Radmila Trbojević

PLAŠLJIVAC  VIDI  I ONE OPASNOSTI KOJIH NEMA

(Publije Sir)

Prosto čovjek da ne povjeruje da  se  ovo  dešava. Država   BiH   donosi odluku  da prof. dr Miloš Ković  iz  Srbije   NE MOŽE  ući u BiH,  gdje godinama predaje istoriju u Istočnom Sarajevu, jer on,  univerzitetski profesor  istorije  sada   predstavlja   opasnost  za  bezbjednost  BiH. Okolnosti, dakle nisu iste sada  kada je  izbio sukob između Rusije i Ukrajine, ili su godine praćenja njegove djelatnosti i predavanja  nekome  ko ga je uhodio, slušao  i procjenjivao duže vremena -sada  jak  dokaz  da je  baš  on  taj neprijatelj, koji ugrožava nacionalnu sigurnost BiH.

Pitajmo se  veoma ozbiljno kakva  je to  zemlja kojoj  je nacionalna OPASNOST  jedan  univerzitetski profesor istorije, osim možda,  što je  Srbin  i što  predaje u Republici Srpskoj !  Ugroženost  nacionalne  sigurnosti   BIH a od strane prof. Kovića  postoji,  kako se šturo navodi, jer on  svojim predavanjem podriva   bezbjednost  BiH. Nonsens. Ono što mi obični građani  znamo jeste   da prof. dr Ković  kao osoba izuzetnog obrazovanja i intelektualnog  pedigrea par  ekselans, bez nacionalne ostrašćenosti (kao  što napr. profesori  Kurtćehajić, Lavić i mnogi drugi  govore   o  praktično   nepostojećoj  srpskoj istoriji  u RS- u slobodno i bez zabrane)  ničim  nije   ugrozio čvrstu, dakle  stabilnu, funkcionalni BiH. A on  ne predaje ničiju drugu istoriju, nego istoriju  srpskog naroda, koju zna bolje od mnogih drugih  takođe profesora  - tako da je pozadina cijele priče jasna.

Kakvu poruku nama Srbima  šalje država BiH ? Nedvosmislenu.To znači da se uskoro može  desiti da  g r a n i c u  Federacije (koje formalno  nema)  ne može preći neko  iz „manjeg entiteta“  koga označe da piše ono što se njima ne sviđa. Na šta  to „miriši“ ?  Znamo na šta.

BiH se očigledno  i  ovim gestom pridružuje opštoj, nezapamćenoj  histeriji koja vlada prema svemu što je srpsko, tj. neskrivenoj mržnji u medijima  i  po društvenim mrežama, tako malignoj i neshvatljivoj -  da jednostavno nije moguće razumjeti da se nešto takvo dešava tridesetak godina poslije rata.

Naravno da veliki udio u ovoj priči, u kojoj je prof. dr Ković nažalost samo kolateralna šteta, da tako kažem – ima i ovaj sukob u Ukrajini, u kojem se BiH pridružila hajci protiv svega što je rusko, do te mjere – da sustiže i čak prestiže  gebelsovsku mržnju  i odium prema  Jevrejima u drugom ratu, mada se zna sasvim sigurno da se dio ukrajinske vojske bori pod  nacističkim  kukastim krstom !   Ali o ovome Zapad ć u t i.  Čak  je  svrstavanje demokratske, nekada  antinacističke  Amerike i slobodne  Evrope na stranu azovskih  i odreda koji mašu hitlerovskim zastavama apsolutno, šokantno  izneađenje za normalan svijet.. Odbrana  zemlje  je jedna stvar, na odbranu ima pravo svaki narod - ali   vraćanje strašnih   sjena nacizma, veličanje  ubica sa Hitlerovom slikom na zidu  -   je nešto drugo.  Nije li to uzdizanje pobijeđenih,  a  osveta  neupitnim  pobjednicima iz drugog rata?! Obrtanje istorije i stvaranje novoga svijeta, u kojem će prošlost biti prebrisana, a roditi  se neki  novi junaci, heroji (kao napr. Zelenski), nova sadašnjost ?...Čini se da sve ide u tom smjeru. Nezadrživo se mijenja ono što smo poznavali kao istorijske  činjenice. Činjenice više nisu važne, važno je šta se poručuje (i naređuje)  od strane  onoga ko misli da vlada svijetom. I da će vladati vječno.

Pored ekonomskih mjera, provode   se sve moguće kazne  prema ruskim profesorima, Čajkovskom,  jednom Dostojevskom, Tolstoj se gazi, mora se zaboraviti Puškin, Jesenjin, otkazi se daju  umjetnicima, ruskoj  djeci u vrtićima,  teniserima itd. Ovo je jedinstvena i strašna kazna, kojoj  je samo srednjevjekovni progon vještica od strane inkvizicije bio pandan. Možemo očekivati vrlo ubrzo PALJENJE knjiga pomenutih pisaca  pred nekom od ustanova u Briselu, Parizu Londonu (Njemačka čeka na čeki, nije još vrijeme)..... Sve je moguće.

A  predsjednik  Vučić   i   danas  kaže da   BiH  i   regija ne treba  da  se  boje  nestašica, jer Srbija  ima  dovoljno   ŽITA  za sve..... Jesu  li  Srbi  iz    Srbije  nepopravljive budale? Omrznute komšije   oni  jesu i biće,  kojima se  ne vjeruje čak i kada nude gas  onda kada  ga   Sarajevo nije imalo, kad vakcinišu Tuzlake, sarajevske sudije, studenete   i mnoge, mnoge druge. I šta ? Ništa.  Sve se zaboravlja osim mržnje. 

Ko  to  doživljava  profesora  istorije  kao podrivača   siguronosne situacije u BiH   DANAS?  Napao je  riječima  ili  djelom   zemlju BiH  ?  Šta  je  profesor iz istorije  izmislio ?  Koga  je optužio, koga uznemirio ? Ili se neko našao pogođen ? Da li je neko  OBJASNIO  krivicu prof. dr Kovića?  Nije. I neće.  Jer, to je  diskreciono  pravo države, isto   o n o   kao kad vam neka zemlja odbije izdati vizu,  a vi ne možete da se na tu odluku žalite. Država  nije dužna da  išta  objašnjavaju. Tako nažalost stvari stoje. Stoga je mogućnost da se profesor Ković sam izbori protiv nepravde –veoma mala.

Ako je to tako, a  izgleda da jeste, čemu se mi u Republici Srpskoj možemo nadati?  Ničemu dobrom.

Jedino rješenje za studente  Istočnog Sarajeva  uskraćene za po meni  sjajna vanserijska, predavanja  profesora Kovića  (jer demonstracije i šetnje u Sarajevu  ispred Parlamenta  neće pomoći, mada će makar pokazati da se to može i da je izvodljivo)  jeste nastava  putem  videolinka, što danas nije problem. Tako smo radili u  koroni  dugo vremena  u cijelom svijetu –pa zašto ne bi u Istočnom Sarajevu.

Neće valjda  ugrožena država  BiH,  zabrinuta    za  bezbjednost svojih  građana  od  predavanja   profesora istorije  iz Srbije  -  i  to zabraniti .

Sve je moguće.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (17.03.2022.)   

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog