Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Crnogorci  lives matter

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (09.06.2020)

 

Mlađen Božović je trabao biti ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, njega je ispred Republike Srpske predložio Demokratski narodni savez (DNS) kao Crnogorca. Nakon što SDA nije podržala njegovo imenovanje od strane predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, Crnogorac Božović je postao šef kabineta novog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića,  koji je poznat po tome što je jedan od rijetkih Crnogoraca koji je pao jednu godinu u srednjoj školi i studirao 12 godina.

Ali  to već znamo, navkli smo se  i prihvatili smo kao normalno.

Crnogorac Božović je kao šef kabineta novog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, trebao postati član Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH. Problem je nastao kada se shvatilo da članovi te komisije mogu biti samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci tj. konstitutivni, a šef Božović se nedavno autovo kao Crnogorac

Ovdje nastaje nekoliko problema?

Prije svega ovdje se radi o klasičnoj diskriminaciji od strane sistema, jer konstitutivnost tj. zakon ne dozvoljava gospodinu Božoviću da bude član komisije. I to nije obična komisija to je komisija za izbjeglice i raseljena lica. Realno, ako iko treba da bude član komisije to treba da bude apatrid Mlađen, koji je bio direkor Fonda za povratak, a kojeg životna bura tako nemilosrdno baca sa jedne na drugu poziciju u BiH institucijama.

Zamislite samo koliko će izbjeglice i raseljena lica izgubiti zbog nemogućnosti da naš ekspert iz reda Ostalih primijeni svoja znanja i iskustva u pomenutoj komisiji?

Drugi problem je još apsurdniji jer ova diskriminacija se dešava u Ministarstvu za ljudska prava, kojima ne pada na pamet da za sve ove godine promijene zakon i sve ostale zakone koji diskriminišu nekonstitutivne u Bosni i Hercegovini.

Njihovo striktno pridržavanje zakona, efikasno eliminiše bilo kakvu ljudskost u ovoj zemlji i održava diskriminaciju.

Na kraju moramo imati u vidu i sve posledice koje svakodnevna identiteska kriza ostavlja na mentalno zdravlje gospodina Božovića i svih ostalih 1883 Crnogoraca u BiH. Dodamo li tome i krizu koju danas imamo oko identiteta stanovnika Crne Gore, možete da zamislite kroz kakve psihičke lomove danas prolazi junak naše priče.

Dok vi svako jutro uparujete kravatu, sa košuljom, cipelama, odjelom, gospodin Božović svakog jutra da se budi sa pitanjem...

  • Ko sam ja?
  • Da li sam danas podoban?
  • Da li mi se danas isplati da budem to ili nešto drugo?

Istina, on je Crnogorac i on je naučio da stoički trpi sve nepravde, ali kako je Ostalima u BiH koji nemaju gene kamene? Kako je Romima, Jevrejima, Italijanima, Mađarima, Česima, Slovacima, Poljacima, Bosancima, Jugoslovenima i svim ostalim koji ne mogu da budu birani?

Zapitajmo se

I zato Bosno i Hercegovino, neka Amerika kleči, ti ustani  i vikni „Crnogorci  lives matter“.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (09.06.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog