DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Multietničke Sarajlije govore laži o ratnim žrtvama opkoljenog i podijeljenog Sarajeva

Svjedoci smo da još niko od građana iz reda svih naroda, institucija i organizacija iz demokratskog, antfašističkog, slobodarskog i multietničkog Sarajeva koji godinama učestvuju u udruženom zločinačkom poduhvatu javne promocije lažnih informacija nije opomenut zbog mnogo puta izvršene javne promocije lažnih informacija!

ZAŠTO SPAVAJU UDRUŽENJA RASKRINKAVANJE.BA I ZAŠTO.NE KOJI GODINAMA PRIMAJU VELIKE DONACIJE DA RASKRINKAVAJU LAŽI?

Današnji dan, 5.februar u Sarajevu se obilježava kao Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995.godine, ujedno je i dan kad porodice žrtava, preživjeli građani te brojna udruženja i delegacije polaganjem cvijeća na spomen-ploči obilježavaju godišnjicu masakra na pijaci Markale u kome je 5. februara 1994. stradalo 68 osoba, a 142 su ranjene. Oko mrtvih i ranjenih postoji saglasnost, ali ne postoji saglasnost ko je granatu i odakle poslao na Markale!

Ovaj dana i druge dane iz građanskog rata koji se godinama obilježavaju u Gradu Sarajevu svi oni koriste da svojim javnim izjavama iznose lažne podatke o ukupnim žrtvama građanskog rata u opkoljenom i podijeljenom Sarajevu.

Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS), obratila se prisutnim građanima riječima:

“Danas se sjećamo preko 12.000 ubijenih civila. Danas se sjećamo preko 50.000 ranjenih civila. Danas se sjećamo 1.601 ubijenog djeteta. Danas se sjećamo naše rodbine, naših ljekara i učitelja, naših prijatelja i komšija.”

Strnka demokratske akcije u svom saopštenju takođe koristi lažne informacije.

"Tokom opsade glavnog grada, koja je presudama haškog tribunala utvrđena kao udruženi zločinački poduhvat, ubijeno je 11.541 osoba, od čega 1.601 dijete, navodi se u saopćenju SDA."

Naravno sve sarajevske medijske kuće, televizijske stanice, radio stanice, časopisi i novine i portali će danas i sutra prenijeti i naglasiti: ubijeno je 11.541 sarajlija od toga je ubijeno 1.601 dijete u opkoljenom Sarajevu, neće niko napisati i podijeljenom Sarajevu, zna se zašto!

Svi oni šire lažne informacije!

ЛАЖУ ДА ЈЕ УБИЈЕНО 11.541 ГРАЂАНА САРАЈЕВА!

ИСТИНА ЈЕ ДА УБИЈЕНО ОКО 5.600 ГРАЂАНА, ШТО ПОТВРЂУЈУ ОБЈАВЉЕНИ ПОДАЦИ ИЗ ИСТРАЖИВАЊА КОЈА НИКО НИЈЕ ПОБИО, НЕГИРАО.
ЛАЖ ЈЕ ДА ЈЕ УБИЈЕНО 1.601 ДИЈЕТЕ У (ОПКОЉЕНОМ САРАЈЕВУ)!

ИСТИНА ЈЕ ДА ЈЕ УБИЈЕНО ОКО 520 ДЈЕЦЕ У (ОПКОЉЕНОМ САРАЈЕВУ) ШТО ПОТВРЂУЈУ ОБЈАВЉЕНИ ПОДАЦИ ИЗ ИСТРАЖИВАЊА КОЈА НИКО НИЈЕ ПОБИО, НЕГИРАО,
U svojim javnim nastupima, tekstovima citiram ili parafraziram meni javno objavljene podatke dostupne o ubijenim sarajlijama opkoljenog I podijeljenog Sarajeva, o ubijenoj djeci opkoljenog i podijeljenog Sarajeva.

Koristimi izvore, dokumenata čiji su autori Bošnjaci, i koje su objavile bošnjačke institucije ili njihova udruženja u Sarajevu. Isto to radim i ovom prilikom, da svako ko je dobronamjeran, istinoljubiv i pošten može provjeriti u tim dokumentima, izvorima, monumentima sve ono što ja i u ovom tekstu citiram ili parafraziram.

• Od ukupnog broja ubijenih ili nestalih 5.445 civila Bošnjaci čine 3.813 ili 70,03%, Srbi 1.074 ili 19;72%, Hrvati 427 ili 7,84% i građani ostalih nacionalnosti 131 ili 2, 41%. Mirsad Tokača, Predsjednik IDC-a, DANI, april/travanj 2008. godine, strana. 127.

• Akademik prof. dr Smail Čekić urednik je monografije “Zločini nad djecom Sarajeva”, koja je objavljena 2010. Godine, gdje je na 856 stranici ove monografije objavljen podatak da je u opkoljenom Sarajevu ubijeno 524-o djece.

• Mirsad Tokača, IDC Sarajevo, 2012. godine na 126 stranici "Bosanske knjige mrtvih", I tom, sa navedenim preciznim podacima o svakoj žrtvi zaključuje: "U Sarajevu je smrtno stradalo i 705 maloljetnih osoba, od čega je 611 djece ubijeno kao civili, a 95 je poginulo u statusu vojnika."

• Na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, 10. maja 2010 godine uklesani su podaci za 520 žrtava.
Koristim ovu priliku da sarajevskim i bosanskohercegovačkim novinarima, političarima, intelektualcima, analitičarima i NVO organizacijama (posebno raskrinkavanje.ba i zašto.ne), javno uputim sljedeću poruku i pitanje:

Vrijeme je da odgovorite na više puta javno postavljena pitanja multietničke ekipe hrabrih, objektivnih i poštenih bosanskohercegovačkih intelektualaca Srđana Puhala, Tvrtka Milovića, Jasminka Halilovića I Dušana Šehovca:

- Koji je stvarni, na istraživanjima koja su objavljena i verifikovana, prihvaćena od javnosti (dajte na uvid javnost ta istraživanja) broj ubijene djece u opkoljenom i podijeljenom Sarajevu? (1.601 ili oko 520-520,524, 611?)

- Koji je stvarni, na istraživanjima koja su objavljena i verifikovana, prihvaćena od javnosti, (dajte na uvid javnosti ta istraživanja) broj ubijenih Sarajlija u opkoljenom i podijeljenom Sarajevu? (11.541 ili 5.455?)

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (06.02.2021)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog