Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Molitva episkopa banjalučkog Jefrema, Q8 verzija

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (27.07.2020)

Bože presveti,

padajući ničice pred tobom zahvaljujem ti se, na istinskom čudu, koji si meni grešnome dao na raspolaganje, da mi čuva i vozi dušu i tijelo. Audi Q8 je čedo tvoje, ovaploćeno u Ingolštatu, na radost nas vaskolikih vladika naše svete Srpske pravoslavne crkve. Svojom ljubavlju prema lijepom i sigurnom ja razgnijevih svoje stado, nesvjesno tvojih elegantnih 5 metara dužine, 2,19 metara širine i 1,75 metara visine. Njihove mržnja je zasljepljujuća ali oni ne vide svu tvoju moć, sklad i atraktivnost. Ophrvani lažima, zavišću, osuđivanjem, ohološću, nepokornošću i mržnjom, oni ne vide pod tvojom haubom trolitarski V6 turbo dizel motor pojačan laganom hibridnom tehnologijom. Zatrovani zlopamćenjem, srebroljubljem, preljubom, jarošću i tvrdičlukom, slijepi su za svu gracioznost 8-stepenog automatskog tiptronik mjenjača. Zaokupljeni nenasitim prejedanjem, opijanjem, brbljanjem, rđavim i lukavim mislima, oni ne mogu da shvate osjećaj kada se mantija pribije uz sjedište kod ubrzanja od 0- 100 km/h za 6,3 sekunde. Njihova gordost i pohotljivost za svaku tjelesnu požudu u njihovim glavama cijenu Q8 od 150 000 KM stavljaju u prvi plan.

Gospode, ovaj „bijelu anđeo“ ima sve od dodatne opreme i Svedržitelj je baš kao i ti.

Čuvaru moj sveti, smiluj se ovim grešnicima koji iz neznanja zlobe kritikuju audijev SUV i mene grešnog u njemu. Molim se za njih grešne da prestanu voziti polovne, prastare i nekvalitetne italijane, dekadentne francuze i đavolski skučene japance. Oprosti im što dizel motorima svojim zagađuju Republiku našu, jer ne znaju šta čine zbog svoje škrtosti. I daj im snage da podignu kredite za kupovinu kvalitetnog švapskog bezolovca, makar i polovnog.

Molim se Gospode da ih izvedeš na pravi auto- put.

A mene grešnog i nedostojnog slugu svog pomogni da dobijem nekoliko miliona od prepodobnog Dodika nephodnih za funkcionisanja naše crkve, da ubacimo vjeronauku u vrtiće ali i da po diskontnim cijenama nabavim zimske gume, dimenzija 285/40R22.

Ti vidiš, Tvorče naš, sve što ja ne vidim kroz njegova zatamljena stakla. Ti vidiš šta rade ljudima iz Pravde za Davida, ti vidiš da zemaljski zakoni ne vrijede za nas, ti vidiš sve što RTRS ne smije da vidi. Ti vidiš da ja sada ništa nemam osim tijela, ni ovaj Q8, ni njegova garaža nisu moji.

No za mene nema nikakve koristi od toga što sam ostavio svako bogatstvo. Ruka Tvoja može sve; ona doseže do samih dubina bezdana, i sve biva po migu Tvome. Ne usuđujem se govoriti: pomiluj me, Gospode!

Jer sam nedostojan milosti Tvoje, kao onaj koji s pravom zaslužuje svaku muku. A Ti, Gospode, znaš sve, i kako zna Čovekoljublje Tvoje postupi sa mnom, nedostojnim i samog života.

Da bude sveta volja Tvoja u svemu.

Amin.

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (27.07.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog