srbi i Hrvati, pokušajte da budite bolji od njih!

 


#VasStav #VasaPriča

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog