Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Igor Žunić, psiholog osvetnik i populista

Prije neki dan šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić najavio je da će insistirati da odredbe „Tijaninog zakona“ budu ugrađene u Krivični zakon Republike Srpske.

Tijanin zakon podrazumijeva da se za kaznena djela teško ubistvo, silovanje, obljuba nad maloljetnikom, trudnicom ili nemoćnom osobom sa smrtnim ishodom uvede kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Kao što vidimo šef kluba SNSD-a Žunić hoće da na ljutu ranu, metne ljutu travu, što će podržati svaki pravoslavni hrišćanin, ali pri tome krši Član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je za Bosnu i Hercegovinu, a samim tim i za Republiku Srpsku, obavezujuća. U tom članu se kaže da mora postojati mogućnost smanjivanja doživotnog zatvora, odnosno mora da postoji mogućnost oslobađanja zatvorenika i mogućnost revizije presude.

Ali je*eš ljudska prava, a pogotovo je*eš prevenciji, narod ište krv.

Ali ono što je za neme mnogo poražavajuće je činjenica da ova inicijativa dolazi od diplomiranog psihologa.

Od psihologa bi očekivao da se više zalaže za resocijalizaciju nego za kažnjavanje, da uvijek ostavi mogućnost za drugu šansu ljudima pa makar oni bili tako okrutne ubice. Kada smo već kod zakona zašto narodni poslanik Žunić u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Vladi Republike Srpske ne predloži sljedeće zakone, izmjene zakona ili barem propita zašto se neki doneseni zakoni ne provode:

  1. Zašto se ne založite za izbacivanje smrtne kazne iz Ustava Republike Srpske, osim ako nećemo u savez sa Bjelorusijom?
  2. Založite za zapošljavanje većeg broja psihologa, pedagoga, socijalnih radnika u ustanovama gdje su smještene osobe u sukobu sa zakonom.
  3. Zašto se stručnom kadru koji radi sa osobama koje su u sukobu sa zakonom ne obezbjedi permanentno stručno usavršavanje i supervizija.
  4. Zašto ne zagovarate promjenu zakona koji se tiču uslovnog otpusta i uvedu „pravo na uslovni otpust za maloljetnike“.
  5. Zato ne pokrenete inicijativu za kreiranje potpenalnih programa za maloljetnike.
  6. Zašto ne predložite inicijativu za izmještanje Vaspitno-popravnog doma iz KPZ Banjaluka.
  7. Da razmislte zašto 36,5% socijalnih radnika nije zadovoljno propisima vezanim za dječiju zaštitu?
  8. Raspitajte se zašto u Stanarima nije ispoštovan Član 146, stav 2, Zakona o socijalnoj zaštiti koji kaže „Jedinice lokalne samouprave u kojima nije osnovan Centar osnovaće Centar ili odjeljenje zajedničkog Centra najkasnije do 31. decembra 2017. godine.“ Hoće li kolega iz SNSD-a odgovarati zbog toga?
  9. Zašto samo 10 do 20% djece u Republici Srpskoj, nezvanično se procjenjuje da je to oko 37 000 djece, ostvaruje pravo na alimentaciju jer roditellji izbjegavaju zakonom određenu obavezu?

Mogao bih ovako do sutra.

Eto poslaniče Žuniću hajte da prvo riješimo ove tako „male“ a tako velike probleme, a onda da prepisujemo inicijative i zakone iz majke Srbije. Radujem se da čujem obrazloženje ove inicijative, potkrepljenu relevantnim činjenicama i obrazloženjima, mada ja Vas razumijem mnogo je lakše i isplativije biti populista i osvetnik, nego prosvetiteljski humanista.

P.S. I još nešto da vas pitam da li će u okviru Tijanonog zakona, kao u Srbiji,  i kod nas biti uvedena doživotna robija za ubice najviših državnih funkcionera i počinioce teških djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Republike Srpske a to podrazumijeva udruživanje radi vršenja genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civila i terorizma?

Znate kako smo mi Srbi osjetljivi na genocid i zločine protiv čovječnosti i civila.  

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog