Mirza Imamović

Lažu brojke oči premijerke

Statistika je varljiva. Ma šta varljiva, vrag je odnio. Ona je klica zla što razdire naše tkivo jedinstva i nacionalnog ponosa. A kako to ona nagriza opstanak našeg - pa tako što kazuje istinu.

E sad, kako dođosmo do istine, ako su pokazatelji nepouzdani i netačni, kako rekosmo. Pa tako što je u pitanje dovedu oni koji na to polažu ekskluzivno pravo. U našem slučaju, to je neponovljiva premijerka entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović. Veli ona, citiram: „Ne osjećam se dobro zbog odlazaka, ali možda taj broj nije tačan“. Da preciziram, prva dama Vlade RS-a negira da je 68.000 stanovnika entiteta kojeg vodi u posljednje četiri godine hljeb potražilo negdje drugo. Razlog je jednostavan - ta brojka nije „provjerljiva“. „Ta se migracija događa svugdje u regiji. Kada uzmete zemlje koje su već članice EU vidite da veliki broj ljudi odlazi i iz Hrvatske, pomjera se na druge prostore Unije ili idu u neke treće zemlje“, rekla je Cvijanović i dodala da vlast u RS-u moraju stvarati pretpostavke da odlazaka bude što manje.

Da stvar bude gora, njen kolega iz premijerske fotelje Vlade Federacije BiH nije ništa drugačiji. Naprotiv, našli su se kao krpa i zakrpa, a evo i zašto: „BiH je prema nekim parametrima nezaposlenosti ispred pojedinih članica Evropske unije poput Španije i Portugala. Mi imamo manju nezaposlenost od Španije i Grčke. To je činjenica”, reče i osta živ. Ako ste i slučajno pomislili da loše živite, ima sram da vas bude!

Fadil i Željka su tu, oni brinu, prate, motre i upoređuju. Ne trebaju vam podaci ni Eurostat-a, ni Svjetske banke, ni UNDP-a! Pogotovo ne afričkog portala Howafrica koji nas, također, proglasi najbijednijima. Čuj da smo ispod Afrike? Sve su vam to spinovi i sabotaže. A ako me pitate za želudac, ma ni krkljanje crijeva u stomacima ne smijete čuti! Dajte, molim vas! Zašto ste toliko slijepi pored očiju? Pa sve ovo se dešava i oko nas. Da, samo malo „progledajte onako kako to Željka želi“. Nemojte se ništa čuditi i posmatrati me tako - ne vjerujte crnim evidencijama i papirima, već jeziku obmane i zatupljivanja. 'Ta će vam mozak pored takvih umova. Suvišan je. Sve što im treba su vaše mehaničke radnje i automatsko djelovanje. Klimajte glavom i dižite ruke za aplauz. Gdje ćeš više od toga? U to ti se svede sva jebena egzistencija.

Uhljebljivanjem i predsjedničkim letovima protiv nezaposlenosti

Elem, da se vratimo zloćudnim statistikama. Kaže premijerka da i druge zemlje imaju slične pojave. Poređenje po principu „uvijek ima gore“ vazda je prolazna formula. Brini o tuđem više nego bližnjem svom. Zar je potreban bilo kakav komentar na opasku ovakvog karaktera? Dovoljno je samo reći da smo kao najjadnija zelja Evrope van konkurencije na svim skalama, pa tako i ovoj. Dobro, ne treba joj zamjeriti. Njena jedina uloga jeste održavanje samozadovoljnog režima na vlasti. Nije šala, Kim Jong Un ima ozbiljnu konkurenciju. Svijet se svaki put iznova tektonski potresa zbog sadržaja koji izlazi ispod ove plave kose. Šalu na stranu, haj'mo sad ozbiljno, i to o „pretpostavkama vlasti u RS-u da odlazaka bude što manje“. Hmm, da li pod tim premijerka misli na stimulativnu mjeru „uhljebljivanja zlatnog sinčića“ u Elektroprenos BiH? Napomene radi, dotični je imao najmanji prosjek ocjena od svih kandidata, ali je zahvaljujući „objektivnoj“ ocjeni konkursne komisije zasjeo na čelo bodovne liste. Strašna li je to poruka najboljim studentima. Sa javnih fakulteta, naravno.

I studentske je organizacije poklopila partijska ruka SNSD-a. Za to bi trebao poseban članak, ali nije naodmet podsjetiti. Dakle, još jedna pretpostavka Vlade kojom će spriječiti odlazak - u džepu u svako doba imajte stranačku knjižicu i Miletovu facu. Za diplomu ćemo lako - i oni su tako. Ili možda promjene misli postići letovima predsjedničkim avionom do crnogorskog primorja usred avgusta? Drugim riječima, bahaćenjem o trošku poreskih obveznika! Sigurno su vruće i krucijalne ekonomske teme bile na meniju, dok se znoj, povremeno prekidan južnim povjetarcem, slivao po ravnomjerno potamnjenom licu za raskošnom biroktratskom trpezom. A šta tek reći za 500.000 KM (pola miliona!) koje će se potrošiti za obilježavanje 9. januara? Podsticaj, dakako, zavisno iz koje perspektive se gleda. Što samom „kulturnom životu“ ovog entiteta (stavka u Budžetu: Rashodi za organizaciju „kulturnog dešavanja“ - obilježavanje proslave Dana RS-a), što onima koji će naplatiti organizaciju ovog šarolikog folklora. Nema više džaba ni patriotom biti!

Aroganciji nenadjebivih vođa nikad kraja. I tu na scenu stupa suverena glupost prosječnog balkanskog čovjeka, tj. njegova svjesna nesvjesnost. Šta kaže despot il' vožd, uši goveda upijaju do u zarez. Krivi smo! Mogli bi biti giganti, al' sve su više migranti A mladi odlaze i odlaze. „Samo napred, ne okreći se, ne gledaj me“, stihovi su još jedne ljubiteljice letova u budžetskoj režiji i miljenice SNSD-ovog režima - nezamjenjive Cece. Oni fantastično oslikavaju odnos vladajućih spram ovog gorućeg problema. Kad god se pojavi pitanje odgovornosti, a ti udri po mikrofonu. Hajd' što moramo trpiti ono gorštačko kreštanje Glavnog baje, nadajući se buđenju njegove milosti i udjelu u mrvicama, već smo osuđeni i na sagorijevanje najnižih strasti u izvedbama udovice ratnog profitera, kriminalca i običnog zločinca-kukavice! I to je, uvjeren sam, jedna od Vladinih mjera - zabavi me zabavi, da mozak mi olabavi! Odliv mozgova dostiže vrhunac i iznova ga obara svakim novim mjesecom. Premijerka kolone ispred predstavništva Slovenije u Banja Luci ne vidi. Slijepa je i na redove autobusa koji sa banjalučke Autobuske vode u jednom smjeru- onom slovačkom! Zašto i ne bi? Jedan sin je „smješten“, drugi vodi privatni biznis, sebe je odavno riješila, dok muž, na krilima iskustva „dobrog vođenja“ Zavoda za izgradnju Banja Luke, pomaže sinu u poslu. Ovakav blagoslovljeni raj nemaš ni u Švicarskoj!

Gastarbajteri, te statističke greške, odoše raditi za 2,5 eura po satu i biti statistika nekome drugom. Njihove porodice će čekati dugo snivane novčanice evropskog sjaja, pa nekako lakše spajati od prvog od prvog. Premijerka će se i dalje hvaliti reformskim zahvatima kojih nema i povećanjem zaposlenosti koje nema na konto desetina hiljada pasoša čekiranih pri izlascima. U tome nije sama - emigrantima se hvali i federalni premijer. To više nije tabu, već trend i treba ga dobrano iskoristiti. Izborna je 2018.-ta. „Zabranjena ljubav“ vodećih entitetskih partija (čitaj krimi organizacija) cvjeta na sve strane. Pa čovjek spasi Budžet RS-a jednim telefonskim pozivom, 'ej! Prava istina o baušteli ostaće negdje u sredini - u nekoj vječnoj sivoj zoni koja nikog ne zanima. Jer mi tako želimo i ćutimo! Dobar dan, Bosno i Hercegovino!

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog