Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Građanska netolerancija u Zenici i etničko čišćenje bilborda u Bužimu

Sinoć su u Zenici nepoznata lica oštetila bilbord na kome je pisalo „Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka“ Naravno, ovom vandalizmu je predhodilo burno iščuđavanje i negodovanje  na društvenim mrežama i medijima.

 

Znam sad se vi ibretite otkud ja ovo pišem?

Pa braćo građani demokratija podrazumijeva da u društvu postoje različita mišljenja i stavovi, sa kojima se možete, ali ne morate slagati i podržavati ih, ali svakako ih trebate uvažavati i tolerisati. O tim idejama se javno raspravlja, nalaze se argumenti za i protiv, konsultuju stručnjaci, a sve sa ciljem da se problem osvijetli sa svih strana i omogući građanima da donesu svoj sud o tome.

Poruka koja je napisana na bilbordu nikoga ne vrijeđa, nikome ne prijeti niti na bilo koji način ne izaziva vjersku i nacionalnu mržnju ni prema kome, pogotovo ljubiteljima Djeda Mraza. Možemo reći da ona samo dovodi u sumnju islam koji navjeći broj muslimana u Bosni i Hercegovini praktikuje. 

Da li je to razlog da se ovaj bilbord prefarba?

Nije.

Sa ovom porukom bi se složili i mnogi ortodoksni pravoslavci i katolici koji Djeda Mraza vide kao ostatke socijalizma, a samim tim i ateizma,  za koji oni misle da je nanio mnogo zla njihovom narodu i vjeri. Oni preferiraju Svetog Nikolu, Badnjak i sl. Dodamo li tome antiglobaliste za koje je Djed Mraz oličenje potrošačkog društva i multinacionalnog kapitalizma, vidite da ovaj bradonja ima poprilično kritičara.

Za mene je ovo jednako opasno kao i ono što se neki dan  izdešavalo u Bužimu,  gdje je načelnik ove opštine naredio da se ukloni bilbord na kojem se građanima čestita Božić i Nova godina.

 

Onda se oglasila SDA sa nejverovatno glupim saopštenjem „Ovo je po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu, što je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom na to da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu“, a onda dodaju „obzirom da premijer kantona ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti izvinu svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane.“

Suludost ovog saopštenja je višestruka. Prvo zašto bi čestitka Božića i Nove godine vrijeđala bilo kojeg Bošnjaka? Drugo, zašto SDA misli da su svi Bošnjaci u Bužimu muslimani i da među njima nema ateista ili pripadnika drugih vjera? Treće, šta je provokativno ako napišeš u „čisto bošnjačkoj sredini“ sretan Božić i Nova godina?

Valjda će ovi iz SDA shvatiti da demokratija nije samo poštovanje volje većine, već i briga većine za interese manjina.

Na kraju krajeva prema popisu iz 2013. godine u Bužimu je živjelo 8 Hrvata, 1 Srbin i 124 ostalih i to opravdava postojanje one novogodišnje i božićne čestitke.

I sada ide argument koji je neoboriv.

Na zadnjim parlamentarnim izborima u BiH 2018. godine Željko Komšić je osvojio 849 glasova ili 12,85% i zato je Bužim zaslužio ovu čestitku.

 

Preuzeto sa: blogger.ba

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog