Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Nacionalno vaspitavanje

Kosta ima šest godina i voli fudbal. Ni srpski, ni hrvatski, ni bosanski, već obični fudbal. Kosta je na ovom Svjetskom prvenstvu u Rusiji navijao za Hrvatsku zbog Rakitića. Ne zbog Rakitića Hrvata, već zbog Rakitića fubalera Barselone.

Prošle godine Kosta je u sladoledu kupljenom u Mladenovcu (majka Srbija) dobio figuricu magnet Rakitića u dresu Barselone i rodila se ljubav na prvi pogled.

  • Kosti su i otac i majka Srbi i da li su oni progriješili što su šestogodišnjam Kosti dozvolili da navija i da se raduje pobjedama hrvatske reprezentacije punih mjesec dana?
  • Da li će ovakvo (ne)vaspitanje na Kostu ostaviti trajne posljedice koje će se sa osamnaest godina pretvoriti u autošovinizam?
  • Da li je Kostin autošovinizam dugoročna opasnost za bezbjednost Republike Srpske?
  • Da li treba kazniti tete u vrtiću jer ga nisu izvele na put pravoslavlja i srpstva i prijavile nadležnim organima zastranjivanje roditelja?
  • Da li Kostu treba oduzeti roditeljima jer je nacionalno-pravoslavno zapušteno dijete?

Priznajem ja sam popustio, a evo i zašto.

Ako sam morao svom djetetu zabraniti da navija za Hrvatsku zbog Jasenovca i svih ostalih srpskih stratišta iz Drugog ali i ostalih ratova, da li to znači da mu u budućnosti moram zabraniti da:

Navija za Mađare i Austrijance, zbog Austro-Ugarske monarhije, Prvog i Drugog svjetskog rata. Za Bugare koji su nam uvijek kada se ukazala prilika udarali sa leđa. Za Šiptare (oni tako vole da ih zovete) ne smije navijati zbog Kosova. Za Crnogorce mu je zabranjeno da navija jer je položaj Srba u Crnoj Gori kao onomad u NDH. Za Bosnu i Hercegovinu ne smije navijati jer je to unitaristički i autošovinistički. Slovenci su bečki konjušari i pokazali su 90-ih šta misle o Srbima. Britanci i Nijemci nam rade o glavi još od Berlinskog kongresa tako ne može ni za njih navijati. Turska je prijatelj Bošnjaka i automatski naš neprijatelj, znači i ona otpada. Zbog NATO bombardovanja ne smije navijati za Italiju, Francusku, Španiju, Holandiju, Belgiju, Rumuniju, USA, Kanadu, Island,  Grčku, Poljsku, Albaniju. Nije dobro ni da navija za Brazil, Meksiko i Argentinu jer to su katoličke zemlje, ma znamo mi Srbi šta nam Vatikan misli i sprema. U Indiju su hinduistički sektaši i budisti, slično je i u Kini, a svi oni hoće da satru pravoslavlje i pokore nas.

Naravno zašto da se zaustavimo na sportu kada znamo kako poguban uticaj na srpski identitet ima kulturni artefakti: Evrovizija, engleski brit pop i američki kantri, francuska klasična književnost, njemačka filozofija, belgijska čokolada, holandski sudovi, norveški ded metal, italijanski automobili, austrijski valceri, antički mnogobožački mitovi, kineska hrana, indijska meditacija i japanske video igrice.

Sve to trebam zabraniti, da bi Kosta postao pravi srpski patriota.

Ali nije sve tako crno, imamo reprezentacije i kulturu Srbije, Jermenije, Moldavije, pola Kipra, Gruzije, pošteni dio Bugraske, Grčke, Rumunije, Makedonije i cijela Rusija za koje srpsko i pravoslavno dijete  može da navija, izučava i ugleda.

Znam da je teško odoljeti đavolskim izazovima, katoličko, liberalno, mundijalističke zapadne civilizacije ali postoji nekoliko znakova da ste na dobrom putu stvaranja dobrog Srbina i pravoslavca.

Ako vam dijete sa devet godina mrzi Hrvate, Šiptare (oni tako vole da ih zovete)  i Nijemce, ima poster Draže Mihailovića u sobi, želi da što prije odraste da bi tukao pedere, onda ste na dobrom putu. Ako sa četrnaest godina obožava slušati „Smrt popa Mila Jovovića“ u izvedbi guslara Đorđija Koprivicu i „Devojku iz grada“ Miroslava Ilića, misli da je knez Lazar superheroj, jer je izabrao carstvo nebesko, mašta o obnovi Dušanovog carstva, piše samo ćirilicom, najbolje se provodi na slavama, mrzi Hag i zna da Srbima svi rade o glavi, skoro ste uspjeli. Ako je sa osamnaest godina u depresiji jer čita Dostojevskog (Tolstoj je autošovinista), želi da uvede obavezno služenje vojnog roka, hoće da se ženi da bi jebo bez griže savjesti i samo u svrhu proste reprodukcije, znajte da ste napravili patriotu kakav je potreban Republici Srpskoj.

Na vama je da odlučite da li želite sretno dijete ili  dobrog Srbina?

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog