DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Бошњаци вичу Држ'те Додика говорника мржње, а у исто вријеме они користе језик мржње

Медијски спиновима Бошњаци и Пријатељи оптужили су Милорада Додика и представили свијету  као човјека који промовише језик мржње и који пријети миру у Босни и Херцеговини.

Напад на Милорада Додика им није довољан, они систематски нападају српске организације, институције и значајне српске политичаре.

Милорада Додика највише оптужују због тога што Бошњаке именује као муслимане и да његове изјаве о преносу надлежности са државе на ентитет Репубику Српску угрожавају мир.

Сенадин Лавић оптужује Милорада Додика да Бошњаке демонизира и омаловажава користећи етнофаулизам (појам који значи етничко омаловажавање). „Додикова употреба вјерске ознаке „муслиман“ као оптужнице, раскринкавања, откуцавања, проказивања, погрде, омаловажавања, увреде, мањевриједне вјере, издаје „прадедовске вере“ и томе слично, остварује намјеру да се један цијели народ демонизира и омаловажи као пука „религијска скупина“. (1)

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић у изјави за Anadolu Agency (AA) рекао је како сматра да је за очување мира нужно спријечити говор мржње у Босни и Херцеговини, и потенцира „На концу, пресуде Европског суда за људска права су утврдила да порицање геноцида не може бити подведено под слободу говора.“(2)

Не постоји судска пресуда која брани да се размишња, да се има сопствено мишљење о садржају и сразмјерама геноцида, о судским и историјским истинама, чињеницама које су везане за било који геноцид.

Шефик Ђаферовић жели да ми  заборавимо да постоји прије језика мржње слобода изражавања која се не може поништити ниједном пресудом било ког суда. А то значи да свако има право на слободу изражавања која је гарантована чланом 10. Европске конвенције о људским правима и основним слободама. Став 1, члан 10. Европске конвенције гласи: „Свако има право на слободу изражавања. Ово право укључује слободу посједовања сопственог мишљења, примања и саопштавања информација и идеја без мијешања јавне власти и без обзира на границе.“ (3)

Бошњаци и Пријатељи њихови, у својим јавним изјавама говоре и описују Републику Српску, њене институције и организације, значајне личности и српски народ уопште ријечима које су пуне мржње. Докази за овај мој став могу се видјети у овој краткој анализи њихових јавних изјава, из децембра 2021.године.

  • „Ово је државни удар, ...То је заправо, de facto почетак процеса рушења институција БиХ, односно уставно правног поретка наше државе“, изјавио је проф.др.Касим Трнка, угедни професор устваног права, након што су посланици Народне скупштине РС усвојили више закључака којим је започет процес пребацивања надлежности са нивоа БиХ на ниво ентитета Република Српска. (4)
  • Савез за бољу будућност (СББ) оцијенио је да је данашња сједнца Народне скуптине Републике Српске, осим што представља још једну у низу представа за јавност у мањем бх.ентитету, јасан доказ немоћи и слијепе политичке авантуре режима који предводи СНСД и Милорад Додик.(5)
  • Посебном сједницом Народне скупштине Републике Српске Милорад Додик је, након политичког насиља које траје дужи временски период, закорачио и у правно насиље које може имати несагледиве посљедице, упозоравају из Народа и Правде. (6)
  • „Додиково кабадахијско понашање данас је добило и свој институционални оквир усвајањем заључака од стране Народне скупштине РС,“сматра лидер СДП-а Нермин Никшић, и додаје „да је данас постало јасно како је већина заступника у Народној скупштини изабрала да га беспоговорно сиједи на путу рушења уставног поретка Босне и Херцеговине, кршење Дејтонскг мировног споразума и покушаја сецесије.“ (7)
  • Адил Османовић, потпредсједник Странке Демократске акције (СДА) и шеф Клуба посланика СДА у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине сматра да све потезе Милорада Додика „треба разумјети као да Додик долази са тенковима и са најјачим наоружањем у државне институције.“(8)
  • Једну од најачих оптужујучих изјава против Милорада Додика написао је члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић: „Нећемо допустити да Додик у сљедећих неколико мјесеци у миру припреми коначни обрачун с државом, па када ситуација ескалира да поново слушамо позиве о прекиду реторике. Не користимо ми никакву запаљиву реторику нити подузиамо правно и политичко насиље, него Додик који геноцидном реториком вријеђа грађане и подузима правно и политичко насиље над државом.“ (9)
  • „Милорад Додик, примјетили смо сви, сваки пут када говори о разваљивању БиХ, наглашава да „неће бити рата“, да неће бити употребе силе, да „неће бити насиља“. Очито добро савјетовани лидер СНСД-а је врло опрезан када даје изјаве. Он не пријети насиљем. А кад не пријети насиљем, онда нема првог предуслова за његов кривични прогон.“(10)

Не размишља као Авдо Авдић већина Бошњака и она мисли и говори да има основе да се Милорад Додик кривично прогони.

„На крају, да закључим, истицање „закона природе“ насупрот законима демократске и правне државе представља једну од темељних карактеристика нацизма и фашизма“, истакао је Денис Бећировић, потпредсједник СДП, коментаришући став високог функционер СНСД-а Срђан Мазалица „Давати допринос опстанку Босне и Херцеговине значи противити се законима природе“. (11)

Посланик у Параменту БиХ Шемсудин Мехмедовић у својом коментарима докумената који „потврђују„ да је европски комесар за проширење Оливер Верхељи крајем новембра ове године договорио са Милорадом Додиком одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој је разматрано питање преноса надлежности, тврди да је извршио државни удар.

„Јавност треба присилити Тужилаштво да покрене истрагу против дужносника Брисела и ЕУ, Оливера Верхељија, Јонатана Сатлера у осталих укључених у овај сраман чин против Босне и Херцеговине. Ништа мање нису одговорни за државни удар од Додика.“(12)

  • Поред насушне жеље са сецесионизмом, тежња за покрићем својиг афера у коруптивних дјела коју су предмет правосуђа је несумњиво једна од водиња актуелне политике лидера СНСД-а и члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, тврди новинар портала klix.ba S.Hambo.(13)
  • Сатко Мујагић, логораш из Приједора је један од оних који је предао кривичну пријаву због говора мржње против члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

„Јучер сам био у Тужилаштву, дао сам још једну изјаву у вези с тим. Додик је у августу рекао да су Бошњаци поданички народ, без карактера. То је кривично дјело. Слобода говора је једно, а ово су увреде према цијелом народу.“ (14)

Преношење надлежности са државе на ентитетн за Бакира Изетбеговића је „антидејтонска дјелатност.“ „ОХР мора да реагује или не треба да постоји. Могу комотно спаковати кофере ако на то не буде реакција. Тужилаштво БиХ, Уставни Суд БиХ, СИПА и ОСА такођер морају реговати. Тужилаштво се повлачило пред силејџијством Милорад Додика.“(15)

„Виктор Орбан дуже вријеме отворено заступа исламофобне ставове. Он на присусво муслимана у Европи, укључујући и Бошњаке, гледа као на проблем. На тој исламофобној агенди се повезује са Милорадом Додиком“: казао је у разговору за TRT World Шефик Џаферовић, члан Предсједништва Босне и Херцеговине.(16)

Проф.Алија Кожљак, бивши представник БиХ при НАТО-у, коментарише најаву Милорада Додика о формирању војске РС-а и инсинуира да је он за то плаћен.

„Ја не сумњам да он то жели јер мора извршити ове задатке и налоге које је добио и од једног (Путина)  и од другог (Вучића)  ментора са стране и он иде у том смјеру је је вјероватно, на неки начин, плаћен за то.“

„Лидер СНСД-а Милорад Додик већ неко вријеме ходи наизглед новим путевима политичког беспућа, обиљеженим сецесионистичким ставовима,, антизападном реториком а све гарнирано ксенофобијом и шовинизмом.“ (17)

  • „ И онда видите ту реторику и господина Додика, и званичног Загреба, па и Орбана, да је то ипак на фону те московске политике која итекако представља опасност.“(18)
  • Прво, европски десничарски политички дискуср одређен је скупом стереотипа, предрасуда и догми које ординирају у свакодневном популистичком вокабулару. У томе предњаче са својим спорним изјавама Виктор Орбан(Мађарска), Јанез Јанша (Словенија) Зоран Милановић (Хрватска), Оливер Верхељи (Мађарска), А.Вучић и А.Вулин (Србија), М.Додик и Д.Човић (Босна и Херцеговина) и многи други. Њима се врло комотно приступили Јоханнн Саттлер, Есцобар, Еицхорст и М.Палмер.

„...у арсеналу биједног етнофаулизма (појам који значи етничко омаловажавање) Додикова употреба вјерске ознаке „муслиман“ као оптужнице, раскринкавања, откуцавања, проказивања, погрде, омаловажавања, увреде, мањевриједне вјере, издаје „прадедовске вере“ и томе слично, остварује намјеру да се један цијели народ демонизира и омаловажи као пука „религијска скупина“.(1)

  • „Српски свет“ између људског рода и животињског свијета.“ „Вјероватно у хистороји није забиљежен примјер у толикој мјери „савршено интелигентног“ прокламовања идеје и политика геноцидног прогона становништва ..., као што у актуелно вријеме ...прокламирају Вучић и Додик.“ „Битне су сличности Хитлеровог и актуеног великосрпског фашизма. Хитер је имао намјеру покорити читав свијет. Вучић има намјеру да заокружи „српски свет.“ (19)
  • „Доста више шупљих одговора на фашистичке изјаве Милорада Додика и његових секташа“ (20)
  • „Након Додикове још једне фашистичке изјаве...““Дезинфекцију можданих вијуга Милорада Додика.“ (21)
  • „...да спријече геноцид над Бошњацима „сигурних зона“, којег су починиле војска и дијелови полиције побуњених босанских Срба-„„...дозволила побуњеним босанским Србима да почине геноцид над босанским муслиманима Бошњацима.“ (22)
  • „успорени гениоцид“ појам везан за убиства Бошњака у Подрињу 1992.-1993.године. (23)
  • Новинарка је упитала Милорада Додика зашто Бошњаке назива муслиманима. Он јој је одговорио „Значи, ја нисам у прави што се залажем за Дејтон али када чујем да смо босански Срби, геноцидаши, шумска република итд., то је све дејтонски, је ли? Никада нисам чуо да сете било коме поставили питање што тако говори“. (24)
  • „,а што се сада покушава реализирати кроз подршку сепаратистичким политикама које циљају на разградњу босанскохерцеговачке државе и увођењу апартхејда у њен политички и друштвени живот-„ (25)
  • “Сидран:РС зовем четнитет,“ „Понашање типуса из Лакташа...“ (26)
  • „битка за БиХ је битка против фашизма;“ „великосрпски национализам који појавно јесте најагресивнији,“ (27)

Прилози уз коментар:

  1. https://nap.ba/news/87759

23 12 2021 Lavić: Evropska desničarska igra oko Bosne; nap.ba/news

  1. http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=74712

24 12 2021 DŽAFEROVIĆ: PRESUDE EVROPSKOG SUDA UTVRDILE SU DA PORICANJE GENOCIDA NE MOŽE BITI PODVEDENO POD SLOBODU GOVORA; bosnjaci.net

  1. https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/Evropska_konvencija_o_ljudskim_pravima_i_osnovnim_slobodama.pdf

EVROPSKA KONVENCIJA o ljudskim pravima i osnovnim slobodama

  1. https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/prof-trnka-ovo-je-drzavni-udar-gdje-je-barem-10000-gradana-koji-ce-reci-da-ne-daju-bosnu/439827

10 12 2021 !/ Trnka: Ovo je državni udar, gdje je bar 10.000 građana koji će reći da ne daju Bosnu; radiosarajevo.ba

  1. https://depo.ba/clanak/225001/poruka-dodiku-iz-sbb-a-postoji-drzava-bih-hiljadu-godina-postojat-ce-i-dalje-jalovi-pokusaji-rusenja-bit-ce-propast

10 12 2021 Poruka Dodiku iz SBB-a: Postoji država BiH hiljadu godina, postojat će i dalje! Jalovi pokušaji rušenja bit će propast!; depo.ba

  1. https://vijesti.ba/clanak/554157/nip-dodik-spreman-na-direktno-ugrozavanje-mira

10.12.2021 / 21:34 Politika - ReakcijeNiP: Dodik spreman na direktno ugrožavanje mira

  1. https://vijesti.ba/clanak/554161/niksic-direktan-atak-na-mir-dvije-adrese-mogu-zaustaviti-dodika 12.2021 2:39 Politika - Lider SDP-aNikšić: Direktan atak na mir, dvije adrese mogu zaustaviti Dodika
  1. https://saff.ba/adil-osmanovic-ove-poteze-treba-razumjeti-kao-da-dodik-dolazi-sa-tenkovima/

10 12 2021 Adil Osmanović: Ove poteze treba razumjeti kao da Dodik dolazi sa tenkovima; saff.ba

        9.https://saff.ba/necemo-dopustiti-da-dodik-u-sljedecih-nekoliko-mjeseci-u-miru-priprema-konacan-obracun-s-drzavom/

15 12 2021 Nećemo dopustiti da Dodik u sljedećih nekoliko mjeseci u miru priprema konačan obračun s državom;    saff.ba, Fena

  1. https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/228201/kolumna_avde_avdica_o_institucijama_se_ne_pregovara_dodik_svaki_put_kada

_govori_o_razvaljivanju_bih_naglasava_da_nece_biti_rata.html

15 12 2021 KOLUMNA AVDE AVDIĆA: O institucijama se ne pregovara; Dodik, svaki put kada govori o razvaljivanju BiH, naglašava da 'neće biti rata'..."; slobodna-bosna.ba

  1. https://depo.ba/clanak/225394/becirovic-naglasavanje-prirodnih-zakona-je-put-u-fasizam

20 12 2021  Bećirović: Naglašavanje prirodnih zakona je put u fašizam

  1. https://nap.ba/news/87694

21 12 2021 Mehmedović: Briselski državni udar u BiH!; nap.ba/news

        13.https://www.klix.ba/vijesti/bih/zasto-dodiku-smeta-vstv-tuzilastvo-i-sud-intenzivirana-istraga-o-kupovini-vile-u-beogradu/211220129

21 12 2021 Zašto Dodiku smeta VSTV, tužilaštvo i sud: Intenzivirana istraga o kupovini vile u Beogradu; klix.ba

       14.https://radiosarajevo.ba/metromahala/lica/satko-mujagic-zasto-sam-tuzio-milorada-dodika/427166

14 08 2021 Radiosarajevo.ba / Satko Mujagić: Zašto sam tužio Milorada Dodika

  1. https://faktor.ba/vijest/izetbegovic-o-orbanu-i-potezima-madarske-dodikovim-prijetnjama-aktuelnim-problemima/148187

22 12 2021 Izetbegović o Orbanu i potezima Mađarske, Dodikovim prijetnjama, aktuelnim problemima...; faktor.ba

       16.https://faktor.ba/vijest/dzaferovic-na-islamofobicnoj-agendi-orban-se-povezuje-sa-miloradom-dodikom/148192

22 12 2021 Džaferović: Na islamofobičnoj agendi Orban se povezuje sa Miloradom Dodikom; faktor.ba

  1. https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/alija-kozljak/441381

22 12 2021 Kožljak o intervenciji NATO: Svakodnevne se vrše procjene. Na stolu više opcija; radiosarajevo.ba

  1. https://www.klix.ba/vijesti/bih/ide-li-dodik-stopama-gruevskog-pakt-s-orbanom-i-bijeg-u-budimpestu-zbog-straha-od-hapsenja/211224055

24 12 2021 Ide li Dodik stopama Gruevskog, pakt s Orbanom i bijeg u Budimpeštu zbog straha od hapšenja; klix.ba

  1. https://stav.ba/vijest/fikret-muslimovic-srpski-svet-izmedu-ljudskog-roda-i-zivotinjskog-svijeta/6508

23 12 2021 FIKRET MUSLIMOVIĆ: “Srpski svet” između ljudskog roda i životinjskog svijeta; stav.ba

  1. https://vijestionline.live/vijesti/dosta-vise-supljih-odgovora-na-fasisticke-izjave-milorada-dodika-i-njegovih-sektasa/?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content+exchange

23 12 2021 “Dosta više šupljih odgovora na fašističke izjave Milorada Dodika i njegovih sektaša”; vijestionline.live

  1. https://depo.ba/clanak/225541/dezinfekciju-mozdanih-vijuga-milorada-dodika-trebaju-izvrsiti-gradani-rs-a-ocito-je-usao-u-klinicko-stanje-gdje

23 12 2021 Dezinfekciju moždanih vijuga Milorada Dodika trebaju izvršiti građani RS-a... Očito je ušao u kliničko stanje gdje...; depo.ba

  1. https://bhrt.ba/avdović-za-bhrt-američka-politika-je-još-u-limbu-kada-je-riječ-o-bosni-i-hercegovini

24 12 2021 Avdović za BHRT: Američka politika je još u limbu,kada je riječ o Bosni i Hercegovini; bhrt.ba

  1. https://faktor.ba/vijest/salkic-ovo-je-vrijeme-u-kojem-nasi-prijatelji-i-neprijatelji-trebaju-shvatiti-da-mi-imamo-kicmu/148460

25 12 2021 Salkić: Ovo je vrijeme u kojem naši prijatelji i neprijatelji trebaju shvatiti da mi imamo kičmu; faktor.ba

  1. https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/rasprava-novinarke-i-milorada-dodika-o-tome-zasto-bosnjake-naziva-muslimanima/441406

25 12 2021 ! / Rasprava novinarke i Dodika o tome zašto Bošnjake naziva muslimanima; radiosarajevo.ba

  1. https://faktor.ba/vijest/kavazovic-separatisticke-politike-ciljaju-na-razgradnju-bih-i-uvodenje-aparthejda/148543

26 12 2021 Kavazović: Separatističke politike ciljaju na razgradnju BiH i uvođenje aparthejda; faktor.ba

  1. https://depo.ba/clanak/225624/sidran-rs-zovem-cetnitet-bio-sam-s-praljkom-mjesec-prije-sam-znao-da-ce-se-otrovati

26 12 2021 Sidran: RS zovem četnitet, bio sam s Praljkom, mjesec prije sam znao da će se otrovati; depo.ba

  1. https://nap.ba/news/87880

26 12 2021 Sidranov 'Svebosanski sabor' je glas razuma, bitka za BiH je bitka protiv fašizma; nap.ba/news

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (30.12.2021.)     

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog