DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

ИЦМП И ИНО БиХ избјегавају да утврде вријеме, узрок и начин смрти ексхумираних несталих особа

Упознат сам са цјелином процеса трагања, ексхумације и утврђивања идентитета несталих лица као бивши дугогодишњи члан Управног одбора ИНО БиХ.

Износим тезу да ИЦМП и ИНО БиХ не желе утврђивати вријеме, узрок и начин смрти јер би ти подаци, чињенице  угрозили владајући наратив, садржину свјетске приче о 8.372 убијена, стрељана Бошњака у Сребреници.

ИЦМП и ИНО БиХ су у међувремену спремни, имају и користе медијски простор да пласирају разне лажи, инсинуације и манипулације о неким сегментима у процесу ексхумација и идентификација несталих особа.

Анализом текстова, информација које се односе на ексхумације и идентификације посмртних остатака са локалитета Добро Поље, општина Калиновик ћу покушати дати аргументе за  постављену тезу.

Портал радиосарајево.ба саопштава јавност ових дана: „Потврђено: Жртве из масовне гробнице у Калиновику убијене у Сребреници 1995.“ (1)(2)(3)

Како су повезали ове жртве са Сребреницом из јула 1995. године, показао је садржај текста, али нигдје нема доказа да су ове жртве убијене у Сребреници!

Нема ни доказа да су убијени на територији општине Калиновик!

У јуну мјесецу 2021. године на локалитету Добро Поље у близини Калиновика, ексхумирано је више посмртних остатака несталих лица.

Биолошки узорци су узети из ексумираних посмртих остатака и успоређени с референтним узорцима које су ИСМП-у дали сродници несталих који су их посљедњи пут видјели живе у Сребреници у јулу 1995.године.

Дана 8. децембра 2021. године је ИЦМП доставио Институту за нестале особе БиХ (ИНО БиХ) извјештаје о подударању ДНК за десет жртава уз Сребренице.

Очито је да немају податке о времену смрти ових особа, али зато најављују: „Органи ће утврдити узрок и начин смрти“. Вријеме смрти ових несталих особа очито их не занимају!

„На посмртним остацима су се видјели знакови погубљења по кратком поступку. На локалитету су пронађени повези за руке.“ (1)

Бошњачки медији користе, злоупотребљавају  све расположиве информације да јавности сугеришу да је ове Сребреничане стријељала јединица Шкорпиони иако за ту тврдњу немају никаквих доказа.

Једини доказ им је да: „Локалитет Калиновика је неуобичајен по томе што се у односу на све гробнице везане за сребренички геноцид које су пронађене до сада, ова налази на далеко највећој удаљености од Сребренице. Њена локација је само неколико километара од села Годињска Бара у близини Трнова гдје су припадници правојне јединице Шкорпиони стријељали шест заробљеника бошњачке национлности из Сребренице.“(1)(4)(5)

Послије прецизне и дубинске анализе садржаја овог, а и других, текстова, гдје у наслову тврде да су „Жртве из масовне гробнице у Калиновику убијене у Сребреници 1995.“ а у тексту сугеришу да су их убили на терену општине Калиновик припадници јединице Шкорпиони. Садржај наслова није адекватно потврђен у тексту, баш супротно наслов текста је негиран садржајем текста.

Све мени доступне информације показују да је јако тешко утврдити вријеме, узрок и начин смрти за сва нестала лица, али исто тако информације говоре да је могуће утврдити вријеме, узрок и начин смрти великог броја несталих особа са ширег реона Сребренице, под условом да имате жељу и вољу да то учините.

Понављам ИЦМП и ИНО БиХ не желе утвђивати вријеме, узрок и начин смрти бошњачких жртава  јер би ти подаци угрозили садржину наратива, свјетске приче о 8.372 убијена, стрељана Бошњака у Сребреници.

На почетку то би значило умањење сразмјера геноцида у Сребреници, јер би се утврђивањем времена, узрока и начина смрти, појавиле информације, чињенице о неколико хиљада погинулих бораца Армије Републике Босне и Херцеговине, које су легитимне војне мете, жртве и не могу бити предмет, аргумент за ратни злочин геноцида.

Бошњаци се не осврћу на ово, не желе дијалог о овим чињеницама и истичу да је ово негирање геноцида. Они плански, организовано желе већ чувену цифру од 8.372 жртава што прије потврдити  тако што се упарују ДНК налази, и те посмртне остатке, који су идентификовани ДНК анализом сахрањују у Меморијалном центру Поточари.

Међутим, ДНК упаривањима се не могу утврдити време, узрок и начин смрти, већ само идентитет тела, што је директор ICMP Томас Парсонс потврдио под унакрсним испитивањем на суђењу  Караџићу 22. Марта 2012: „Међународна комисија за нестала лица се не бави питањем како су те особе биле убијене, нити да ли је њихова смрт била законита или не. Ја пружам извештај о идентификацијама које су биле обављене у вези са посмртним остацима који су ексхумирани из масовних гробница“ (Караџић, странa 18)             

Прилози уз коментар:

  1. https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/potvrdeno-zrtve-pronadene-u-masovnoj-grobnici-u-kalinoviku-ubijene-u-u-srebrenici-1995/439586

08 12 2021 ! / Potvrđeno: Žrtve iz masovne grobnice u Kalinoviku ubijene u u Srebrenici 1995.;radiosarajevo.ba

  1. https://vijesti.ba/clanak/554061/faz-200-kilometara-od-srebrenice-ostaci-zrtava-genocida

09 12 2021 FAZ: 200 kilometara od Srebrenice ostaci žrtava genocida; vijesti.ba

  1. https://www.aa.com.tr/ba/balkan/masovna-grobnica-u-kalinoviku-najudaljeniji-lokalitet-na-kojem-su-do-sada-pronađene-žrtve-genocida-u-srebrenici/2443066

09 12 2021 Masovna grobnica u Kalinoviku: Najudaljeniji lokalitet na kojem su do sada pronađene žrtve genocida u Srebrenici; aa.com.tr

  1. https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/skorpioni-djelovali-na-lokaciji-gdje-su-pronadeni-kosti-srebrenicana/439622

08 12 2021 ... / "Škorpioni" djelovali na lokaciji gdje su pronađeni kosti Srebreničana; radisoarajevo.ba          

  1. https://detektor.ba/2021/12/08/utvrdjeni-identiteti-srebrenicana-pronadjenih-na-podrucju-gdje-su-djelovali-skorpioni/?fbclid=IwAR0vp4eGdcirqKSDztXueg4h9rVHriYh2L6-nMWxTLf268sMoYymbjKbcKc

08 12 2021 Utvrđeni identiteti Srebreničana pronađenih na području gdje su djelovali “Škorpioni”; detektor.ba                                             

  1. https://www.icty.org/bcs/cases/spisak-presuda

24 03 2016 Sažetak presude Pretresnog vijeća Radovanu Karadžiću

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције (17.12.2021.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog