DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Ratni sukob  u Srebrenici – rat u kom nisu ginuli vojnici

Današnji dnevnici jedne uvažene tv stanice, govore eksperti i građani, povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću, koju je donio Sud BiH:

- "2.600 ubijenih u Srebrenici."- 1 stručnjak - "Oko 3.000 ubijenih u Srebrenici." - 2 građanin - "Više od 3.000 ubijenih u Srebrenici i okolini."- 3 građanin - "Preko 3.500 ubijenih u Srebrenici - 4 građanin

Godinama na drugim uvaženim i uticajnim tv stanicama, gotovo svakodnevno slušamo i gledamo informaciju o 8.372 ubijena Bošnjaka u Srebrenici. Nisam nikad čuo da je neko rekao na primjer: ubijeno je 7.000 Bošnjaka u Srebrenici; ubijeno je više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici; ubijeno je oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici. Uz obavezno apostrofiranje da se radi o genocide u Srebrenici.

Dva pitanja, kad malo razmislim o prethodno rečenom , me proganjaju i traže odgovor!

  1. Iako ne postoje institucije, stručnjaci ili eksperti koji su objavili verifikovane, potvrđene i opšteprihvaćene dokumente o žrtvama (ubijeni i nestali vojnici i civili; poginuli vojnici) u Srebrenici, kako je moguće da kad je riječ o bošnjačkim žrtvama, godina se horski pjeva o 8.372 ubijenih Bošnjaka , a kad je riječ o ubijenim Srbima  licitira se izjavama u kojima  broj ubijenih kreće od 2.600 do preko 3.500 ?
  2. Kakav je to ratni sukob u Srebrenici 1992.-1995. godine, (a svi znamo da osnovna odrednica svakog rata da u njemu učestvuju vojnici i naravno neki od njih i ginu,) u kom nema ni na jednoj od zaračenih strana poginulih vojnika, nego samo ubijeni (pojam koji je vezan za ubijene civile ili zarobljene vojnike): 8.372 Bošnjaka i 3.000 ubijenih (prosječna brojka) Srba?

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog