Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Pandemija „socijaldemokratije“

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (01.06.2020)

 

Da li znate šta predstavlja ova roza boja na donjoj slici?

Roza boja predstavlja opštine u kojima je SNSD na vlasti, zelena je boja su opštine  u kojima SNSD nema vlast, ali je preuzima, bijelom bojom smo označili opština u kojima su na vlasti SPS, PDP, DNS,  dok je žutom obojena Srebrenica u kojoj je SNSD na vlasti, ali to opozicija ne želi da prizna.

Dodamo li tome vlast SNSD na entitetskom i državnom nivou postaje sasvim jasno da SNSD u potpunosti kontroliše Srbe u Bosni i Hercegovini.

Nakon lokalnih izbora, koji će se održati u novembru ove godine, vrlo vjerovatno je da će  zelena i bijela boja potpuno nestati sa ove karte.

Da li je dobro da se realnost gleda i interpretira kroz toliko roze boje?

Naravno da nije, ali to otvara mnoga pitanja.  

Prvo i  sasvim logično pitanje je koliko je dobro za jedno društvo da neka politička partija ima potpunu kontrolu nad njegovim cjelokupnim funkcionisanjem?

Odogovor je vrlo jednostavan. Nije nimalo dobro. Ko je to ko će korigovati rad vlasti ili bolje reći SNSD, ako znamo da to ne može biti opozicija, koja se o svom jadu zabavila, ali ni  koalicioni partneri koji se u poslednje vrijeme dijele kao virusi i zadovoljavaju mrvicama vlasti.

Drugo pitanje, koje se takođe samo od sebe nameće je, da li naše društvo ulazi u jednoumlje?

Naravno da ulazi jer iz svega što smo do danas preživjeli i doživjeli vidimo da svi oni koji kritikuju vlast, koji ne aplaudiraju njihovim „genijalnim i bezgrešnim“ potezima, koji postavljaju pogrešna pitanja, završe na marginama javnog mnjenja. I ne samo to, oni se vrlo često od strane vlasti opisuju kao izdajnici i strani plaćenici, a zna se kako treba sa njima. Svjestan je i Milorad Dodik da mora u Republici Srpskoj održati privid demokratije i slobodnog društva, pa je onomadobećao da će pozivati na zasjedanje Izvršnog odbora SNSD-a neistomišljenike, da čuje i njihove ideje.                                                                                                                                         

Sada dolazimo do trećeg možda najvažnijeg pitanja, a to je kako je moguće da u jednom društvu jedna partija ima toliku moć?

Odgovor nije nimalo jadnostavan.

  1. Moramo znati da SNSD ima oko 200 000 članova ili 17% od ukupnog broja stanovnika Republike Srpske, ne zato što su socijaldemokrate, već što očekuju neku korist od članstva u stranci.
  2. SNSD u potpunosti kontroliše javni servis Republike Srpske i uređivačka politika RTRS-a u potpunosti zavisi od „sugestija“ koje dolaze iz ove partije.
  3. RTRS svojim dezinformisanjem kreira javno mnjenje u Republici Srpskoj šireći strah i paranoju, a Dodik se logično nameće kao jedini naš spasilac.
  4. Milorad Dodik otvoreno prijeti građanima da se neće dobro provesti ako glasaju za opoziciju.
  5. Milorad Dodik i njegova partija kontrolišu skoro sve javne institucije u Republici Srpskoj, a samim tim i bilo kakvu javnu kritiku koja može da dođe iz tog područja.
  6. Milorad Dodik ima dovoljno novca i pragmatičnosti da ako nešto ne može da dobije izborima, može da kupi, bez obzira da li se radi o poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske ili Obrena Patrovića, predvodnika grupe građana i Miće Mićića, prvog čovjeka Bijeljine.
  7. Milorad Dodik ne vlada samo SNSD-om, već i svojim koalicionim partnerima, kao i opozicijom.

Kao što vidimo Republika Srpska je odavno zahvaćena pandemijom „socijaldemokratije“, koja želi da potpuno ovlada, ne samo teritorijom, već i našim životima i našim mišljenjem,  a to vodi sunovratu svakod društva, pa i ovog.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (01.06.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog