DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Крше ли својим понашањем Кристијан Шмит и други представници међународне заједнице моралне и правне норме?

Сигуран сам да Кристијан Шмит и други представници међународне заједнице перманентно  крше моралне и правне норме и тако врше дискриминацију према цивилним српским ратним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата.

Ових дана медији су пренијели вијест да је високи представник међународне заједнице Кристијан Шмит „одао је у петак, 29.октобра почаст жртвама среберничког геноцида у Меморијалном центру Поточари.“https://www.slobodnaevropa.org/a/31535570.html

Наравно по устаљеној пракси високих представника и других представника међународне заједнице посјетио је и сребреничка бошњачка удружења која су проистекла из протеклог рата, а игнорисао српске жртве, обиљежја и српска удружења која су проистекла из рата.

Мислим да је њихово присуство на комеморацијама бошњачким цивилним и војним жртвама, и на обилазак мјеста гдје су се десили ратни злочини и  њихово одавање почасти бошњачким жртвама, (имајући у виду да то не раде на комеморацијама и мјестима гдје су се догодили злочини над Србима) сигурно један вид кршења моралних норми, кршење Закона о недискриминацији, и наравно кршење Кривичног закона, који говори да је кажњиво порицати и грубо умањивати ратне злочине. Не чини се кршење  моралних и законских норми само вербално, оно се може урадити, обавити и симболично, присуствовањем или неприсуствовањем мјестима која су везана за ратне злочине.

У складу са досадашњом праксом високих представника и других представника међународне заједнице очекујем да ће високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини ОХР) Кристијан Шмит (Christian Schmidt) ускоро посјетити и Спомен обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995.година, и тако грубо наставити праксу  непризнавања и умањивања ратних злочина који су почињени над  српским цивилима у Сребреници и Сарајеву.

Суд Босне и Херцеговине и Кантонални суд Сарајево донијели су више правоснажних пресуда за ратне злочине почињене над Србима, овом приликом наводим неке: у Хаџићима-логор Силос; насеље Храсно брдо;  јама Казани; троструко  силовање дјевојчице у Центру; убиство цивила на Илиџи- Храсница и на Грбавици. Освјетљавам, наглашавам, наводим ове злочине и мјеста злочина у Сарајеву и јавно предлажем  високом представнику Кристијану Шмиту да што прије посјети ова мјеста ратних злочина и ода почаст српским жртвама и да то буде примјер представницима међународне заједнице да прекину праксу да не признају, да не виде и да не одају почаст српским цивилним жртвама.

Овом приликом јавно позивам  високог представника господина Кристијана Шмита да присуствује обиљежавању 30 година од отварања Државног концентрационог логора Силос-Тарчин-Хаџићи, 27.јануара 2022. године,  гдје су почињени вишеструки ратни злочини и зашто је правоснажно осуђено 7 Бошњака на 58 година затворске казне.

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције (31.10.2021.)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog