Radmila Trbojević

NA ZAPADU NIŠTA NOVO (Remark)

Koristim vrlo upečatljiv naslov ovog romana, naravno da ne negiram  poznati  sadržaj ovog, jedanog  od  najboljih, svjetskih  antiratnih  romana. Dapače.

BRISEL:  ODLUKA: NO 

Šire objašnjenje:  Ima da radite šta vam mi kažemo, vi koji se nadate godinama, da ćete knačno  upasti u naše društvo-ali mi vas ne želimo! (Podsjeća me na ono:   Viva Caesar, morituri  te  salutant) Mi kao znamo da će se TO nešto NEKADA desiti (hrabri Rama), ali  odmah iza onih riječi o BOLESTI  ovih što odlučuju –ipak  reče  da su ZAHVALNI eto na svemu...Oni jasno kažu: Mi vas nećemo, ali h o ć e m o   da  vas  kontrolišemo. Mi (čitaj ko zna ko su zapravo  ONI, ni  ni kako se biraju tog članovi europskog  kluba) znamo kuda idemo...Sada krvliju Slaveni. Ok. To i jest naš cilj. Njemačku  sa Šolcom, recimo,  guramo da napravi vojsku, da  new born  nacisti budu  gurnuti  ponovo na Istok, a mi  ćemo  se kasnije pridružiti.  Sve se  ponavlja. Vampiru treba  svježa  krv. Izgovor je da  svima  trebaju  RESURSI, kako reče neku noć onaj markantni, besprijekorno skockani   analitičar  što liči na  estetski urađenog  filmskog glumca (čovjek je nesumnjivo zgodan)  iz BGD -a,  kao Rusija se takođe bori za resurse. Jeste, dragi  naš, kad bi mi svi bili retardi. Ali nismo.

Brisel:  Nećemo ni  jugoistočnu Evropu, ni   Zapadni Blakan.  Možete se zvati kako god hoćete.  Vas nećemo  nikako i  nikada. Hoćemo  ONE   koje su blizu,   sasvim blizu Rusije. Da zatvorimo krug.

Ukrajina:  Ukrajini, zemlji  koja  je u agoniji, koju   Rusi melju korak po korak, mada se trude da gine što manje civila, ali RAT ne štedi  nikoga, Ukrajina  koja ne zna šta će biti, ni kad će biti – i  kojem   nekom njenom dijelu -   dajemo  NADU (čitaj Kandidaturu) da   ide dalje, da  krvari dalje –sve do potpune propasti.  Koja je izgledna. Naš  (Brisel i Ameri)  cilj ne može   zaustaviti stvarnost - makar bila jasna i očigledna. Nezaisti hegemon  hoće  još – nije dosta. Nikad nije dosta.

EU i AMERI -  Onda će nakon potpune propasti, možda, oni  uskočiti da izgrade  neki (ako bude Ukrajina podijeljena, ne znam, zaista) dio  kao što su izgradili Zapadnu Njemačku, koja je bila sravnjena sa zemljom engleskim, tj. savezničkim avionima onog drugog rata. Surovi dželat, taj kojem je životna  misija  da bombarduje (vidjeli smo Bajdena kako strastveno to ponjavlja), da  onaj koga  bombarduje  „pogleda đavola u oči„  (citat) ali  sada ima  sina  koji je u   go.......a u toj priči,  pa ga treba izvlačiti.. Treba uništiti tragove. Sjetimo se samo surovo kažnjenog  Japana, dakle  tada i tamo je Amerika  PRVA upotrebila nuklearno oružje. A  sada ? Zašto da ne. U zagrljaju smrti (jer Rusi neće biti jaganjci, koji utihnu tek tako, kako to vidimo) mogla bi nestati  ovo što se zove lijepa plava planeta u Svemiru u kojem i sada na obodu planete lebdi  Svemirska stanica, snabjedvena i održana  raketama  RUSIJE.. .Sojuzima. To se zna, samo Amri ćute o BITNOM.

Ameri i Brisel:  Nećemo ni Sj. Makedoniju, ni Albaniju (Rama i onaj Makedonac su im rekli šta zaslužuju, ali njihov  obraz je debeo, tu nema ni stida, ni poštenja  makar  ovi (odbijeni) i skinuli   gaće, s oproštenjem, do peta..  Kao važno im  je šta misli Bugarska o makedoncima, bez veze, to je za retarde..

Nećemo  ni  BiH, jer ona ionako sama sebe je ..... e u zdrav mozak - pošto ne shvata da MI  nismo ništa uradili da se desi kandidatura, jer i  Dodik (kao neki  tamo učinkoviti disident rabija BiH da se sve ori)  Bakir ( tihi, dokazani  mirotvorac) i  Čović (gospodstveni tražilac pravde za svoj narod, ali bezuspješno)   su mogli biti u EU - priči – da smo MI (međunarodna zajednica)  to zaista htjeli – ALI NISMO, jer mi krećemo (i krenuli smo sa Ukrajinom, a  kasnije  sa Moldavijom, te baltičkim zemljama) u okruživanje Rusije, a Balkan nije blizu,  šta će nam oni i ovako nas je previše ..

Kako god to  sada tumačili euro- obožavatelji, zapadni  “vjesnici bure“   promoteri  prijetnji i gladi, unošenja straha u duše ljudi koji su ratovali, koji su krvarili, koji su nevolje prošli.. sve je jasno. To   srašno, propagandno ukidanje medija, novina, glasa nekog razuma, kakvog takvog,  odbacivanje i izopštavanje   ako iko procijedi nešto pozitivno kad su Rusi u pitanju- je zaista nezapamćeno.

E, ali samo da  naftovodi  ostanu i gasovodi. Eto, iduće godine, pa ćemo složni u EU, nekako prebortati  zime  koje dolaze. Šta je to za nas pet –šest godina. Ništa.   Ako treba voziće tankeri  pod raznim zastavama, sipati naftu i točiti gas kurvanjski, tipično za  ovu agendu, koja... pa nisam  luda da imenujem  te  n o v e   ministrice, koje izgledaju i govore o politici, bez uvrede, kao vaspitanice  u nekom ženskom liceju, u onim „dindrlama“  od hlačica  i sakoića kao Ursula, ta heroina eurpskih novih nada u bolje sutra)  haljinica, cipelica i  kaišića itd. kao iz second  hand-a. Ona jedna premijerka, koja č e k a, gleda  slike kod Milanovića  u kabinetu, pomno,  kao  da  je u Luvru.   Mršave, vitke kao pritke, ni slika, recimo  jedne  Angele M.  u, po mjeri, šivenim sakoima  i hlačama  –ili  jedne dobro  popunjene ali   dobro obučene, Bisere T. sa sve biserima, vjerujem pravim.

Zapadnjaci, ti promoteri demokratije, u koju smo nažalost zaista vjerovali -su  pokazalo se, prevaranti visoke klase i nije im prvi put. Riječi –bez veze. Sporazumi bez veze. Right  to  protect  (pravo da štitimo Ameriku i njene interese, ma kakvi  i na kojem prostoru bili) -  e to je izgleda jedino što je ostalo od krhotina međunarodnog   prava. PRAVO –to smo MI.. USA.

Šta reći ? Nastavimo ćutati. Ili laprdati gluposti o tome da se mi ne miješamo, da ništa ne osjećamo, kao bureci u svemiru smo. OK. Neko može i smije  nešto reći. Neko mora ćutati. 

Mi/  FBIH i RS:   Kod nas u BiH surova borba za fotelje se  nastavlja,  jer idu izbori. Stranke samo još nisu izvadile oružje za obračun kod OK korala. . Svako mjesto, svaka pozicija je važna. Plata, plata, plata i benefiti - nije ni čudo da je borba neumoljiva. Otvorena. Do kosti.

Samo nastavite.  Narodu vašem  tj. našem  je inače  baš   SUPER.

P.S. Srbiju  ne komentarišem.  Srbija  je kandidat. U decembru otvara nove klastere. To je OK. Super. Neka im  bude srećno i neka ostane tako.

 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (28.06.2022.) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog