Radmila Trbojević

Ili si igrač-ili si igračka

Čitam  tako juče objavljenu vijest kako  je  privedena  “poznata starleta„  Tijana zvana Ajfon,    osoba s naslovnih stranica   žute  štampe, u  akciji sprečavanja  krijumačarenja  droge, bavljenja  prostitucijom itd. U našu Republuku preko Drine prevezena čamcem, zamislite.. U vikendici  nekog  tamo PDP-ovca, neko objavio, neko nije, zavisno, koja je partija u pitanju. Ispitaće se, utvrdjivaće će se, ima li,  ili nema  dokaza, ona će vjerujem  nazvati sa  ajfona neke  svoje igrače,  možda će  oni  da pomognu, a  možda  i neće , jer muški  koji  su s njom  bili  tajno – kukavice su,  neće prstom da mrdnu, jer se boje žena. Neki će ipak intervenisati, jer imaju vezu sa „slučajem“,  boje se javnosti,  pa će ona  nekako nazad u svoj  Bgd.

Onda danas stiže skoro pa nevjerovatna vijest da je priveden, osumnjičen, a onda i zadržan   premijer Federacije Novalić i drugi konzumenti egozotičnoga voća, dušebrižnici svoga   napaćenog naroda, odlučni da po svaku cijenu nabave respiratore (ona mlada dama, valjda portparolka nečija,  tada je  ljutito rekla za javnost , a to  je kasnije prećutano,  da su  uvezeni a s p i r a t o ri  -  nema veze,   aspiracije  su   bile velike, očekivanja  takođe ..Imala je žena pravo.

Skoro pa da ne  povjerujemo da se ovo desilo. Koje će biti posljedice ? Nikoje!  Ovo u stilu onog   ministra  koji  je  pohađao  „dodiplomsku“   školu  dvanaest  godina.  Malo frke, malo ispitivanja, malo   nespokoja  ljudi  i  moćnih  žena  u  sjeni,  puno performansa  čuvenih i  manje čuvenih   advokata –i  idemo dalje. Bilo  bi čudo nevidđno  da se  desi drugačije.  Bar mi u  BiH  nemamo drugačija  iskustva.

Ljude ubijaju, premlaćuju palicama, ginu od snajpera pred kućom, u tuči navijača, u razno raznim situacijama.  Umire  nam i  mlada  žena, majka  nakon ginekološke  intervencije  u UKC –u Banja Luka,  a mi ni  do danas nemamo informaciju zašto i  kako se to desilo. To me veoma potreslo.   Ubijeđena sam  da  istina o ovome  mora izaći na vidjelo kad -tad. Taj neko ko je u ovome slučaju bio  izvršilac  jednog  postupka  koje bi valjda trebalo da   bude uobičajena rutina  za  iskusnog ginekologa  i onaj  ko  je slušao  njene jauke  i  krike satima – sigurno nikada neće  moći mirno spavati, bez obzira koliko sebe tješili, nalazili  opravdanja,  ili ih neko moćan štitio.  Grijeh učinjen nad nevinim bićem ostaje....

Vratimo se   Ajfonki  i  Novaliću.  Zašto bi  jedna Tijana Ajfon bila  vijest ?  Šta  ona nači za zajednicu ?  Ali,  o njoj  se piše kao da je zvijezda. ...  Za Novalića  O.K.   On  je premijer, dakle      lice odgovorno  za  vođenje Vlade većeg  entiteta u BiH. Da li je Fadil jedući  maline srebrene imao  predstavu šta mu uvaljuju, ili  ko mu  vruće maline  servira - on   zna najbolje. Samo ne smije reći.  Strah je osnovna emocija ovoga društva. Kad smo mi  Srbi u pitanju, pitam se ko su    bili oni  naši  na Kajmakčalanu, na  Košarama, na proboju Koridora na .... Dobro,  bili su to   zaneseni preci  koje treba zaboraviti. Prošlost je prošla nema vraćanja  na staro. Nama  je   jednostavno samo  neobično  da  neko ko „obnaša„  javnu funkciju za istu i odgovara.

Tijana je simbol „modernog“ života svijeta, koji je do juče bio gomila anonimnih dolazećih   igrača u Beograd,  svakojakih likova, koji su došli iz provincije da se skrase u velegradu u       kojem si  dakle ili IGRAČ, ili si IGRAČka.... ovo je divno rekla meni nepoznata osoba na društvenoj mreži, a ja  je citiram. Tijana je simbol „pragmatičnog“ izbora, načina  razmišljanja u kojem su važne ženske grudi i stažnjica, a ne pamet, koga briga za pametnu ženu-koji jeste zahvatio društvo, pogotovo mladež.  Tijana pokazuje golu guzicu, poslije tretmana u skupim  klinikama i kobasice od usana s ponosom - dok se veliki broj djevojaka njenih godina,  studentkinja  po domovima i   iznajmljenim  sobicama hrani sendvičima  i picom kad imaju para,   nadaju da će im diploma poslužiti da nađu posao. Pa, zar bi iko normalan mogao povjerovati  da osoba tipa Ajfonke može  imati  sve ono što ona  i njene drugarice imaju na  normalan način,  te    da neka mlada pjevačica, poznata od juče,  može sebi  kupiti stan u Beogradu od 300.000 evra  tek tako ! Sigurno ne  „dirindže“ negdje za 250 KM kao mnoge mlade konobarice,  sa venama na nogama.  Skriveni  krug  animir dama,  hostesa „prijateljica“   bogatih,  kojih je sve više – novi    je stari zanat,  koji prijeti  da sruši snove onih djevojaka koje su spremne da se žrtvuju da bi  stekle diplome, kasnije možda i naučnu karijeru–ako mogu preko kreveta da dođu do   ogromnih  „honorara„  koje nikada ne bi dobile kao profesorice, ekonomistkinje, pravnice itd., niti o  bogatstvu tog  kalibra mogu da sanjaju-  ako se bave običnim poslovima.   

Stvarnost u kojoj živimo, jedva nešto oporavljeni od korone, prestrašeni od novoga talasa koji može da nas stigne i  siromaštva koje nam prijeti, ostavljeni na milost i nemilost  onih  kojima i  nije stalo da preživimo-mi koji prebrojavamo dane do plate i penzije, koji se trudimo da    zadržimo zdrav razum,  koji skupljamo posljednje atome snage da nas ne zahvati opšta  apatija i  depresija- treba da se brinemo hoće li  egzotični  a vjerovatno ne i naivni Novalić izdržati  da  ne  progovori (moraće ćutati, ima familiju),  hoće li  Tijana i sutra biti  dostupna (hoće, naravno) da  usreći,uz veliki honorar, nekog polupismenog  tajkuna, čuvenog sportistu, nekog usamljenog  diplomatu, možda i nekog političarai pruži mu osjećaj  da vrijedi  kao muškarac, jer to njegova umorna, podebela supruga, niti  može niti zna.  

Običan svijet ne želi ništa da zna. A  i šta bi da zna? Ništa.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (29.05.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog