DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Saša Magazinović i drugi nekompetentni Srbi između naroda i građana

Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine su Srbi građani drugog reda, a ostali su narod!
 
Poštovani Saša Magazinoviću lijepa je i zavodljiva izjava Bogića Bogićevića: "Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji. Nikada nisam predstavljao samo jedan narod. Nemam ovlaštenja niti sam kompetentan da govorim u ime jednog naroda. Zato i jesam ovdje gdje jesam”, koja je po tebi “lekcija mnogima, a meni vodilja”. 
 
Nemoj zaboraviti da je on čovjek iz drugih vremena, drugih društvenih odnosa i drugog društvenog sistema. Danas živimo u potpuno drugačijem društvu i političkom sistemu koji treba nova društvena ponašanja koja su zasnovana na izjavama koje su u skladu sa potrebama naroda i građana Bosne i Hercegovine.
 
Saša znaš li ti, zna li neko od vas koji ovo čitate, zašto u Federaciji BiH samo neki Srbi, čija personifikacija si ti, prikazuju se da predstavljaju, zastupaju i govore da predstavljaju sve narode? 
 
Zašto nema Bošnjaka i Hrvata koji predstavljaju sve narode? Zašto se u Federaciji BiH nikad ne izabere dovoljno Srpskih Srba i Univerzalnih Srba u razne zakonodavne i izvršne organe?
 
Čini mi se, uvjeren sam poslije svega kad to imam u vidu, a i vaša djela u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, da Vi koji se predstavljate kao Univezalni Srbi, Srbi za sva vremena i sve sisteme, ne radite ništa dobro ni za narode, a ni za građane Bosne i Hercegovine, jer niste dovoljno svijesni činjenice da živite i radite u Bosni i Hercegovini čiji politički sistem je kombinacija u kojima danas više prava imaju narodi a manje građani.
 
Bosna i Hercegovina kao društvo i kao politički sistem na putu približavanja večini savremenih društava i političkih sistema koji se temelje na većinskim građanskim principima, treba političare iz reda svih naroda koji  svojim djelovanjem, svojim rezultatima  osiguravaju i garantuju prvo puna prava svih naroda, ali u isto vrijeme se zalažu i za građanska prava.
 
Naravno, nisam od onih koji zagovaraju da se sadašnje stanje, stanje u kome su naglašenija, bitnija kolektivna prava naroda ne mijenja u korist pojedinca, građanina. Naglašavam, svaki građanin Bosne i Hercegovine, države koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda u isto vrijeme i pripadnik nekog naroda i građanin, zaintersovan za ostvarivanje i jednih i drugih prava.
 
Vi i Vama slični radite, utičete na društvene i političke procese,  a pri tom zanemarujete društvene i istorijske procese i zakone. Mislite da radite ispravne stvari, zalažući se za građanske principe a sami znate da još nisu iživljeni principi prava naroda, koji su osnova i pretpostavka za građansko društvo.
 
I zato se slažem sa stavovima  Milana Tegeltije, (za mene je on trenutno savjetnik srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada  Dodika, to mu je sada posao i funkcija, a za Vas on je smijenjeni predsjednik VSTV-a. Razumijem ja Vas zašto ga tako imenujete, jer time želite diskreditovati njegov lik i djelo, koji misli da vi govorite jedno a radite drugo, nanošeći štetu i narodima a i građanima.
 
“Ne možete graditi BiH sa Srbima želeći da su Srbi u BiH kao Miro Lazović, Divjak, Magazinović ili nekakav Mioković. Oni su samo SA dekor, a ne pol.faktor, nisu dio srpskog političkog naroda u BiH i s tim narodom nemaju ništa zajedničko, sem porijekla na koje nisu mogli da utiču”.
 
 
Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (20.08.2022.) 
 
 
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog