Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Da li je ovo spomenik Koljeviću ili udruženom zločinačkom poduhvatu?

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije.

 

Kada je javljeno da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu, srpske patriote ophrvane neizmjernom srećom govorili su da treba razlučiti Handkeovu književnost od Handkeovih političkih stavova i političkog ponašanja.

Ko biva to se može i mora razlučiti?

Onda je u ponedeljak u parku pored Narodnog pozorišta, tik pored biste ruskom pjesniku Puškinu, otkivena i bista Nikoli Koljeviću i kako na bisti piše „profesoru i potpredsjedniku Republike Srpske“.

Znači  da pojasnimo,  bista nije podignuta  „pedagogu, predavaču i sjajnom šekspirologu koji je plijenio pažnju studenata„ kao što reče predsjednica Cvijanović već zbog toga što je „nekadašnji potpredsjednik Srpske i veliki patriota Nikola Koljević u turbulentnim vremenima dao ogroman doprinos stvaranju Srpske“.

Kakav je to doprinos Nikola Koljević dao stvaranju Republike Srpske?

Milorad Dodik tvrdi da je „Koljević, kojeg je poznavao, žrtvovao komoditet svoje porodice da bude u prvim redovima kada se stvarala Srpska za šta je ugradio svoje znanje, pa i život.“, što je morate priznati prilično bizarno obrazloženje, mada je bilo i onih koji su tokom rata svoj i komoditet svoje porodice i te kako relaksirali.

Sada u stvari dolazimo do suštinskog pitanja, kome je postavljena ova bista?

Nikoli Koljeviću ili njegovom „ogromnom doprinosu“ udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovao?

Nikola Koljević kao potpredsjednik Republike Srpske odgovoran je za sve ono što se dešavalo u ovom entitetu od 1991. godine do 1995. godine. Samim tim odgovoran je za Prijedor, Novi Grad, Sanski Most, Ključ, Bijeljinu, Višegrad, Foču, Srebrenicu, Vlasenicu, Rogaticu, Sarajevo, Tuzlu. Odgovoran je za ubijanje oko 30 000 bošnjačkih i 1000 hrvatskih civila, za rušenje 534 džamije, preko 120 katoličkih crkava i samostana.

Odgovoran je jer se nikada nije ogradio od svega gore pobrojanog i javno pozvao da bilo ko odgovara za to.

Odgovoran jer, iako mu za to nije suđeno.

Zapitajmo se da li takav čovjek, pa makar to bio i Nikola Koljević, zaslužuje da mu se podigne spomenik bilo gdje, pa i Banjaluci?

Jer to nije spomenik šekpirologu, profesoru, prevodiocu i vrhunskom intelektualcu, to je spomenik drugom čovjeku Republike Srpske, koji je mudro ćutao znajući da neko u ime ideje koju on zastupa i afirmiše, ubija, siluje, zatvara, prebija, progoni, pljačka i pali.

Sasvim je jasno da u četvrtak, 14. 11. 2019. godine nije otkrivena bista samo Nikoli Koljeviću, već je to spomenik zločinima koje su Srbi učinili u ime Republike Srpske.

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije.

                                                           

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog