Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Pismo razočaranog Srbina Evropskoj uniji

Draga moja Evropo,

gdje si kada si nam najpotrebnija?

Cijeli region se opredijelio za evropske integracije i u tom procesu su mnogi morali da se odriču i nekih drugih partnerstava, jer to nije bilo u skladu s spoljnom politikom EU. Zbog tebe smo samo se odrekli članstva u Evroazijskoj ekonomskoj uniji i nanijeli neizmjeran bol našim prijetaljima iz Rusije, Bjelorusije, Jermenije, Kirgistana i Kazahstana. Nudili su nam da nas prime u Komonvelt, ali smo i to zbog vas odbili. Odbili smo i savez sa mordorskim Sauronom. Malo li je? Kada nas je Dart Vejder molio da uđemo u  Imperiju, rekli smo Ne, jer smo željeli da budemo vaši partneri, ali je sasvim jasno da vi to nimalo ne cijenite. 

„Prva kriza, u kojoj je EU trebalo da pokaže da cijeni privrženost regiona evrointegracijama, pokazala nam je u stvari krizu same EU.“ I ne samo da smo se odrekli svih ovih saveza, nego smo prihvatili i vaše vrijednosti, koje su u suprotnosti se našom tradicijom i samim tim pogubno utiču na naš identitet. Počeli smo da poštujemo ljudska prava, afirmišemo demokratiju, ne spaljujemo sektaše, ne bijemo pedere, trpimo nevladiniće i sve to zbog vas. A kako nam vi to vraćate, kako?

„EU nije bila od koristi ni svojim članicama /Italija/ i pitam se kako je onda bilo ko mogao da očekuje da će pomoći susjedima.“ Ova kriza nam je otvorila oči, pa vi se ponašate isto kao i mi. Vaša elita je ista kao i neša. Samo gledate svoju guzicu. Dozvolili ste BREXIT a nama Srbima ne date ni jedan obični referendum o nezavisnosti. Licemjerno zar ne? Pitam se kako bi se tek ponašali da imate, kao što mi imamo, jednog Komšića, Izetbegovića, Šarovića. Realno, mada ti to nikad nećeš priznati, Srbi su najbolji dio Evrope. Mi smo bedem protiv ISIL-a, migranta, islamizacije, ateizacije Evrope, Novog svjetskog poretka, ali to ne cijeni briselska administracija. Da nije Marije Lepen, Štrahea, Orbana, prijatelja iz AfD davno bismo digli ruke od vas, oni su Evropska unija koju mi želimo.

„Mi smo se onda obratili onima koji nam nisu zatvorili vrata i očekujem da nam i Kina i Turska pomognu, na čemu sam im neizmjerno zahvalan“ I dok ste vi poklekli pod naletom „nevidljivog neprijatelja“ i prve krize, mi nastavljamo sa borbom i nećemo pokleknuti. Dok je vama trebalo dva mjeseca da nam pošaljete maske, hiruške kape, natikače za noge, odjela, rukavice, testove, respiratore, nama je stigla pomoć iz Kine, Srbije, Rusije, Mađarske.

Znam vi ćete reći pa to je trebala da vam obezbijedi vaša vlada, ali u tome je problem između nas i vas. Mi ne želimo da nas vode birokrate i aparatčici koji se bave ovako prizemnim stvarima (zdravstvo, školstvo, pad nateliteta, odlazak ljudi, korupcija i sl.), mi volimo državnike, vizionare, kleptomane, koji imaju viziju i misiju i koji gledaju 100 godina unaprijed.

U sred pandemije, kada je ljudski život najvažniji, kada nam drugi dezinfikuju bolnice i doniraju stalke za infuziju, mi se ne odričemo kapitalnih projekata za Republiku Srpsku. Počinjemo da gradimo garažu za  bolnicu u Banjaluci od 35 miliona KM, kupujemo poslovni porstor za 6 miliona KM Pravobranilaštvu Republike Srpske, gradimo zgradu Ustavnom sudu RS od 3 miliona KM, gradimo pravoslavni duhovni centar pored Trebinja od 800 000 KM, nastavljamo sa 3 miliona KM da sređujemo Centar za obuku specijalaca u Zalužanima. I to nije sve u početkom marta smo doznačili Srpskoj pravoslavnoj crkvi 2,5 miliona KM.

Da možemo, nikada više ništa ne bi uzeli od vas. Ne bi vam uzeli 6,4 miliona KM za rekonstruisane zgrade Osnovnog i Okružnog suda. Ne bi vam uzeli ni 40 miliona KM za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Republici Srpskoj. Ne bi uzeli ni onih 11 miliona KM za poljoprivrednike u Bijeljini u sklopu Programa za oporabak od poplava. Ne bi uzeli ni 1,2 miliona KM kojem su obnovljene zdravstvene ustanove u Doboju nakon poplava. Ne bi uzeli ni onih 3 miliona KM bespovratnih sredstava za poboljšanje svojih inovativnih kapaciteta koje je dobila Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”. Mogao bih ja nabrajati ove donacije, ne kredite, do sutra, ali neću. Ništa ovo mi ne bi uzeli da nam nije trebalo.

Mnogo si me razočarali Evropska unijo, sram te bilo. Vazda si se maćehinski odnosila prema Srbima i Republici Srpskoj. Ali mi smo hrišćani i spremni smo da praštamo, ako bi kanulo još 100 miliona evra pred izbore, možda bi vam i oprostio.

Možda?

Srdačno,

Mile

 

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (27.04.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog