Irma Antonia Plavčić

Istanbul za početnike – u gradu Ataturka, lokuma i galebova 1. DIO

Ako spadate u putofile, osobe koji uživaju putujući i vode se onim „wanderlust“ porivom da na jednom mjestu ne mogu dugo pa se moraju neprestano kretati i nove predijele otkrivati, sigurno vam je i Istanbul bio na listi potencijalnih ciljeva.

Iako nikada nije bila destinacija koju sam sama željela obići a na blještave instagram storije iz najvećeg turskog grada samo odmahivala rukom, nedavno popustih i uputih se sa dobrom prijateljicom upravo ka gradu na dva kontinenta.

Silni blogovi, forumi i tekstovi o Istanbulu nisu ni približno mogli dočarati ono što vas zadesi kada prvi put kročite u taj velegrad. Daleko je to od blještavila društvenih mreža, silnih filtera koji dočaravaju ponekad ono što ne postoji. Ali i pored svega ljubaznost i gostoprimstvo kojim vas obasipaju ionako ne može dočarati nijedan filter. To se jednostavno mora doživjeti i vječno nositi u srcu.

Iako možda Istanbul i nije baš idealan grad za prvo solo putovanje, veličina se na prvu doima baš zastrašujuće, svakako je savršen za istraživanje udvoje, bilo da je riječ o ljubavnom paru ili pak prijateljima željnim dobrog provoda.

Ipak, ako se odlučite prvi put krenuti u avanturu istraživanja ove očaravajuće metropole, evo nekih osnovnih informacija koje bi vam trebale barem malo olakšati planiranje i boravak.

Novi aerodrom i kako doći do centra Istanbula

Istanbul ima tri aerodroma ali posljednjih godinu dana veći dio glavnog prometa je preusmjeren na novi međunarodni aerodrom (IST), drugi po veličini u svijetu. Iako na prvu izgleda zastrašujuće kada kročite na njega i mislite da se nećete uspjeti snaći, sve je jasno označeno pa nema potrebe za brigu. Najlakši i najjeftiniji način dolaska do centra grada je HavaIST autobusom, koji sa aerodroma polazi svakih 15 do 30 minuta, zavisno od dijela grada u koji idete. Do autobusnog terminala na aerodromu dolazite nakon što napustite odjel za prtljagu prateći znak za izlaz, pa sa lijeve strane uđete u lift i spustite se na -2 nivo, gdje se nalazi autobusni terminal. HavaIST autobus koji vozi do Sultanahmet stanice je linija IST 20 a do stanica Taksim i Beşiktaş vozi linija IST 19. Vožnja traje malo duže od sat vremena (u zavisnosti od gužvi) a svi autobusi imaju free wi-fi uslugu.

Istanbulkart i njene svestrane mogućnosti

Istanbul ima jedan od najjeftinijih javnih prevoza, pa se isplati koristiti ga. Sa Istanbulkart prepaid karticom stižete svugdje, a njom pored prevoza (autobus, tramvaj, metro, trajket) možete platiti i javni toalet (1TL) a na nekim mjestima hranu i piće. Kartice se mogu kupiti i napuniti novčanim iznosom na automatima na aerodromu ili u gradu. Jedino Istanbulkart prihvaćaju vozači autobusa na aerodromu, pa ne bi bilo loše imati i određeni iznos turskih lira (TL) kada tek dođete, a kako biste kupili karticu. Automati ne prihvaćaju novčanice veće od 100 TL, pa to imajte u vidu. Istanbulkart košta 6TL te je potrebno određeni iznos novca položiti na istu kako biste je koristili. Karta do centra košta 18TL (Sultanahmet/Taksim/ Beşiktaş). Na jednu Istanbulkart može putovati više osoba, pa ju je potrebno samo „napuniti“ dovoljnim iznosom novca, a pri ulasku u prevozno sredstvo prisloniti na skener. Automati nemaju uvijek opciju prevoda na engleski jezik, ali ako nekoga zamolite da vam pomogne, budite uvjereni da će to vrlo rado učiniti.

Jelo, piće i hedonizam na turski način

Kad se ide u Tursku, ide se da se nešto novo vidi i doživi i, ruku na srce, dobro najede. Za nas sa Ex-Yu prostora su hrana i piće nakon bitnosti porodice na drugom mjestu, pa ne čudi da se upravo hedonističkom užitku daje velik značaj kada se ste u Istanbulu. Za svakog se može pronaći nešto. Gladni nikada nećete biti. Tradicionalni turski doručak je toliko obiman da vas drži do kasnih popodnevnih sati, bez većih problema. Ako ste u Istanbulu nekih 5-6 dana, moćete svaki dan jesti nešto novo i uživati u pravim turskim okusima. Ako putujete udvoje a želite isto jelo probati, poručujte uvijek jednu porciju pa je dijelite međusobno. Iskreno, opet će i to, u pojedinim momentima, biti previše za savladati. Ne zaboravite, Turci su domaćini i čine sve da udovolje gostu. Neka vas ne iznenadi i ne zbuni kada vam ponude ćaj ili pak kafu bez nekog povoda, čak i kada niste tražili. Niti je to da vam šta žele prodati, niti vas nekako obmanuti. Jednostavno je to način da vam se žele približiti, poželjeti dobrodošlicu ili vam se izviniti ako ste neku uslugu dugo čekali (kao kada je velika gužva u restoranu). Hrana u Üsküdaru, azijskom dijelu Istanbula, je jefitina od evropskog, a iskreno i ukusnija u pojedinim slučajevima. Ako se brinete za kilažu, tu vas mogu ohrabriti da jedete. Dnevno ćete pješačiti 18-24 kilometra (ako mislite da pretjerujem, uvjerićete se sami), pa one kalorije koje unesete lako će i otići. Probajte i punjeni krompir sa svim mogućim dodacima, i menemen uz doručak, ayran nije ni približno slan kao naš, a künefe je nešto na čemu ćete moći živjeti ako obožavate slatkiše. Istanbul nudi za svakoga ponešto i zasigurno se nećete pokajati.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (06.02.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog