Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Budimpeštanski poučak ili kako je Dodik raskrinkao Evropu

Dok ovo pišem Milorad Dodik se nalazi u Budimpešti na nečemu što se zove „Demografski samit“ , a tema samita je „Porodica- ključ stabilnosti“.

Samit je zamišljen vrlo ambiciozno, konzervativno, desničarski, homofobno i populistički, što znači da je naš „socijaldemokrata“ Dodik napokon našao ekipu sa kojom može da razmjenjuje nesuvisle ideje i tražiti destruktivna rješenja.

Ekipa je više nego živopisna, osim domaćina Viktora Orbana, tu je predsjednik Slovenije Janez Janša, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Češke Andrej Babiš i Majkl Pens trenutno člana jedne američke nevladine fondacije.

Realno, Milorad Dodik je više nego kompetentan da govori na jednom takvom skupu, jer demografski rezultati njegove 15-ogodišnje vladavine  u Republici Srpskoj su više nego impozantni.

Počećemo od 2006. godine kada je SNSD došao na vlast i uzjahao priču o nezavisnosti i otcjepljenju.  

  • Te godine je rođeno 10 524 djece, šest godina kasnije 2012. godine je rođeno 9978, a 2019. godine 9274.  
  • Te 2006. godine, kada je SNSD došao na vlast,  imali smo 791 osnovnu školu u Republici Srpskoj, da bi taj broj 2012. pao na 731, ali pad se nastavlja i 2019. godine imamo 687 osnovne škole.
  • Opada i broj učenika u osnovnim školama Republike Srpske predsjedniče SNSD-a. U 2006. godini imali smo  116 393  učenika, da bi taj broj opao 2012. godine na 101 376, a 2019. imamo 90 003 djece u osnovnoj školi.

Ako laže Puhalo, ne laže Republički zavod za statistiku.

Ali Milorad Dodik ima više nego „racionalno“ objašnjenje za naš demografski sunovrat i upravo ga je saopštio u Budimpešti, za šta je dobio gromoglasan aplauz i čestitke od Pensa.

Citiram ga „Moram reći da sebična evropska politika “prazni” Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja sa različitim kulturama. Pitam vas da li će za nekoliko decenija Evropljani živjeti u Evropi?“

Vjerujem da je Janez Janša tapšao kao nikad u životu, slušajući Milorada, jer zna da će ovako briljantan govor otjerati u Sloveniju najmanje 100 porodica do Nove godine.

  • Pa dragi Milorade sjećaš li se šta si neki dan govorio na Kozari o dijaspori, za tebe su svi oni koji su otišli iz Republike Srpske obični mazohisti koji vole da rade teške poslove u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i još dalje i još više, a onda dođu u Republiku Srpsku da se kurče.
  • Sjeti se dragi Milorade kako si mladim socijaldemokrata objašnjavao na Jahorini da im je džaba škola, znanje, trud i poštenje, ako nisu članovi tvoje partije.
  • Sjeti se Milorade da nisi dozvolio da Oružane snage BiH čuvaju granicu prema Srbiji i Crnoj Gori, od ulaska migranata.
  • Sjeti se Milorade da nam je prosječna plata 500 evra i još se time hvališ.
  • Sjeti se Milorade da se raduješ svakom neuspjehu države na čijem si čelu.

Umorili su se Srbi od tvog patriotizma, srbovanja, korupcije, nepotizma, bahatosti i partokratije i sve češće se pitaju ima li života prije smrti.

Obećao si nam u Budimpešti da  „mi svakako nećemo biti primljeni u Evropu, pa ja sad ne moram da vam se ulagujem.“

Možda Bosna i Hercegovina skorije neće u Evropu, ali ljudi iz Bosne i Hercegovine odoše ne pitajući tebe za dozvolu i Evropa ih (ne)sebično prima.

Nemoj da brineš u kakvom će društvu da ti žive unuci, otići će i oni, prvi da se školuju, a onda im se oslade ljudska prava, demokratije, pravna država. Baš kao što sada idu djeca visokopozicioniranih članova SNSD-a.  

Prije ili kasnije svima dopizdi tvoja vladavina.

P.S. Na kraju moram da ti priznam da ti zastava Bosne i Hercegovine odlično stoji.

 

Preuzeto sa: blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog