DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Trebaju li i mogu Ii Veljine biti vjerski, duhovni, istorijski i kulturni centar Istočnog Sarajeva?

Slobodne građevinske prostore oko crkve Svetog Vasilija Ostroškog, na Veljinama, Istočna Ilidža, grad Istočno Sarajevo, treba pod hitno rezervisati za muzeje, memorijale, za etno i gastro naselja!

Preostali građevinski prazan prostor treba biti što prije rezervisan za objekte u kojima će biti predstavljeni predmeti, fotografije, dokumenti koji čuvaju sjećanje i pamćenje o egzodusu, odbrambenootadžbinskom ratu, i ono što je najvažnije multimedijalnu dokumentovanu priču o Srbima u Sarajevu od devetnaestog vijeka do danas.

To treba da bude mjesto gdje će srpska mladost iz Republike Srpske učiti o svojoj prošlosti. Mjesto gdje ćemo prognanim Srbima i njihovim nasljednicima širom svijeta ponuditi dokaze, tragove njihovog viševjekovnog postojanja na teritoriji Gradu Sarajevu.

Mjesto koje će strancima, koje moramo privući da dolaze u grad Istočno Sarajevo, ponuditi istinu o našem viševjekovnom postojanju, kao bitnom civilizacijskom i kulturnom faktoru na ovim prostorima. Vrijeme je da razbijamo njihove predrasude da smo mi Srbi u Sarajevu divljaci, seljaci iz šuma i prašuma koji su devedesetih došli na brda oko Sarajeva da četiri godine terorišu građane Sarajeva!

Ima prostora u Istočnom Sarajevu za stambene zgrade, ali ovoj prostor koji se nepopravljivo devastira je od Boga dat za vjerske, nacionalne, duhovne, istorijske i socijalne potrebe Srba! Predlažem Srbima Istočnog Sarajeva da pokrenu javna raspravu, polemiku, dijalog o ovim mojim idejama!

Ovaj tekst je inspirisan reakcijama na društenim mrežama Dalibora Dadana Trapare, i Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske Istočna Ilidža, na devastaciju ovog prostora i neposredno ugrožavanje statičkog i estetičkog stanja Hrama Svetog Vaslija Ostroškog na Veljinama, a obrazloženje je podsjećanje na programske ciljeve Udruženja za društvena istraživanja, tranzicijsku pravdu i demokratiju - Istina i pravda, koje su formirali Srbi u Istočnom Sarajevu.
Autor teksta je direktor Udruženja, i rođak Šehovaca koji su Pravoslavnoj crkvi poklonili zemljište za crkvu, a on lično donirao 500 dinara na ime priloga za izgradnju crkve na Veljina, 12.03.1992. godine.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (04.08.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog