Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Može li se stikerima popraviti Banjaluka?

Prije neki dan grad Banjaluka je pustila u opticaj zvanične viber stikere koji valjda trebaju da ispromovišu ovaj grad i olakšaju komunikaciju među onima koji su svoju komunikaciju sveli na hijeroglife.

Banjaluka je dobila 20 stikera, sa različitim porukama od kojih su neke vrlo upitne.

Kako recimo da interpretirate ovu sličicu?

Ona se zasniva na urbanoj legendi da je u Banjaluci prije rata na jednog muškarca dolazilo sedam žena. Zvanična statistika kaže da u Banjaluci živi 185.042 hiljada stanovnika od čega su 89.148 muškarci, dok žene predstavljaju samo relativnu većinu i ima ih 95.894. Ajde što lažemo, nego što žene u Banjaluci izgledaju ko prvoklasne kurve, zgodne, bezlične i diskretne.

Kada dođete u Banjaluku obavezno morate da pošaljete ovu sličicu svojim najmilijim da ste stigli.

Tu je Banski Dvor, tu je crkva Hrista Spasitelja, tu je drveće, tu je ćirilica, ali recimo nema džamije Ferhadije, niti katedrale Svetog Bonaveture. Ne tvrdim da je ovo urađeno namjerno, ali ovaj stiker je rezultat sistematskog ignorisanja svega što je bošnjačko i hrvatsko u Banjaluci.

Jedna od veće bruke grada Banjaluke je odnos prema fudbalskom klubu i košarkaškom klubu Borac. Hronična besparica, nagomilani dugovi i skandali fubalski klub su dovele na rub propasti i sada se Banjalučani raduju njegovom povratku u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Košarkaški klub Borac nije ni blizu onoga što bi trebao da bude, dok je rukometni klub Borac jedina svijetla tačka ovog sportskog društva.

E sada zamislite ovaj stiker grada koji se odrekao Demofesta, manifestacije po kojoj je Banjaluka bila regionalno poznata. Dodamo li tome i informaciju da je neki dan organizatorima došla kazna od 1000 KM zbog buke na prošlogodišnjem festivalu onda situacija postaje još tragičnija.

Ovo je posebno opasna sličica i poruka. Zamislite da ste Šveđanin u posjeti Banjaluci i da dobijete ovakvu poruku, odmah idete na Trg Krajine i da se nađete sa ekipom. Na Trgu je zabranjeno okupljanje, policija Republike Srpske vam traži dokumenta po torbi, ako ih nemate jer su vam ostala u hotelu, pitate zasto su im potrebna ili jednostavno prkosite gravitaciji, postoji mogućnost da vas obore na zemlju, uhapse i dobijete modni dodatak u vidu cervikalne kragne.

Šalu na stranu, ovi stikeri su najmanji problem Banjaluke.

Banjaluka se pretvorila u grad bez duha, grad bez smijeha i energije, grad u kojem se glasno ne priča i o kojem se ne priča. Banjaluka nema šta ponuditi Balkanu, nema poznatu rok grupu, glumca, pop pjevača, zvjezdu granda, starletu, pisca, režisera, slikara, pjesnika, naučnika, komičara, novinara, sportski klub i sportistu.

Banjaluka se samozadovoljno valja u svojoj prosječnosti.

Banjaluka je zaplašena i strogo kontrolisana. Banjaluka je postala provincija Srbije dobra za uzimanje para budžetskih para, statista i srbovanje.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog