Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

9. januar ili šta moramo zaboraviti da bi ga proslavljali

Proslaviće Republika Srpska još jedan 9. januar u inat Bošnjacima, Hrvatima i ostalim svojim mrziteljima. Biće parada na Trgu Krajine u kojoj će se policija pretvarati da je vojska, veterana Vojske Republike Srpske da su se borili za Republiku Srpsku iz koje im odlaze djeca da bi radili fizičke poslove u Austriji i Njemačkoj,  vatrogasci koji će kad zagusti zvati helikoptere Vojske BiH, civilna zaštita koja je sastavni dio naše elementarne nepogode, političari iz Srbije koji će se pretvarati da su međunarodna zajednica, ambasador Rusije koji će se pretvarati da je ono što vidi impozantno, popovi koji su dokaz da je Bog na našoj strani i Noćni vukovi koji će se pretvarati da su S 400 o kojima toliko maštamo.

Naravno, tu je i RTRS koji od  15. minuta mimohoda mora da pretvori u dvosatni nezaboravni  uživo preneseni hepening. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović će se pretvarati da je Milorad Dodik, a članovi SNSD-a da su srećni i zadovoljni građani Republike Srpske.

Da bi se prosječan Srbin prepustio uživanju neophodno je da zaboravi mnogo toga na primjer:

  • Kada se zaboravi da je Ustav Republike Srpske garantovao svojim stanovnicima pravo na život, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.
  • Da zaboravi šest strateških ciljeva, s naglaskom na prvi cilj „državno razgraničenje od druge dvije nacionalne zajednice“.
  • Da zaboravi da je zbog tih strateških ciljeva preko 30 000 bošnjačkih i hrvatskih civila ubijeno od strane vojske i policije Republike Srpske.
  • Da zaboravi da je tokom tog razgraničenja vojska i policija Republike Srpske srušila 534 džamije i preko sto katoličkih crkvi.
  • Da zaboravi da se još uvijek traga za tijelima oko 6500 bošnjačkih i hrvatskih civila ubijenih na teritoriji Republike Srpske.
  • Da zaboravi da je cjelokupno političko i vojno rukovodostvo osuđeno u Hagu za ratne zločine.
  • Da smo izvršili jedan malecki genocid.
  • Da je Ustavni sud BiH 9. januar u Zakonu o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim.

Da bi ste ove sitnice zaboravili i prećutali morate da budete moralna nakaza, šovinista, psihopata ili ljigavac koji slijepo sluša i vjeruje riječima političara iz Republike Srpske. Istina, to se danas kod nas zove patriotizam i to je dominantan  sistem vrijednosti.

Ja to ne želim zaboraviti i o tome ćutati Republiko Srpska, niti učestvovati u takvoj paradi.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog