DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Kako preminuli Drago Samardžija i bez suđenja postaje ratni zločinac  

Portal sarajevo.ba objavio je juče, 17. februara 2021.godine, vijest da je „Preminuo ratni zločinac Drago Samardžija.“

U dvije uvodne rečenice:

„Ratni zločinac Drago Samardžija, pukovnik Vojske Republike Srpske preminuo je u 75. godini od posljedica srčanog udara, javljeno je iz Boračke organizacije RS.

Samardžija je tokom agresije na BiH bio komandant 17. Ključke lake pješadijske brigade i 7. Kupreške motorizovane brigade Vojske RS.“,

uspjeli su ponuditi javnosti tri laži služeći se govorom mržnje:

  1. „Ratni zločinac Drago Samardžija, pukovnik Vojske Republike Srpske...“

Nije tačno da je Drago Samardžija, pravosnažno osuđeni ratni zločinac, već je optuženik za ratne zločine, što pokazuje sljedeća informacija iz njihovog teksta: „Sud Bosne i Hercegovine je 11. decembra 2013. godine potvrdio optužnicu koja optuženog tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.“

pogledati:https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/preminuo-ratni-zlocinac-drago-samardzija/407117?fbclid=IwAR0EfeMkONgYoA5H9auQ2ze5Ik9ZSYeZOFHu28_hsD0zwyoMPit3iZKylUk

  1. „Javljeno... je... iz Boračke organizacije RS.“, da je preminio „ Ratni zločinac Drago Samardžija,...“.

Ustvari, „rečeno je Srni u Boračkoj organizaciji Republike Srpske“... da je preminuo „Pukovnik Vojske Republike Srpske Drago Samardžija...“

pogledati:https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Preminuo-pukovnik-Vojske-Republike-Srpske-Drago-Samardzija/646824

  1. „Samardžija je tokom agresije na BiH...“

U javnosti se mogu pročitati sljedeće sintagme koje opisuju rat u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine: kod Bošnjaka agresija na BiH; kod Srba odbrambeno-otadžbinski rat, a u sudskim presudama Suda BiH oružani sukob, ni u jednoj presudi ne postoji da se rat određuje kao agresija.

Imajuću u vidu Preporuku Vijeća Evrope o govoru mržnje, Kodeks za štampu Bosne i Hercegovine, donešene su Preporuke za medijske izvještače sa sudova u izvještajima o istragama i sudskim procesima u kojima stoji:

„3. ..imaju na umu pravnu odrednicu da je svaka osoba nevina sve dok sud ne dokaže krivicu i donese pravosnažnu odluku, čak i ako je sama osoba priznala učinjeno djelo i/li u slučajevima kada javnost smatra da je optuženi ili osumnjičeni kriv i prije donošenja pravosnažne presude

  1. ..neće nikoga tretirati kao ratnog zločinca prije nego je donesena sudska presuda koja to potvrđuje, tretirajući takve osobe kao osumnjičene i/ili optužene za ratne zločine...“

Jedan od osnovnih novinarskih  standarda, kad je riječ o izvještavanju o zločinima, pa i ratnim,  koji je istovjetan manje-više na svim stranama svijeta, obavezuje novinare, a to se vidi i iz naprijed citiranih dijelova Preporuka Vijeća Evrope, Kodeksa i Preporuka za medijsko izvještavanje sa sudova,  da nikoga neće tretirati kao kriminalca,  prije nego je donesena sudska presuda. Znači, ni kao ratnog zločinca, ako je o tim zločinima riječ.

U želji da budu pravodobni, podobni nacionalni i politički izvještači, sarajevski novinari namijerno zaboravljaju na preporuke i kodekse i obavezno uz svako srpsko ime koje na bilo koji način vežu za rat, za ratne zločine stavljaju sintagmu ratni zločinac. Zanimljivo, ali istinito, to im ne pada na pero, na tastaturu kad je riječ o bošnjačkim optuženicima ili osuđenicima.

Očito, kad prevladaju nacionalni osjećaji, prestaju profesionalni. Patriotizam ubija profesionalizam

Politički i nacionalni preobojeni sarajevski novinari su već dugi niz godina u sukobu sa preporukama Vijeća Evrope o govoru mržnje, Kodeksom za štampu Bosne i Hercegovine, a posebno sa Preporukama za medijske izvještače sa sudova o izvještajima o istragama i sudskim procesima, zakonima kad svjesno ili nesvjesno, preuzimaju ulogu sudija, ali i onda kada ne razumiju prirodu pravosudnog postupanja (krivičnu prijavu, optužnicu, prvostepenu i drugostepenu presudu itd.) pa, recimo, osumnjičene tretiraju kao optužene a optužene kao osuđene. Ukratko, kad presuđuju prije suda.

PS: Nekad je visokorangirani političar iz Repubike Srpske javno izjavio da je jedan bošnjački general ratni zločinac, a on ga je tužio za klevetu i dobio ga je na sudu uz 1.500 KM za nanijetu duševnu bol.

Evo prilike da moj prijatelj Đorđe Radanović, Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pomogne porodici Drage Samardžije da tuže portal sarajevo.ba za klevetu i nanošenje duševne boli.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (18.02.2021)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog