Dušica Stevanović

Žene vode najmanje kompanije na svijetu – a to su njihove porodice

Koliko divnih, vrijednih, pametnih i inspirativnih ljudi živi oko nas, a da nismo toga ni svjesni? Gdje nam je fokus, na kojim temama? Šta nam imaju reći oni koji su najuspješniji u poslu koji rade?

Bilo je snježno martovsko popodne. U Banjaluci se održavao četvrti po redu „Business Cafe“. Tema je ovaj put bila „Umjetnost ženskog vodstva“ i kao i uvijek do sad – događaj je okupio uspješne i iskusne preduzetnike, sa njihovim pričama i savjetima za sve one koji su bili zainteresovani da ih čuju.

Jedna od najboljih preduzetnica u BiH

Jedna od izlagača je bila i gospođa Snježana Koepruner, vlasnik i direktor kompanije „GS-Tvornica mašina Travnik“, koja je, zajedno sa pokojnim suprugom i radnicima, ponovo osposobila nekadašnji travnički GS TMT – uz mnogo želje, ulaganja, truda i rada. Snježana je prije nekoliko godina proglašena i za preduzetnicu godine u BiH, a njeni radnici i danas dolaze sa osmijehom na posao – što je i bila jedna od njenih najvećih želja.

Slučajna privatizacija

Nije bilo lako odlučiti se kupiti nešto što je samo po zidinama ličilo na mjesto gdje je nekada bila fabrika - razrušeno, opustošeno i opasno. Nešto što je zahtijevalo nova ulaganja i nova znanja. Snježanu je životni put vodio od njenog rodnog Zadra, do školovanja u Zagrebu, života u Njemačkoj i na kraju na kupovinu dijela vlasništva nekadašnje fabrike GS TMT. Njena kompanija iz Travnika danas izvozi skoro sve svoje proizvode na njemačko i austrijsko tržište.

Odani i zadovoljni radnici

Kada su tek počinjali sa radom, njen suprug je rekao da mu je glavni cilj da radnici dolaze zadovoljni na posao – jer kada su radnici zadovoljni, sve štima i samim tim daju i bolje rezultate. Njihov moto je bio – „ako uspijemo da i u teškim trenucima zadržimo harmoniju na poslu – onda nema ni stresa“. I u periodu krize, 2009. godine, uspjeli su da sačuvaju kompaniju – prvenstveno jer su znali, iskustvom iz Njemačke, koje poteze trebaju povući i koje će mjere dovesti do toga.

Radnici imaju puno povjerenje u njih – njihova odanost je pomogla i održanju firme u najtežim trenucima – kada je Snježani umro suprug. U tom periodu Snježana nije radila dva mjeseca, a pri tome ni jedna isporuka nije kasnila i sve se odvijalo kao da su i oni sami prisutni u fabrici.

Njena poruka mladim ljudima

Kao neko ko kroz praksu i iskustvo svaki dan prolazi razne izazove sa mladim ljudima, pa i propustima u obrazovnim sistemima, Snježana svima bez obzira na profesiju – šalje snažnu poruku:

„Svaki mladi čovjek treba da gleda gdje će najviše naučiti. Kada imate dobro znanje – ono onda vrijedi u cijelome svijetu – i kod nas i u inostranstvu, tada je vaše znanje svugdje upotrebljivo. Pa čak i za nižu platu – gledajte gdje možete najviše naučiti, da bi povećali svoju cijenu na tržištu.“

Porodica je za nju osnova svega, pa odatle i njena poruka da svaka žena prvenstveno vodi najmanju kompaniju na svijetu – svoju porodicu.

O ovoj prekrasnoj ženi bi se poglo pisati naširoko i naveliko – tako da ako ikada budete u prilici da porazgovarate sa njom, moći ćete osim svih poslovnih tema čuti divne priče i o njenoj djeci, unukama, knjigama koje čita, putovanjima u kojima uživa i hobijima kojima voli da se bavi kada ima vremena.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog