DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Bošnjaci ne prihvataju istinu da ima poginulih vojnika Armije RBiH u regiji Srebrenica?

Ramiz Nukić: “Sve bih dao…ne bih li pronašao neki dio tijele Srebreničana poginulih u zoni kameničkog brda…”

Benjamina Karić Londrc: “Dobri čovjek Ramiz Nukić, iz sela Buljim na području općine Bratunac, više od 20 godina, šumskim stazama, miniranim i nedostupnim područjima, traga za posmrtnim ostacima  Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine. “

</iframe>" target="_blank" rel="noopener">https://www.facebook.com/search/top?q=benjamina karić rođ. londrc

“Ramiz Nurkić svjedoči i izjavljuje da trga za posmrtnim ostacima poginulih Srebreničanima. "- Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda - rekao je Nukić."

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/tesko-obolio-ramiz-nukic-sakupljac-kostiju-po-podrinju-suljagic-nikad-ovo-ne-radim-ali-sad-hocu-da-vas-sve-zamolim-782057

Poslije pažljivog čitanja i analiziranja ova dva teksta, a imajući u vidu hiljade sličnih tekstova o ratnim zločinima nad Bošnjacima u Srebrenici, u kojima gotovo apsolutno preovladava narativ, priča o ubijenim Srebreničanima, postavlja se jedno logično pitanje: “Da li ima poginulih Bošnjaka u regiji Srebrenica?”

Naravno da ima, prvo zbog toga što je regija Srebrenica prostor na kome se vodio oružani sukob tokom građanskog rata 1992-1995.godine, i svakom poštenom čovjeku je poznato i jasno da u ratu učestvuju prevashodno vojnici dvije zaraćene strane i da oni tokom ratnih operacija ginu.

Dokazi da je tokom jula 1995. godine, hiljade Bošnjaka poginulo kao vojnici Armije Republike Bosne I Herecegovine u regiji Srebrenica mogu se naći u raznim medijima, a u arhivi Haškog tribunala nalaze se izjave 35-orice pripadnika Armije RBiH, koji svjedoče da su njihovi saborci poginuli u borbama sa Vojskom Republike Srpske, da su poginuli u međusobnim obračunima, da su smrtno stradali u minskim poljima ili da su izvršili samoubistva.

Ramiz Nukić je za oslobodjenje.ba ovih dana izjavio : “Sve bi dao dao …ne bi li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda”. Međutim bošnjačka propaganda, a ovog puta u službi te propagande je i gradonačelnica Grada Sarajeva tvrdi da “Dobri čovjek Ramiz Nukić,… traga za posmrtnim ostacima  Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine. “

Još nisam čuo a ni pročitao izjavu nekog od Bošnjaka nevojnika da je neko od od 8.372-e srebreničke žrtve poginuo kao borac Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svi oni, kao i gradonačelnica Grada Sarajeva, govore o genocidu u Srebrenici u kom su sve žrtve ubijene.

Sudska istina, sudski utvrđene činjenice nisu potvrdile da je u regiji Srebrenica ubijeno 8.372 lica.

Ozbiljna istorija o nekom vremenu, (nekom događaju, ovom prilikom o ratnim zločinima u regiji Srebrenica ne piše jedino na osnovu sudskih presuda, sudski utvrđenih činjenica), i zbog toga se nadam da će ta istorija imati u vidu i druge utvrđene činjenice  (na primjer broj poginulih i ubijenih vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, broj ubijenih bošnjačkih civila, broj poginulih i ubijenih vojnika Vojske Republike Srpske i broj ubijenih srpskih civila), koje će dati potpuno novu i drugačiju istorijsku sliku o ratnim događajima i ratnim zločinima u regiji Srebrenica.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (12.08.2022.) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog