Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Žrtva je žrtva, zločinac je zločinac, a premijer Višković je foler

Tog 30-tog avgusta informišući se o dešavanjima u ovoj našoj zemlji čuda naletih na naslov „Višković o Institutu za nestala lica BiH: Njihov nerad znači prikrivanje srpskih žrtava“ i naravno da sam kliknuo na vijest ne bih li se naljutio zbog još jedne nepravde nanesene srpskim žrtvama od 1389. godine do danas.

I krenem da čitam šta je premijer poručio Institutu za nestala lica BiH, a poručio je da „ne rade ništa kada je riječ o pronalasku nestalih lica srpske nacionalnosti s obzirom da se i poslije 25 godina potražuju 1652 civila i pripadnika Vojske Republike Srpske, što znači da se srpske žrtve prikrivaju.“

I jeste bruka da se 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini traži 1652 osobe srpske nacionalnosti, nestalih u proteklom ratu.

Ali ne bih ja bio autošovinista da nisam nastavio dalje da čačkam po ovoj temi, a ima se šta iščačkati.

Recimo, pronađoh podatak da se u Bosni i Hercegovini još uvijek traži 7600 osoba i ako od tog broja odbijemo 1652 nestalih Srba, ispada da se 25 godina nakon rata još uvijek traži 5948 Bošnaka, Hrvata i Ostalih.

Možemo pretpostaviti da je najveći dio njih stradao od strane Vojske i policije Republike Srpske i da se vjerovatno nalaze, negdje dobro skriveni, u temeljima Republike Srpske.

Sada se pitanje samo od sebe nameće?

Šta su vlasti Republike Srpske i konkretno premijer Višković uradili da se tijela Bošnjaka, Hrvata i Ostalih pronađu?

Ništa ili skoro ništa, jer u odbrambeno- otadžbinskom ratu može biti zločina i masovnih grobnica, ali se govori samo o našim žrtvama.

Ali nije to baš sve tako jednostavno.

U nastavku svoje izjave premijer Višković „potegnu“ jedan veoma jak argument, a to je univerzalnost principa „Ako se zalažete za pomirenje i jedinstvo onda je žrtva žrtva, zločinac je zločinac, odgovornost je odgovornost, bez obzira sa koje strane dolazi.“

Ako su vlasti u Republici Srpskoj toliki principijelni i humanisti prosto je nevjerovatno da se još uvijek traže tijela nestalih Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoši, koji je na 33 km od Banjaluke, institucionalnog, političkog, ekonomskog, kulturnog i svakog drugog centra Republike Srpske.

Možda premijer Višković, od silnih obaveza nije upoznat sa stradanjem kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata, ali ne mogu da povjerujem da ne zna ništa o stradanjima srebreničkih Bošnjaka, jer živi u tom kraju i ratovao je na tom području.

Nemoguće je da premijer ne zna da se još uvijek traga za tijelima oko 1100 Bošnjaka nastradalih tokom poslednjeg rata i kako se zalaže za pomirenje i jednstvo mogao bi nešto učiniti da se tijela tih ljudi pronađu i dostojno sahrane, jer kao što reče „žrtva je žrtva, zločinac je zločinac, a odgovornost je odgovornost.“

To se od njega očekuje kao „najmoćnijeg“ čovjeka u Republici Srpskoj, pravoslavca i humaniste.

 

Preuzeto sa: blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog