Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Suočavanje sa Sarajevom

Tog utorka 5. aprila cijeli dan sam čekao da vidim hoće li neki od „glavnih“ medija u Republici Srpskoj objaviti bilo šta o obilježavanju 30 godina od početka opsade Sarajeva.

Džaba sam čekao, niko ni da zucne o tome.

Pisalo se o velikoj akciji policije u Banjaluci, smarali su nas  Sajmom u Mostaru, tu su bile i izjave mađarskog ministra inostarnih poslova Petera Sijatra, spominjala se i VIP prostitucija u Srbiji.

O opsadi Sarajeva muk.

Znam uvijek je teško suočiti se sa svojim zločinima, ali je sasvim jasno da prošlost neće nestati ako ih ignorišeš. Naprotiv, jednoga dana će prokuljati u svojoj destruktivnoj silini i tada će biti kasno.

Pokušavaju vlasti u Republici Srpskoj da stradanje Sarajeva od 1992. do 1995. godine zabašure, sistematski i planski, ali slabo im to polazi za rukom.

Niko razuman i pristojan neće prihvatiti tezu, koju forsiraju neki istoričari u Republici Srpskoj i Srbiji, da Sarajevo nije bilo u okruženju, nego su Srbi oko Sarajeva bili u bošnjačkom prstenu, unutrašnjem sarajevskom i spoljašnjem od Srebrenice, preko Goražda, Igmana i Zenice, do Olova.

Onda je vlast u Republici Srpskoj pokušala da sve relativizuje brojevima. Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih iznio podatak da je „u  10 prijeratnih opština na području Sarajeva ubijena 6 264 srpska civila i pripadnika Vojske Republike Srpske, a 280 ih se još vode kao nestali“ i da od tog ukupnog broja 42% odpada na civilne žrtve.

Ono što nam ova „patriotska“ institucija nikad nije uradila, a trebala je, da srpske žrtve u Sarajevu razdvoji na vojnike i civile, pa onda te vojnike razdvojili na pripadnike Vojska Republike Srpske i Armije BiH, a potom civile na one koje je ubila vojska Srba i vojska Bošnjaka. To bi dovelo do veoma neugodnih saznanja i pitanja ondašnjim ali i sadašnjim  političkim i vojnim liderima Republike Srpske.

Nakon toga vlasti Republike Srpske formiraju Nezavisnu međunarodnu komisiju za istraživanje stradanja Srba u Periodu od 1991- 1995 godine. Komisija je napisala izvještaj na 1250 strana i čija je relevantnost nikakva, baš kao i uticaj.

Kada im ni to nije upalilo, odlučili su se da je najbolje da rat u Sarajevu ignorišu, ali i to rade selektivno.

Komemoracije stradalima u Dobrovojačkoj ulici se dešavaju izvan grada i za potrebe srpskog javnog mnjenja, dok se odlazak Srba iz Sarajeva 1996. godine prikazuje kao pogrom i etničko čišćenje za koju su isključivo kriva bošnjačka vlast i međunardona zajednica.

Ne samo vlasti  u Republici Srpskoj da ignorišu stradanje Sarajeva, nego i mediji. Prosto rečeno radi se udruženom političko- medijskom zločinu, prema zdravom razumu, ne samo stanovnika Sarajeva, već i Srba iz Republike Srpske.  

Republika Srpska se pretvorila u društvo koje zarad dnevne politike pristaje da ignoriše, a samim tim i omalovažava, tuđe žrtve. Društvo koje živi u laži očekujući i od drugih da u te laži povjeruju. Ako se to ne desi proglašavaju ih neprijateljima, izdajnicima i stranim plaćenicima. Kada su svuda oko vas neprijatelji vi se povlačite i zatvarate i paranoja postaje vaše prirodno stanje u Republici Srpskoj. Kada živite u izolaciji i paranoji gubite kontakt sa realnošću, a kad izgubite kontak sa realnošću neminovno slijedi propadanje. 

 

Preuzeto sa: blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog