Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Jasenovac za Dodika i ostale početnike

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (02.05.2020)

Milorad Dodik je opet govorio u Donjoj Gradini, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Tradicionalno, izrekao je nekoliko neistina, spomenuo koronu i Vučića, izmiješao prošlost i budućnost, sve to začinio vulgarnim srpskim nacionalizmom i ispraznim frazama o kulturi sjećanja i pomirenju.

Pa da da vam to obrazložim.

Prva neistina ili je bolje reći glupost, koju je Dodik izgovorio je ta da su ustaše ubijale Srbe "na bazi onoga što ih je učio Štrosmajer i mnogi drugi". Ovim je Milorad Dodik pokazao da nema blage veze sa istorijom, pogotovo sa istorijom nastanka jugosloveske ideje, što je bruka sama po sebi, jer je u socijalizmu završio fakultet Političkih nauka u Beogradu i kao takav bio prepoznat kao perspektivan komunistički kadar.

Josip Juraj Štrosmajer je bio đakovački biskup i glavni nosilac jugoslevenske ideje među Hrvatima. I ne samo to bio je član i veliki donator „Matice srpske“ iz Novog Sada. Kada je Štrosmajer slavio 75 rođendan dobio je telegram od predstavnika Matice sledećeg sadržaja

Najvećem dobrotvoru bratskog nam naroda hrvatskoga, svetloj zvezdi predhodnici na nebu dobrih i uzvišenih dela, diki i uzdanici roda i članu ‘Matice srpske’ neka je slava i čast do veka, dok ustraje srpsko-hrvatskog plemena i naroda.“

Ovo možete naći u publikaciji  „Lik i djelo Josipa Jurja Strossmayera- zbornik radova o Josipu Jurju Strossmayeru s međunarodnog znanstvenog skupa“ na strani 401.

Štrosmajer je pomogao Vuku Karadžiću da štampa „Srpski rječnik“. Dopisivao se sa J.J. Zmajem i mnogim drugim znamenitim Srbima iz tog perioda. Istoričar Vikor Novak, onaj što je napisao Magnum crimen knjigu koju Srbi mnogo vole da čitaju i citiraju, je Štrosmajera nazvao „apostolom Jugoslovenske misli“.

Kako je Dodik Štrosmajera povezao sa ustašama, to sami Bog zna, čak je i Vasilije Krestić za Štrosmajera kazao da je bio „dobar Hrvat“.

Onda je Dodik nastavio u svom stilu „"Neka u sjećanju žive žrtve Jasenovca, Donje Gradine. Moramo se odmaknuti od nametnute priče da se stalno prebrojavamo koliko nas je ovdje ubijeno. Možda je neko i htio da ovdje sahrani manji broj ljudi, a ostale bacio u Savu ili živi kreč i ti se nikada ne mogu prebrojati“, ali nakon toga je odmah kazao da je ubijeno 500 000 Srba i to mu je rekao direktor muzeja „Jad Vašem“.

Ako iko voli da se frlja brojka o ubijenim Srbima u Jasenovcu to je Dodik.

Podsjetiću vas da je 3. februara 2019. godine na komemoraciji ubijenim Srbima u Drakuliću Dodik  kazao da je „u Jadovnu ubijeno oko 45 000 Srba, isto toliko na Pagu, a u Jasenovcu 700 000, iako u posljednje vrijeme neki pokušavaju da umanjuju broj žrtava.“ Isti dan, 3. februara 2019. godine, samo naveče u Banskom dvoru Milorad Dodik kaže „On je naveo da je komisija koju je formirala bivša Jugoslavija utvrdila da je u Jasenovcu stradalo više od 750 000 Srba.

Evo sad pitam Dodika  kako je moguće da je za godinu dana brojka od 750 000 ubijenih Srba, spala na 500 000?

Kada smo već kod brojki bilo bi dobro da neko od ekipe Milorada Dodika, ali i ostalih srpskih patriota, pročita najnoviju knjigu Dušana Nikodijevića „Jasenovac između broja i žrtve“ koju je izdao Muzej žrtava genocida iz Beograda, znači opet Srbi, gdje autor na 200. strani kaže da se procjenjuje da je u Jasenovcu ukupno stradalo između 99 370 i 208 346 ljudi. 

Znači nema govora da je stradalo 500 000. 700 000 ili 750 000 Srba.

Čudna je to kultura sjećanja srpski članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SNSD-a , kada svjesno manišulišeš brojem ubijenih sunarodnika i to tako da ga nekoliko puta povećaš. Čudna je to kultura sjećanja kada na glavnoj komemoraciji ni u jednoj rečenici ne spomeneš Jevreje, Rome, hrvatske i muslimanske komuniste koji su stradali u Jasenovcu.

Čudna je to želja za izgradnjom mira koja se bazira na laži i manipulaciji.

P.S. Bilo bi interesantno da nam na sledećoj komemoraciji Milorad Dodik ispriča kako su „četnici 1942. na Kozari ušli i borili se protiv partizana i da su zarobili zbir koje su predali ustašama, kasnije su bili poklani u Jasenovcu. Govorim o četnicima koji su bili spremni da svoj narod gurnu pod nož ustašama”.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (02.05.2020)

 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog