Radmila Trbojević

SRAMOTA

Komentar onoga što se desilo na „Danima Dijaspore„ tj. kotlićijadi u Loparama a uzgredno – prilikom odavanja poštovanja i pomena poginulim borcima VRS iz Lopara (nisam sigurna i kojih još mjesta ), u režiji SDS –a i dr. Rada Savića(uz prisustvo Šarovića i dr. Miličevića), bucmastog dr. Savića, dugogodišnjeg člana svih organa državotvorne stranke SDS –a (meni u moje doba u stranci dosta simpatičan, jer je djelovao kao lutak medju grabljivicama, mada je obrazovan i dosta mudar i koji mi je veoma rano nagovijestio da neću proći na izborima 2010 , mada je on to sigurno već zaboravio), koji i danas kao ikebana stoji u stavu mirno odmah pored ili iza SVIH šefova pomenute stranke godinama -ali se ničim ne ističe , pogotovo ne ambicijom da ide dalje od skutonoša onih koje jezik služi bolje od pameti, nestrpljivih da konačno , što bi rekao dr. Karadžić „ uzjašu konja“ vlasti - zaista je praktično izlišan ,nakon što su ogorčene porodice reagovale na način da zatraže brisanje imena svoji poginulih sa oskrnavljenog spomenika .


Ovima što stoje sa svijećama u rukama ispred JAVNIH TOALETA samo koji korak udaljeni od spomen ploče onih koji su žrtvovali svoje živote u borbi za slobodu Republike Srpske, koju bi danas Bošnjaci (a koji su vrlo dragi politički partneri budućim vodjama Republike) da zatru, oblate, i ocrne -jednom rječju da je uklone iz vremena i prostora u kojem žive preživjeli Srbi, oni koji su preostali – to apsolutno NE SMETA.
Zato nije čudo da su zaboravili i STVARAOCE naše Republike Srpske, a nisu NIKAKO smjeli, baš oni nisu SMJELI da zaborave te ljude, jer ih je bilo mnogo iz SDS –a, doduše malo ih je živih – vrijeme čini svoje... Baš oni su morali sačuvati sjećanje -ako drugi nisu... Njihova imena su zaboravljena, skrajnuta, jedva da ih se neko sjeti, osim u prilikama koje i nemaju neku posebnu važnost, osim da učvrste snagu pozicije kad zatreba.
Njihova imena su ponos, hrabrost i čast Republike Srpske.To jeste nesporna činjenica. I to bi morao biti ZAVJET živih mrtvima. Oni su bili Preteče stvaranja Republike, a borci odbrambena snaga, koja je svojom krvlju označila i odbranila svaku stopu naše Republike Srpske. SDS – bi morao biti čuvar Zavjeta –ali nije. Izdao je osnov, polugu , stub na koji se oslanja sloboda ove zemlje.Druge stranke kao blijedi PDP – ili snažni SNSD koji je, očigledno, smišljeno, preuzeo ono što je SDS ISPUSTIO - nisu tema ovoga bloga . . .
Ali, SDS je bio PRVI –a šta je SADA? Neka odgovore, samo neka se ne uporedjuju ni sa kim, neka kažu ŠTA su ONI, KO su oni S A D A kad im trebaju partije iz Federacije za uspjeh?! Koalicije, valjda, dolaze kasnije – tek onda kada se IZBORI dobiju i kad se dijele fotelje GORE. Ili je,možda, sve već unaprijed dogovoreno sa strancima. Ko će znati. Politika je ....Dobro, neću da budem prosta.
Vratimo se ipak nevidjenoj sramoti u Loparama. Kad čovjek ne bi vidio sliku, tj. snimak ne bi vjerovao da je nešto takvo moguće. Ali moguće je.
Samo se pitam ŠTA jeste srž PROGRAMA (mada kad bolje razmislim i ovo je kockica u mozaiku zaborava koji se sklapa) opozicije u vezi palih boraca i živih boraca i invalida VRS, osim naravno stalnog blaćenja pozicije (za šta ima tema i što negdje u programu opozicije i treba da je zastupljeno) ali ne mogu da vjerujem da OVA skaradna i nevjerovatna slika (a izgleda da se slici mora vjerovati), JESTE dio onoga što će se stvarno dešavati spomenicima palim herojima ako OVI što drže svijeće zabrinutih lica iza javnih toaleta – kada dodje do rješavanja pitanja gdje će ljudstvo piš.......... ti kada se organizuju dani dijaspore i čuvena kotlićijada - daju prednost javnim toaletima.
Nije moje da prognoziram, niti se opredjeljujem, ali od ove slike mi se smučilo do te mjere da i spomenik palim borcima, ako ga Draško napravi, a kada vidjećemo, ne bude negdje blizu nekog javnog toaleta, koji UZGRED budi rečeno, u Banja Luci JOŠ ne postoji - neće ublažiti odium, razočarenje, nevjericu da se ovakav PROPUST (ako je propust) mogao desiti stranci koja pretenduje da DOBIJE IZBORE.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog