Irma Antonia Plavčić

Istanbul za početnike – u gradu Ataturka, lokuma i galebova 2. DIO

Putovanja su ta, koja nas obogaćuju, šire nam vidike i stvaraju uspomene koje ćemo vječno nositi sa sobom. Prva posjeta Istanbulu je upravo takva. Spontano dogovorena, neizvjesna da li će na kraju do nje i doći, pripremana baš onako štreberski sa spiskom za obilazak (koji je kasnije skoro pa potpuno zanemaren) i nevjerovatno spektakularna zbog svega doživljenog i zasigurno najboljeg društva koje sam ikada mogla zaželjeti, moje Dobrile.

Srećom, svi smo različiti pa ono što se nekome (ne)svidi ne mora da znači da će i drugi prihvatiti ili pak odbaciti. I upravo su to čari dijeljenja iskustava, doživljaja, zgoda i nezgoda koje sva putovanja nose sa sobom.

Istanbul će vječno ostati u pamćenju kao putovanje na koje smo otišle da jedemo i nešto vidimo a vratile se sa manjom kilažom. Ergo, idite u Istanbul ako želite jesti i mršati. :)

A kako sve nije moglo stati u jedan blog, a iskreno to bi bio i kriminalan potez, nakon prvog dijela evo i drugog, pa možda nekada nekome pomogne pri planiranju ili kod nekog probudi sjećanje na davnu posjetu ovoj prekrasnoj metropoli.

Znamenitosti i istorija jednog naroda

Turska je zemlja koja neizmjerno cijeni svoju istoriju a značaj Ataturka u njenom razvoju će vam biti vidljiv na svakom koraku. Uz stare zidine dok idete iz Beşiktaşa prema Ortaköyu, moći ćete uživati u istorijskim fotografijama važnih događaja vezanih za Ataturka. U zavisnosti šta preferirate, Istanbul vam nudi sve što vam srce prohtije. Još uvijek su vam u mislima prekrasne ljepotice iz popularne serije Sulejman veličanstveni? E pa, onda Topkapi palaću sa haremom ne smijete propustiti i bar nakratko koračati istim tlom kao i zanosna Hurem. One 72TL koje platite za ulaz u Aja Sofiju, nekada crkvu, pa potom džamiju a danas svojevrsni muzej, u samom startu se isplate. Spoj ikona i predivne kaligrafije na jednom mjestu vas ostavlja bez riječi a za ljubitelje Instagrama i drugih društvenih mreža, sigurno će se naći i poneki zgodan kadar. Plava džamija i mala Aja Sofija su jedne od rijetkih turističkih atrakcija gdje ne trebate plaćati ulaz nego samo doći pristojno obućeni, vodeći računa da i ako nemate šal/maramu, ista će vam na ulazu biti besplatno ustupljena da se poslužite. Ako se udaljite malo od Sultanahmeta, gdje su smještene najveće atrakcije, moćete otkriti još bezbroj predivnih i značajnih mjesta. Nedvojbeno je  „a must visit“ Vaseljenska patrijaršija smještena u istanbulskom Feneru. Sjedište carigradskog patrijarha zauzima prvo mjesto u hijerarhiji pravoslavnih crkvi, a ulaz iza zidina je besplatan. Važno je samo u google maps ukucati turski naziv za Patrijaršiju (Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi Kutuphanesi), pa ju je lako pronaći. Uostalom, i u posjetu Rimu uključite obilazak Vatikana, pa zašto biste Patrijaršiju, koja je u istom rangu sa Vatikanom, zaobišli?!

Za fejv i lajk do Azije i natrag – najinstagramičnija mjesta

Bilo da ste influencer ili jednostavno želite napraviti predivne fotografije na najljepšim mjestima u Istanbulu, mogućnosti je mnogo. Üsküdar nudi najčarobniji pogled na zalazak sunca iznad Sultanahmeta dok galebovi nadlijeću Djevojačku kulu. Ako prethodno kupite simit (đevrek) i pokušate nahraniti galebove, sigurno ćete uspjeti napraviti lijepi fotografiju upravo s tim kadrom. Bezbroj skrivenih restorana i kafića na terasama u blizini Galata tornja će vam pružiti fenomenalan pogled na Bosfor ali i na sam toranj, pa eto savršene pozadine za sliku. Još ako vas i vrijeme posluži, gdje ćete bolje. Dolmabahçe palaća sa svojom prekrasnom bosforskom kapijom, uz sav svoj istorijski značaj kao i  Ortaköy džamija su obavezni za svakog željnog dodatnog lajka i fejva. Usput, u blizini se može dobro i jesti pa eto prilike za fotku sa tradicionalnim doručkom i Bosforom u pozadini. Modernija fotografija će nastati na Taksimu, a tradicionalni crveni tramvaj će savršeno poslužiti kao prekrasna pozadina. Zavucite se u skrivene lokale Fenera čija će hipsterska unutrašnjost oduševiti svakog ko se odvaži kročiti prvi put u nepoznato, a kaldrma koja krasi mnoge ulice Istanbula će zasigurno bar na tren podsjećati na ona stara vremena kada su i naše ulice bile satkane upravo savršeno poslaganim kockicama.

Od bazara do bazara Nema osobe koja nije posjetila oba bazara pri posjeti Istanbulu. Svaki blog i tekst kaže da to spada pod neku obavezu i vjerovatno da jeste ako ste prvi puta tu. Inače, lično, se baš i ne slažem s tim. Da ne bude zabune, Bazar sa začinima je i po mom mišljenju nešto što se mora obići barem jednom pri svakom putovanju (a sigurno ćete se i neplanski vratiti kada shvatite da ste nedovoljno slastica kupili za najmilije), ali Veliki bazar.... Ako namjeravate kupovati neko zlato i dobar ste pregovarač (mada mislim da je jeftinije svugdje samo ne na tom mjestu), onda je Veliki bazar idealno mjesto za vas. Ali to je i sve. Sve drugo možete, ruku na srce, po istim ili čak jeftinijim cijenama uzeti u našim buticima ili čak na pijaci, budući da sva roba ionako dolazi iz Turske. Osim pretjerane gužve,  nametljivih ali ljubaznih prodavača, koji govore naš jezik (pazite šta pričate) i zanimljivog ambijenta na Velikom bazaru baš i nemate pretjerano šta vidjeti. Obožavate čaj i kuhanje? Bazar sa začinima je mjesto za vas. Nema osobe koja je izašla praznih ruku odatle. Ali ne žurite i obiđite sve prije nego se odlučite na kupovinu. Cijene variraju od prodavača do prodavača, ali i vaše komunikacije s njima, kada ljubaznost zna ipak smanjiti koju liru prvobitne cijene. Iskren savjet je ne kupovati baklave i rahatlokume koji su fabrički zapakovani. Em su jeftiniji u svakom velikom supermarketu, em su kutije velike a unutrašnjost je nekada i tri puta manja, pa u velikoj kutiji baklava dođe max 15 minijaturnih baklavica koje se ne mogu ni usporedit s onim šta vaša mama pravi. Ako ste ljubitelj sireva, maslina i ukiseljenog povrća, pijaca izvan Bazara sa zaćinima je nešto što bi trebalo biti na vrhu spiska svakog gurmana. Od turskog sira sa nitima, preko preukusnih crnih maslina do turšije o kakvoj samo možete sanjati, tu ćete pronaći sve. Pri kupovini samo napomenite da putujete avionom pa će vam sve hermetički zapakovati.

Oduševljenje i opomena

Rijetko šta je ostavilo toliki dojam istovremeno oduševljenja (načinom na koji je predstavljeno) i jeze od prizora koje smo vidjele šetajući istanbulskim ulicama. Između Beşiktaşa i Karaköya se nalazi umjetnička instalaciju od 440 pari ženskih cipela s visokom potpeticom, okačenih na fasadu zgrade a u znak sjećanja na 440 ubijenih žena prethodne godine. Ogroman problem s kojim se tursko društvo iz godine u godinu susreće, reklo bi se, možda čak i žmireći na situaciju koja je postala pošast svugdje u svijetu. Pa je upravo posjeta ovoj umjetničkoj instalaciji idealna prilika da se podsjetimo da bismo svi trebali zajedno raditi na boljoj prevenciji nasilja kojem su žene svuda oko nas izložene. Vjerujem da nećete moći ostati ravnodušni na prizor koji će se pred vama ukazati i koji će još dugo ostati urezan u sjećanje.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (14.02.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog