Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Demaskiranje maski

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (31.08.2020)

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, u saradnji s Republičkom upravom Civilne zaštite, podržao je inicijativu da za sve đake prvake u Republici Srpskoj budu izrađene zaštitne maske, sa sve grbom Republike Srpske.

A onda je Dodik pojasnio "Želimo da u vreme epidemije širimo osećaj odgovornosti. Verujemo da će to njima biti interesantno jer se na svim maskama nalazi grb Srpske. Verujem da će ih koristiti za zaštitu svog i zdravlja njihovih roditelja, nastavnika i svih zajedno"

Ovaj potez Milorada Dodika nema veze sa razvojem osjećanja odgovornosti kod djece i zaštite njihovog zdravlja, za to je bilo dovoljno podijeliti samo maske, ovo je brutalni populizam i vulgarno utjerivanje patriotizma.

Njemu je prije svega cilj da provocira, ali zašto preko leđa ili bolje reći lica djece prvačića?

Formalno Milorad Dodik ovim postupkom ne krši Konvenciju o dječijim pravima, ali svi dobro znamo da je ovo politička poruka i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima u Republici Srpskoj.

Sam po sebi grb Republike Srpske ne bi trebao da vrijeđa nikoga, ali kako treba da se osjeća roditelj bošnjačkog prvačića u Kozarcu, koji zna da ta istra Republika Srpska negira postojanje Bosanskog jezika i pored presude Vrhovnog suda Republike Srpske. Zamislite „zadovoljstvo“ oca i majke prvačića iz Srebrenice kojema su očevi i ko zna ko još iz familije stradali jula 1995. godine, kada metne masku sa grbom Republike Srpske i krene u školu.

Da je Miloradu Dodiku stalo da prvačiće učini srećnim i olakša im početak školovanja, tada bi im poklonio maske za lice različitih boja, pa da se učionica zašareni kada svi uđu u razred. Kako bi samo taj vatromet boja školu i učionice oplemenio i učinio privlačnim i đacima i profesorima. I ne samo školu, čak bi i ulice Republike Srpske postale veselije.

Zamislite tek da je Dodik omogućio prvačićima da sami izaberu boje maske i na taj način pokaže da poštuje njihov izbor i njihovu individualnost. To bi bio pravi državnički potez.

Milorad Dodik treba da zna da su srećna djeca i odgovornija, ali njemu nije stalo do dječije sreće, već da budu odgovorni prvačići Republike Srpske.

I tu je profulio.

Da se malo raspitao kod psihologa oni bi mu rekli da djeca i prije polaska u školu formiraju odnos prema svom narodu, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. To pokupe u porodici, donekle iz medija, i da štampanje grba Republike Srpske na maskama nema skoro nikakvog uticaja na njihov patriotizam, a pogotovo odgovornost.

Pare nisu potrošene zbog djece, već zbog nekog drugog, koji svoj patriotizam dobro naplaćuje.

Djeca sa 6 godina emotivno i nekritički opažaju i doživljavaju svoj narod, zastavu i državu, recimo kao što RTRS stalno govori o vlastima Republike Srpske. Šteta što nemaju pravo glasa, ali kako rastu i kako im se razvija apstraktno mišljenje počinju da preispituju društvo u kojem žive i počnu postavljati nezgodna pitanja. Naravno tada nije dovoljno potkupljivanje maskama, tada se obećava novac, posao, tenderi i sl.

Iskreno, mene ovaj potez Milorada Dodika nije iznenadio, jer to je od njega bilo i očekivano, ali imam problem zbog ćutanja onih kojima je „interes djeteta na prvom mjestu“, kao što je Republički prosvjetni zavod, učitelji, nastavnici i profesori, Ombudsman za dječija prava, fakulteti, nevladin sektor, ali i međunarodne organizacije.

Izgleda da ne skidaju maske sa lica.

I da, 2018. godine Republika Srpska je imala 9731 prvačića, u 2019. imali smo 9293 prvačića, a ove godine u prvi razred je upisano 9099 đaka.

Draga Republiko Srpska ako ovako nastavimo uskoro će Milorad Dodik poznavati lično sve i jednog prvačića.

Ovo se ne može sakriti ni maskama.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (31.08.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog