Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Rodoljubivi tender MUP-a Republike Srpske

Prije neki dan mogli smo pročitati tender MUP-a Republike Srpske broj 348-1-1-62-3-33/18  o nabavci jetrenih pašteta u vrijednosti 180 000 KM. Ono što me fasciniralo je preciznost same specifikacije koji je napisao nevjerovatni poznavalac pašteta, a  koji je tražio sljedeće:

„pašteta od 150 g treba da sadrži najmanje 22,5% svinjskog mesa, minimalno 10% jetre, 34% masnog i vezivnog tkiva, 27% supe, crnog luka 2,5%, bjelančevinastih proizvoda od soje 0,5 %, začina i ekstrakta začina 0,4% i šećera 0,30 %. Ukupno svega 97,7%.“

Naravno da me interesovalo koja je to pašteta, jer ako valja policiji Republike Srpske, valja i mojoj porodici? Krenuh u potragu.

Prvo sam izguglao sve ex-Jugoslovenske proizvođače pašteta, a onda krenuo da analiziram njihove sastojke tražeći najsličniju recepturu sa specifikacijom MUP-a Republike Srpske i evo šta sam našao.

Odmah sam eliminisao Argetine, Podravkine, Pik Vrbovec i Vindiine paštete pošto oni nemaju pakovanja jetrenih pašteta od 150 g. Za paštetu Gavrilović nisam našao da li se proizvodi u pakovanju od 150 g, ali sam zato pažljivo proanalizirao sastojke i u odnosu na zahtjev MUP-a Republike Srpske, nedostaju sastojci: soja, crni luk i supa. Ova pašteta najvjerovatnije otpada.

I pored prijteljskih odnosa sa Draganom HDZ BiH Čovićem policajci iz Srpske neće se sladiti hrvatskim paštetama.

Okrenuh se Bosni i Hercegovini i odmah eliminisah proizvođače iz Federacije BiH: Ovako, Bajra i Madi paštete jer u njima nema svinjetine. U Republici Srpskoj nađoh  jetrenu paštetu porizvođača Sare iz Broda u pakovanju od 150 g,  ali koje imaju 45% pilećeg mašinski okoštanog mesa, a to nije ni blizu pašteti koju traži MUP Republike Srpske.

Kao što vidite ni u Bosni i Hercegovini nismo našli paštetu koja bi odgovarala specifikacijama MUP-a Republike Srpske.

Okrenuh se Srbiji. Prvo odoh do Karnexa i utvrdih da imaju pakovanja jetrenih pašteta od 150 g, ali su vrlo šturi kod navođenja sastojaka. U njihovoj jetrenoj pašteti ima 31,2 g masti, 9,1 g proteina, 0,4 g ugljeni hidrata i teško je povjerovati da sa ovako siromašnom ponudom mogu da zadovolje sitničave zahtjeve policije Republike Srpske. Znači oni otpadaju.

Neoplanta iz Novog Sada svoje paštete ne pakuju u konzerve od 150 g tako da sam ih odmah eliminisao.

Potom odoh do još jednog renomiranog proizvođača pašteta Yuhora iz Jagodine za kojeg sam siguran da pakuje jetrenu paštetu u konzerve od 150 g. Pogledam sastav paštete, ima svinjskog mesa, jetre 12%, proteina najmanje 9%, masnog i vezivnog tkiva, bujona, bjelančevinastih proizvoda od soje, začina, ali nema crnog luka. Otpade i Yuhor sa tendera.

I taman kada sam odustao od potrage za policijskom paštetom negdje u dnu police ugledah konzervu jetrene paštete proizvođača Takovo iz Gornjeg Milanovca. Krenem da čitam sastojke na etiketi i pade mi mrak na oči: masno tkivo, svinjsko meso, supa, jetra min. 10%, bjelančevinasti proizvodi od soje, CRNI LUK, začini, ekstrati začina, kuhinjska so, šećer, konzervans E 250.

Bio sam siguran da je to pašteta koju traži MUP Republike Srpske, pomislih kakva je ovo koincidencija kao da je Rodoljub Drašković, vlasnik Svislajon iz Takova, pisao specifikaciju za ovaj tender. Rekoh sebi „stani Srđane budi i ti rodoljub, ne oklijevaj, ne sumnjaj, već kupi svojoj porodici i djeci taj delikates, jer ako ta  pašteta valja našoj policiji Republike Srpske, valja i tebi i tvojoj porodici.“

P.S. U 2017. godini u MUP-u Republike Srpske radilo je 365 Bošnjaka i oni će imati priliku da jedu ove paštete sa svinjetinom, a u slučaju da ne jedu svinjetinu moraće da kupe sami sebi neku drugu paštetu, jer tendera za druge paštete  neće biti. 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

 

 

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog