Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

24 dobronamjerna savjeta novom srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku

Za 15-tak dana, tačnije 20. novembra,  Milorad Dodik će se žrtvovati za Republiku Srpsku i u Sarajevu položiti zakletvu kao srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.  To će biti mali korak za njega, a niko ne zna kakav je to korak za ovu zemlju. Imajući u vidu da je to potpuno novo iskustvo za Milorada Dodika odlučio sam da mu dam nekoliko savjeta koji mu mogu biti od koristi na novoj funkciji iako znam da će on slušati samo Kusturicu. 

 1. Prema ustavu Republike Srpske Sarajevo je njen glavni grad, a to što je on glavni grad Bosne i Hercegovine nije razlog da ga izbjegavate.
 2. Vi jeste srpski član Predsjedništva BiH, ali to ne znači da morate da se ponašate kao pravi Srbin, dovoljno je da budete čovjek.
 3. Bilo bi dobro da na poslu budete od ponedeljka do petka, a možda i svaka druga subota i nedelja da bude radne, jer Bošnjaci sa ambasadorima i njihovim osobljem rade, jedu, piju, planinare, igraju tenis, flertuju, 24 sata i 365 dana u godini.
 4. Sjetite se riječi svoga djeda „Sa Bošnjacima bošnjački, sa Hrvatima hrvatski, sa Srbima srpski, sa ambasadorima pristojno“.
 5. Dragan Čović se nameće kao najbolji srpski savjetnik u Sarajevu.
 6. Pošto ste hrvatski naučili na pijaci u Zagrebu prevodilac vam ne treba, probajte da naučite bosanski jezik, nije uopšte težak.
 7. Pazite se turcizama lako ulaze u uho i veoma brzo razaraju srpski identitet kao što su: baba, badem, hajduk, kesa, džep, šećer, bekrija, bećar, duvan, boja, bubreg, limun, majmun, šal, pamuk, sapun, kama, krevet, kapija.
 8. Najsrpskiji put od Banjaluke do Sarajeva je preko Doboja, Bijeljine, Zvornika, Sokoca i Pala i to je etnički čist put.
 9. To što ste Srbin ne daje vam za pravo da svaku kafu nazivate turskom.
 10. Ako kažete u Sarajevu da je Republika Srpska država svi će vam se smijati od kafe kuvarice, do ambasadora, tu priču pričajte isključivo u Republici Srpskoj.
 11. Najhrvatskiji put od Banjaluke do Sarajeva je preko Šipova, Kupresa, Šuice, Prozora, Jablanice, Konjica, da vam se ne sloši od mnogo vremena provedenih u bošnjačkom dijelu Federacije BiH.
 12. Najbrže će te stići od Banjaluke do Sarajeva autoputem 9. januar do Doboja, pa onda kroz Federaciju BiH, ali na putu ima mnogo antisrpskih radara i još antisrpskijih ograničenja brzine.
 13. Najkraći put od Banjaluke do Sarajeva je preko Vlašića, jeste krivudavo ali nećete morati da se ponižavate, a samim tim i Republika Srpska, prolaskom kroz tunel 1. mart.
 14. Prijavite se na fejsbuk grupu Tražim- nudim prevoz da od vašeg odlaska u Sarajevo i običan svijet ima koristi.
 15. Sarajevo na zovite Teheranom jer tako pokazujete svoje elementarno neznanje, u Sarajevu žive sunitski muslimani, dok u Teheranu žive šitski muslimani.
 16. Kada vas stranci budu pitali šta da vide u Sarajevu vi im preložite samo srpske znamenitosti: muzej Gavrila Principa, Despića kuću, Staru pravoslavnu crkvu i muzej na Baščaršiji, Jovana Divjaka, Mirka Pejanovića, Dušku Jurišić, nak vide da smo svoji na svome.
 17. Uzmite Radončića za savjetnika i naljutićete više Bošnjaka, nego da vam savjetnik bude Kusturica.
 18. Ako ste polovinu Sarajeva ispizdili uzimajući Radončića za savjetnika, drugu polovinu ćete naljutiti ako kažete da vam je pored Andrića, Abdulah Sidran omiljeni pisac. 
 19. Kusturicu ne vodite u Sarajevo, jer ako je postao Srbin kada je otišao iz njega, možda će postati Bošnjak ako se u njega vrati.
 20. Predložite okupljanje i turneju orginalnih postava Zabranjenog pušenja, Elvisa Dž Kurtovića i Bombaj štampe po ex Jugoslaviji i pokažite da ste vi legitimni naslednik Nju primitivsa.
 21. Kupite i obnovite kafić „Estrada“ novcem Republike Srpske i predajte ga na upravljanje Kusturici.
 22. Mato Đaković je zaslužio mjesto PR neka i njega sunce tuđeg neba ogrije.
 23. Srbi žive u Sarajevu, ali i u drugim dijelovima Federacije BiH, i nema potrebe da im svojim ponašanjem otežavate život kao što ste do sada.
 24. Nemojte se pretvoriti u Dušanku Majkić.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog