DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Seobe, prijeratne, ratne i poratne Srba Sarajeva

Mislim na  Srbe koji su početkom 1992. godine imali prebivalište i boravište na teritoriji tadašnjeg jedinstvenog Grada Sarajeva, društveno-političkoj zajednici deset opština.

Vidim da me ne čitaju, i da me nisu pročitali!

I dalje imamo u javnosti dvije suprostavljene bajke, narativa o Srbima Sarajeva. Jedni tvrde da oni nisu doživjeli protjerivanje, egzodus a drugi tvrde je se desilo njihovo protjerivanje, egzodus.

Zajedničko i jednima i drugima je da svoje stavove temelje da nepotpunim i nepreciznim podacima. Nije im bitna istina, bitno je za njih da im njihova priča služi za širenje laži o drugima.

Pažljivo, stručno, sa dobrom metodologijom više godina analizirao sam više dokumenata, informacija o demografskim kretanjima Srba Sarajeva.

Na osnovu analize ovih istorijskih izvora, podaci, činjenice do kojih sam došao, mogu se vidjeti u mojim tekstovima o Srbima Sarajeva, koje sam pisao za katera.news, infomedija.balkan i frontal.ba, iz Sarajeva je  od 1992. godine do danas, (Sarajevo za mene je područje deset bivših sarajevskih opština 1992. godine, a danas je to Kanton Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo) protjerano je i dobrovoljno, sa malo ili više pritisaka, trajno je napustilo oko 125.000 Srba, od oko 185.000 (tu je i pola Jugoslovena od 56.000 po popisu stanovništva iz 1991. godine koji su po roditeljima Srbi), koliko ih je bilo od 1992. do 1995. godine na toj teritoriji.

U velikom dugom egzodusu od 1992. do danas teritoriju predratnog Grada Sarajeva napustio je oko 125.000 Srba Sarajeva, a u kratom malom egzodusu od januara do marta 1996. godine oko 60.000 Srba Sarajeva.

U međuvremenu, od 1992. godine do danas, na ovoj teritoriji (bivši Grad Sarajevo) preko 15.000 Srba je ubijeno, poginulo ili umrlo prirodnom smrću.

Danas, 2022. godine u Istočnom Sarajevu živi oko 35.000 tih predratnih Srba Sarajeva a u Kantonu Sarajevo oko 10.000 Srba.

Oko 20% predratnih Srba Sarajeva živi u Istočnom Sarajevu a oko 5% u Kantonu Sarajevo.

Napomena!

Svi su na njih zaboravili, a oni su protjerani Srbi iz dijelova BiH koje je kontrolisala Armija RBiH, njih oko 10.000 koji su u toku građanskog rata 1992.-1995. godina, privremeno boravili  na teritoriji prijeratnog Grada Sarajeva, Srpskom Sarajevu.

I oni su imali dva egodusa, prvi u vremenu 1992. do 1995. godine a drugi egzodus od januara do marta 1996. godine.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (02.08.2022.) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog