DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Ilidža u govnima i prdežima svih vrsta!

Ili kako je Ilidža za kratko vrijeme od banje postala prdibanja! Vjekovima  ruže vjetrova sa Trebevića, Jahorine, Treskavice i Igmana rastjerivale su prljavštinu na i oko Ilidže. Ruže  vjetrova  su vjekovima imale podršku ljudi koji su poštovali prirodu i koji su  poštovali i unosili  u svoj životni prostor kulturne i civilizacijske tekovine. Ljudi  su u vjetru, strujanju vjetra, kojeg su poštovali, kome su dozvoljavali da bude higijeničar prirode imali istinskog prijatelja. Otkad nam dođoše na vlast ove nacionalne demokrate na Ilidži duvaju neki novi prirodni i kulturno civilizacijski vjetrovi. Ogradiše Ilidžu sa visokim zgradama i zaustaviše ruže vjetrova. Parkovi, livade i bašte pretvaraju u građevinsko zemljište, cigla, beton i asfalt se boje u zeleno da se sačuva iluzija o staroj Ilidži. Komunalne službe ne rade svoj posao. Posljedica tog zločina nad prirodom je da sva prljavština ostaje na Ilidži. Zbog tog stanja postadosmo najprljaviji grad u Evropi! Umjesto da ostanemo zapamćeni po bogatstvu zelenila postadosmo danas poznati po bogatoj zbirci govana i prdeža svih vrsta!

Ilidžanci udišu i izdišu najzagađeniji vazduh u Evropi! Umjesto da čula Ilidžanaca i naših gostiju uživaju u čistom vazduhu, plavetnilu neba i zelenilu parkova i planina, mi u očima, nosu i plućima imamo najviše prašine u čovjeku. 

Obaviješteni smo ovih dana da je “Zima i grijna sezona u sarajevskoj opštini Ilidža donijele najzagađeniji vazduh u Evropi, koji je, prema mjerenjima Svjetskog tima za kvalitet vazduha (AQICN), za više od šest puta prekoračio dozvoljeni indeks zagađenosti.

Naime, prema standardima  AQICN-a, dozvoljeni indeks zagađenosti vazduha je 50, dok je on na Ilidži iznosio 369, a u Tuzli visokih 197.

Pogledati: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/alarmantno-dio-sarajeva-sa-najzagadenijim-zrakom-u-evropi

Izgrađeni Bošnjakilend u Babinom Dolu, planirana izgradnja Buroj Ozon na Sprečkom polju i Sanylenda na Velikom polju zagađuju i zagađivaće prirodnu okolinu na Igmanu i Bjelašnici, čije posljedice na Ilidži već osjećamo pošto su zagađene Bosna, Crna i Bijela rijeka čije vode nisu za piće, jer su putevi vode postali putevi smeća. A planine koje imaju najveću koncentarciju ozona u Evropi, polago zbog ljudske pohlepe i gluposti gube te vrijednosti, iako se investitori Buroj Ozon naselja upravo hvale i svoj biznis zasnivaju na bogatstvu ozona na tom području.

Austro-Ugarska je planirala urbani razvoj Ilidže, stanovanje, rad i uživanje u skladu sa prirodom. Najveće građevine, željezničke stanice, škole, administrativne zgrade, hotele, zgrade industrijskih pogona i objekte za stanovanje,  saobraćajnice  gradila je tako da se između njih odvija prirodno kretanje ruže vjetrova. Nijedan objekat nije bio prepreka prirodnom kretanju vazduha iz pravca jugoistok ka sjeverozapadu. Strogo su vodili računa da nijedan objekat nije bio viši od vrhova platana, kestena, jasena i lipa.

U doba tamnice naroda, u doba kralja i doba komunizma na Ilidži se nisu mogle podizati zgrade sa više od pet spratova jer se poštovala prirodna sredina i njeni zakoni, i bezbjednosni razlozi, blizina aerodromske piste. Urbani razvoj je planiran po principima koje je uspostavila Austro-Ugarska.

Danas u dvadesetprvom vijeku, u vrijeme vladavine nacionalnih stranaka, “dugo čekane demokratije” na Ilidži zbog nepoštovanja prirodnih i kulturno-civilizacijskih normi grade se objekti koji duboko narušavaju prirodnu ravnotežu. Umjesto da se čuvaju koridori za ruže vjetrova, strujanje vazduha, grade se prepreke za strujanje vazduha, prave se stambene zgrade, postavljaju prepreke kretanju voda i sunčevih zraka. Na pravcu aerodromske piste grade se zgrade sa desetinama spratova, duplo ili trostruko više od zakonski dozvoljenih,  kao da na Ilidžu ne slijeću avioni nego leteći ćilimi!

Ulicama stari automobili ko tvorovi ostavljaju smrdljivi i prljavi trag, a iz domova desetina hiljada seljaka koji još nisu postali građani, kroz dimnjake iz svojih domova, koji izgledaju kao  zmajevi iz dječijih bajki, izbacuje u atmosferu vatru, dim i prašinu. 

Ne vrijedi na Ilidži više duhovita misao sarajevskih mangupa iz Top liste nadrealista: “Ako se ne tuširamo čućemo se sutra!” Na Ilidži prljava stvarnost je rodila novokomponovanu prljavu misao, koju izgovaraju neprovjetreni, neočišćeni i neoprani ilidžanski trgovi, ulice i trotoari koja glasi: “Čujemo se danas a čućemo se i sutra!”

 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog