Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Braćo Srbi, opet nas mrze!

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (12.02.2021)

 

Nakon vijesti da film Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ nije ušao u uži izbor za Oskara, raskukale su se dežurne srpske patriote po društvenim mrežama, ali i pravim medijima, o novoj podvali zapadnih „sila mrka“ koji sve čini da svijet ne sazna istinu o stradanjima Srba u ustaškom logoru Jasenovac i NDH.

U svoj toj kuknjavi srpske patriote previdjele su da je u uži izbor za najbolji strani film ušlo petnaest filmova i to iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Čilea, Danske, Češke, Francuske, Gvatemale, Hong Konga, Irana, Obale Slonovače, Meksika, Norveške, Rumunije, Tajvana i Tunisa.

Postavlja se pitanje zašto je Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka odabrala filmove iz Rusije i Irana, koji su ovom trenutku mnogo veći i opasniji protivnici Amerike od Srba. Amerikanci sa Rusima imaju tradicionalno neprijateljtsvo i sukobe još od vremena socijalističke revolucije, a Iran je u ovom trenutku pod američkim sankcijama i svako malo se govori o ratu?

Odgovor je vrlo jednostavan, „da se Vlasi ne dosjete“.

Znači pored Vatikana, Vašingtona, Londona, Pariza, Rima i Istanbula, mrzi nas i Holivud, a ništa bolje ne možemo očekivati ni od Diznilenda.

Kako smo uopšte došli u situaciju da ne možemo prihvatiti da se nekom filmskom kritičaru iz „Varajatija” ili „"Los Anđeles tajmsa" ne sviđa film „Dara iz Jasenovca“, već odmah to krenemo objašnjavati planom, zavjerom i namjerom?

Mislite da pretjeruje, evo nekoliko primjera.

Profesor Ivan Karl kaže „„Dara“ smeta određenim krugovima u regionu i svetu kojima nije u interesu da se ekranizacija istine o Jasenovcu i NDH potvrdi nominacijama velikih nagrada poput „Zlatnog Globusa“ i „Oskara“ jer to značajno olakšava put ka globalnoj distribuciji. Otuda tempirana kvazi kritika u Varajetiju i budalasti pamflet u L.A tajmsu. Oba teksta su naručena i verovatno plaćena i treba utvrditi eventualne relacije njihovih potpisnika sa jednim poznatim festivalom u bivšoj SFRJ“.

Još da nam profesor Karl objasni koji su to krugovi u regionu i svijetu kojima smeta istina o Jasenovcu i kako je tako siguran da su oba teksta tempirana, naručena i plaćena i od koga? Bez dokaza, koje sasvim očigledno profesor Karl nema, ovo je samo puko naklapanje koje prija ušima prosječnog srpskog nacionaliste.

Još je neodređeniji legendarni pjesnik Ljubivoje Ršumović „Jak je taj američki zid prema Srbiji koji ne dozvoljava da bilo kakva istina o tim stvarima, o tim zločinima iz prošlosti prodre u svet. Tu su jednostvano, rekao bih, bandoglavi, ali nisu bandoglavi po prirodi, nego se smišljeno prave ludi, i tako sprovode taj novi svetski poredak. On se jednostvano upotrebljava kao imperativ američkog delovanja u svetu, tog američkog penjanja na onu pirmidu sa njihove novčanice kojom dosežu do svevidećeg oka kojim bi kontrolisali ceo svet. Osećam da taj zid postoji i da je neprobojan.“Bilo bi dobro da nam Ršumović objasni zašto Amerikancima ne odgovara istina o zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu iako smo bili na istoj strani, pa čak su i odlikovali đenerala Dražu. Bilo bi interesantno pitati Ršuma ko se to smišljeno pravi lud u obesmišljavanju srpskih žrtav, američka administracija, američki istoričari, soroši, QAnon, ko?

Zajebano je braćo Srbi živjeti sa mišlju da „srpski neprijatelji“ kontrolišu filmske kritičare u Americi i da ih koriste u borbi protiv nas.

Danas filmski kritičari,a sutra NBA liga ili ATP turniri.

Ovaj narativ uopšte nije bezazlen. Istraživanje koje smo kolege i ja provele 2018. godine u Bosni i Hercegovini, pokazalo se da Srbi značajno više od Bošnjaka i Hrvata vjeruju u teorije zavjere, bez obzira o kojoj vrsti teorija se radi.

I na kraju, dovoljno je da odete u Muzej holokausta u Vašingtonu i vidite kako se u SAD govori i piše o Jasenovcu.

 

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (12.02.2021)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog